14 жовтня молитовній ініціативі “Вервиця єднає” виповнюється 1 рік

0
228

Жовтень для усіх вірних католицької Церкви присвячений особливому вшануванню Пресвятої Діви Марії через молитву на вервиці.

І саме 14 жовтня цього року, на свято Покрови, виповнюється один рік чудовому проєкту, який об’єднує тисячі людей по всьому світу у молитві на вервиці – «Вервиця єднає». Що ж це за проєкт? Для тих, хто ще не брав участі в цій молитві, розповідаємо, що майже рік тому, на свято Покрови, щовечора о 20.00 в прямому ефірі молитву проводить інший священник і щоразу до неї приєднується дедалі більше людей. На сьогодні ця онлайн-молитва об’єднує вірян і священників у всьому світі.

отець Ігор Яців, керівником Департаменту інформації УГКЦ та організатор проєкту

 З нагоди початку місяця молитви на вервиці та наближення такого особливого ювілею проєкту «Вервиця єднає», ми спілкувались з керівником Департаменту інформації УГКЦ отцем Ігорем Яцівим, автором і організатором цієї молитви. Отець Ігор розповів, як виникла ідея такої живої вервиці та чи виправдав проєкт його очікування?

«На свято Покрови ми розпочали в прямому ефірі молитву «Вервиця єднає». Результат перевершив ідею. Я не очікував такого зацікавлення людей молитись разом. «Вервиця єднає» стала своєрідним брендом.

Сьогодні і люди, і священники часто називають цю молитву живою вервицею. Насправді так воно і є. Як виникла ідея такої живої молитви? Напевне, а часі подячних молитов після Причастя під час Святої Літургії. Згодом я обговорював цю ідею на «Живому телебаченні», особливо її технічні аспекти: як це можна зреалізувати на практиці. Насправді ідея про таку живу вервицю виникла ще до пандемії, але ми тоді не мали чіткої уяви, як доступно технічно це можна організувати. Щоб кожна парафія нашої Церкви, чи то в великому місті чи в маленькому селі, не маючи професійної техніки та навиків, все-таки могла провести таку молитву онлайн. Тобто, щоб наш проєкт «Вервиця єднає» не був лише прерогативою Києва, а міг би об’єднати всі громади УГКЦ як в Україні, так і по цілому світі.

А вже в часі пандемії коронавірусу і з Божим промислом ми знайшли вирішення цього питання, тобто як у простий спосіб технічно організувати трансляцію вервиці з парафії. Ми це робимо через програму Ремікс, яка дає можливість професійних трансляцій. В ній раніше нам не була відома одна функція, так званий «ремікс кол», коли дистанційно приєднуються через телефон завдяки Інтернету. Фактично телефон стає віддаленою камерою для режисера трансляції. На сьогодні телефон з Інтернетом є у всіх. Отож так ми знайшли просте технічне рішення для забезпечення трансляції молитви вервиці. Наш проєкт стартував рік тому, на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Поступово зростала кількість людей, які молились разом з нами. Наприклад, 27 вересня наживо через Інтернет молились разом 15 тис. людей, а вже станом на ранок 28 вересня аудиторія збільшилась до 50 тисяч людей, які приєднались до молитви вже в записі. Адже не всім підходить 20.00: хтось працює, а хтось лише повертається з роботи. І це число 50 тис. людей – це не разовий випадок. Така аудиторія є щодня. Вона інколи досягає і 100 тис. молільників, які єднались наживо чи вже у записі. А це свідчить передусім про бажання молитися разом, якого я навіть не міг уявити та передбачити. Насправді люди по всьому світу єднаються разом зі священниками, монахами, монахинями, які провадять ці молитви, творячи особливу молитовну єдність вірних нашої Церкви.

На сьогодні вервиця об’єднала вірних нашої церкви від Австралії до Південної Америки. У проєкті «Вервиця єднає» брали участь громади УГКЦ з Австралії, Польщі, Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Канади, Бразилії, Аргентини, Італії».  

Розмовляла Віра БІЛА.