Люди для людей: «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ відзначив 30-ліття служіння

0
21

В середу, 20 жовтня, благодійна організація “Карітас” Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ відсвяткувала 30-літній ювілей своєї діяльності на Прикарпатті. З цієї нагоди в каплиці семінарії свщм. Йосафата відбулася подячна Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин. Привітати “Карітас” із річницею завітали представники “Карітасу” з цілої України на чолі з директоркою “Карітасу України” Тетяною Ставнич, а також численне духовенство, представники обласної, міської та районної рад, благодійники, волонтери та друзі організації.

Директор “Карітасу” Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ митр. Володимир Чорній привітав присутніх зі ювілеєм, наголосивши, що це свято усіх, хто чинить діла милосердя.

“Члени Карітасу — це всі, хто може чинити добро для інших людей. 30 років назад у цей день була приготована перша тарілка супу для бідних людей у Франківську. А сьогодні “Карітас Івано-Франківськ” не просто допомагає нужденним, наша організація дає можливість для саморозвитку та самореалізації кожного”, – наголосив о. Володимир.

Архієрей теж звернувся до усіх присутніх з вітальним словом, наголосивши на важливості праці благодійної організації.

“Пригадую, як Карітас прийшов як нова структура до нашої церкви, яка тільки вийшла з підпілля. І сьогодні можна впевнено сказати, що наша церква без Карітасу виглядала б дуже сумно, бо ця праця за усі ці роки дає свої плоди, де ми бачимо любов на ділі. Можна багато говорити про любов, але застосувати і показати її можна якраз у служіння ближньому. Хай у цьому служінні Господь завжди буде перед Вами”, – побажав Митрополит Володимир.

Кореспонденти Департаменту інформації поспілкувалися з працівниками Карітасу, які поділилися цікавими подробицями служіння благодійної організації.

Щороку тисячі голодних, покинутих та потерпілих від важких життєвих обставин знаходять підтримку в церкві. Благодійна організація «Карітас Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ», яка щойно відсвяткувала своє 30-річчя, намагається нікого не залишити без допомоги.

«Карітас» працює за тим принципом, що людина не повинна виходити за поріг церкви навіть без найменшої надії на порятунок і допомогу. Про найбільші здобутки та проблеми поділилися керівники організації – о. Володимир Чорній та п. Наталія Козакевич.

Вже 30 років поспіль благодійність лежить на плечах кількох десятків людей, які вислуховують найгостріші проблеми, загоюють найболючіші рани, доглядають за хворими та самотніми, дбають про найвразливіших та надають оперативну фінансову підтримку.

Директор «Карітасу» о. Володимир розповів про те, що основним здобутком на сьогодні залишається значне збільшення спектру надання допомоги потребуючим.

 «Якщо спочатку ми починали з благодійних обідів та гуманітарної допомоги, то сьогодні організація постала як різновекторна – з психологічною, моральною, духовною, фінансовою допомогою. Ми неустанно навчаємо працівників: наш розвиток рухається відповідно до викликів часу, які постають перед суспільством. Ми, як церква повинні мати не тільки фінансовий, але й людський ресурс. Наприклад, одним з великих успіхів нашої праці вбачаємо роботу з ВІЛ-інфікованими. Поки ми працювали з вагітними інфікованими жінками, жодна дитина не народилася з позитивним результатом. Завдяки належному лікуванню мами діти народжувалися здоровими, і це перемога!”, – ділиться отець Володимир.

Працівники «Карітасу» сповнені любові й милосердя

Робота з людьми – одна з найскладніших, тож іноді призводить до емоційного вигорання, оскільки люди, які звертаються в «Карітас», часто у стані відчаю і не можуть самі собі зарадити.

«Проблема вигорання присутня, бо тут навіть стіни дихають депресією. Люди, які до нас приходять, не діляться радісними новинами, але саме проблемами, які ми проживаємо з людиною та шукаємо шляхи їх вирішення. Працівники дуже проникаються своєю працею і стають близькими до хворих та нужденних. Основна і незамінна якість – щира любов до підопічних», – наголошує заступник директора Наталія Козакевич.

Серед працівників «Карітасу» абсолютно різний спектр професій. Усі вони отримують європейський досвід, тож вміють надати кваліфіковану допомогу важкохворим, нужденним, сиротам, людям у складних обставинах життя, літнім людям, родинам ООС/АТО, постраждалим від торгівлі людьми та усім тим, хто має потребу в підтримці.

«Карітас» поруч у скруті та біді

Наше завдання – забезпечення безперестанного надання допомоги певним категоріям людей. Досить відповідально і складно буває забезпечити сталість благодійної роботи.

У «Карітасі» діє диференційований підхід – працівники допомагають тим, хто сам про себе подбати не може. Часто постає вимога відповідних документів, наприклад, виписки історії хвороби чи пенсійного посвідчення, або ж рецепт лікаря. Наступний крок – концентрація уваги на тому, чи людина справді опинилася у кризовій ситуації. Відповідальна за це особа опрацьовує документи і визначає, чи людина, яка звернулася з певним запитом, потребує благодійних послуг або допомоги.

Волонтерство – виконання Євангелія

Сьогодні «Карітас» особливо активно розвиває волонтерство в плані соціального служіння на парафіях, тому що парох найкраще знає про потреби родин та конкретних осіб у громаді. Багато сіл та громад підтримують діяльність «Карітасу», створюючи власні благодійні осередки. Щоб акцентувати на тому, що організація церковна, спеціальні довідки про підтвердження необхідності допомоги потрібно отримувати у священника.

«Я об’їхав багато парафій, звертаючись до священнослужителів, братств та сестринств, щоби в селах ще більше встановлювалась соціальна відповідальність. Проте, сьогодні це досить складно реалізувати. Потрібно вчити людей дбати про інших. Євангеліє без соціального служіння – це фарисейство. Якщо не виконувати місію Євангелія, ми будемо відповідати за те, чого не зробили. Тоді не можемо говорити про діяльну любов, яка існує лише на словах», – ділиться думками о. Володимир.

Люди з інвалідністю мають виходити зі своїх домівок

Оскільки в суспільстві й досі існує стереотипне сприйняття осіб з інвалідністю, батьки часто відчувають сором і не йдуть на співпрацю з «Карітасом». Хоча організація має ряд альтернатив та пропозицій для дітей і молоді з інвалідністю. Працювати потрібно не стільки з людьми з обмеженими можливостями, але більше з суспільством та їх батьками, щоби змінювати загальний погляд на речі. Варто пам’ятати про те, що цим людям понад усе хочеться почуватися цінними і гідними.

У «Карітасу» є багато мрій

Ми мріємо про соціально відповідальне суспільство. Але основна мрія – повне виконання Євангелія спільними зусиллями церкви, державних структур, бізнесу та усіх свідомих громадян. Адже реальність полягає в тому, що саме ці нужденні люди насправді простягають нам не свою руку, а руку спасіння.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ