Івано-Франківськ приєднався до всесвітньої акції «Міста за життя, міста проти смертної кари»

0
49

Такий захід в Івано-Франківську традиційно проводять з 2011 року. Відтоді символічно підсвічують історичну споруду обласного музею мистецтв – колишньої римо-католицької катедри на площі ім. Митрополита Андрея Шептицького.

Як повідомили організатори акції, цьогоріч, 30 листопада, паралельно підсвітили до двох тисяч центральних пам’яток архітектури та сакрального мистецтва у різних куточках світу. Також різними кольорами знову підсвітили Івано-Франківський музей мистецтв.

«Те, що міста в Україні теж приєдналися до акції «Міста за життя, міста проти смертної кари», дуже важливо також для світової спільноти, адже ця тема є на сьогодні дуже актуальною, бо щороку в світі страчують понад дві тисячі людей, – розповідає голова спільноти святого Егідія в Україні Юрій Ліфансе. – Щоправда, є тенденція до зменшення цієї цифри також завдяки праці і впливу спільноти святого Егідія. До прикладу – вже більше третини країн Африки не застосовують смертну кару. Хоча для нас є пряма загроза, бо смертна кара з війною повернулася в Україну – вона є в законодавстві, так званої, Донецької республіки та Криму, де Російська Федерація має мораторій винесення смертних вироків, але не має заборони. Також активно використовує смертну кару наш найближчий сусід – Білорусь».

Як наголошує Юрій Ліфансе, для спільноти святого Егідія питання скасування смертної кари є принциповим питанням, тому що життя кожної людини є абсолютним, як з християнських принципів, так і з громадської позиції. І жодна юридична система не може бути настільки досконалою, щоб гарантувати стовідсоткову правильність вироків. Статистика говорить, що приблизно десять відсотків їх є помилковими.

«В сучасному столітті, коли здавалося б є досконала система державних забезпечень прав людини, люди все рівно шукають захисту своєї гідності, – каже голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ о. Ярослав Рохман. – Цікавою є статистика щодо того, що у жодній країні світу у якій є смертна кара, не зменшився рівень злочинності. Іноді ми хочемо якоїсь «золотої пігулки», щоб позбутися злочинності. Але часом, коли даємо можливість довічного ув’язнення, то даємо можливість реабілітуватися, переосмислити своє життя».

Як повідомили організатори акції «Міста за життя, міста проти смертної кари» – цього дня в Україні і закордоном підсвітили всесвітньо відомі споруди, до прикладу – у Львові – каплицю Кампіанів, у Римі – Колізей, у Відні – будинок Віктора Гюго.

Джерело