Молитви й допомога – з Дубівців

0
213

Учасники християнської організації «Українська молодь – Христові» із села Дубівці Дубівецького протопресвітеріату щодня допомагають українським воїнам та внутрішньо переміщеним особам.

Про велику та плідну волонтерську діяльність учасників організації ми дізналися із розповідей отця Олега Каськіва, пароха Дубівецького храму Різдва Пресвятої Богородиці, митрофорного протоієрея, професора, ректора Івано-Франківської академії Івана Золотоустого.

Спільнота УМХ в селі була створена 6 квітня 2013 року з ініціативи активної сільської молоді та підтримки тодішнього адміністратора парафії о. Дмитра Кубацького. 11 квітня 2018 року організація отримала статус юридичної особи. До складу УМХ входить понад 50 учасників віком від 14 до 35 років. Серед них: учні місцевого ліцею, студенти закладів вищої освіти та коледжів і молоді люди, які вже працюють. Усі «уемхівці» – жителі або уродженці села Дубівці.

«Наша організація — креативна християнська спільнота, що задає національно-християнський тон у житті рідного села та поширює свою діяльність на сусідні села, — розповідає Анастасія Кудла, заступниця голови УМХ села Дубівці. — Спілчани у попередні роки брали активну участь в організації та проведенні християнських і національно-патріотичних свят, в архієпархіальних прощах у Маріямполі, Крилосі, деканальній прощі у Бишеві». Також юні та молоді дубівецькі християни були учасниками з’їздів осередків УМХ Івано-Франківської області. А двічі великі з’їзди проводилися в Дубівцях.

Три роки поспіль УМХ Дубівців проводила доброчинну акцію «Господь сироту підтримає». Акція, за словами Анастасії Кудли, відбувалася щорічно перед святом Миколая і тривала близько місяця. Протягом цього часу небайдужі люди з села приносили одяг, іграшки, солодощі та кошти, які витрачали на купівлю речей для дітей, позбавлених батьківського піклування. А ще у двох сільських храмах – Святого Миколая та Різдва Пресвятої Богородиці – протягом місяця були скриньки, в які люди також могли вкинути гроші для сиріт.

«Члени спільноти дуже цінують своїх батьків, тому кожного року організовують День матері та День батька, – продовжує Анастасія. – У ці дні для наших найрідніших ми організовували спеціальну святкову програму, яка завершувалася власноруч приготовленим смачним почастунком». Усі добрі справи та акції молодь робила з благословення священників та з молитвою. Кожні збори УМХ завжди розпочинаються і завершуються молитвою. Хлопці та дівчата часто відвідують Богослужіння, молебні, моляться на вервиці. Не забувають молоді християни і про добрі та культурні розваги: дискотеки, прогулянки, поїздки.

Молодь спільноти дуже вдячна за співпрацю, духовну й молитовну підтримку парохові храму Різдва Пресвятої Богородиці отцю Олегу Каськіву та сотруднику о. Артему Левицькому. «Вони — наші наставники і водночас друзі, — мовить Анастасія. — Отці беруть участь в наших акціях, зустрічах, паломництвах, відпочинку. Дуже важливо, що наші священники завжди підтримують наші ідеї, хочуть та навчають нас самостійності, аби ми, скажімо, самі творили свій річний план діяльності, розставляли приорітети, ставили запитання та раціонально на них відповідали».

…У лютому 2022-го, коли на Україну віроломно та підступно напала росія, спілчани з Дубівців, як і мільйони українців, долучилися до допомоги українським воїнам. За словами Анастасії Кудли, з перших днів війни учасники християнської організації плели маскувальні сітки, проводили збори коштів, продуктів. Кілька разів допомогу відвозили воякам ЗСУ. До речі, у лавах ЗСУ служать друзі, рідні та близькі спілчан УМХ, а кілька учасників організації перебувають у місцевій теробороні.

Від 24 лютого у церкві Різдва Пресвятої Богородиці щодня служиться Літургія і молебень за перемогу України, під час яких поіменно згадуються всі жителі села, які зараз захищають нашу країну від ворога. А учасники УМХ жертвують Святе Причастя за воїнів. І це, вважає Анастасія, надзвичайно велика ласка від Бога, якою можемо ділитися з нашими мужніми захисниками.

Дівчина також додає, що не стоїть осторонь проблем держави і місцева влада, яка намагається робити все, що потрібно, аби українці зі Сходу, Півдня, Півночі та Центру України, які втекли від жахіття війни, спокійно почувалися у Дубівецькій територіальній громаді. Соціально-волонтерське служіння здійснює теперішній голова УМХ Михайло Волосюк. Нещодавно учасники організації спільно з жителями села придбали мікроавтобус для однієї з військових частин ЗСУ, що розташована на Харківщині. У цій частині служать чоловіки з Дубівців.

У день Воскресіння Господнього спілчани УМХ з Дубівців організували Великодній ярмарок, на якому продавали речі ручної роботи, виготовлені учасниками організації. Усі кошти, вторговані на ярмарку, відправили ЗСУ.

«Варто особливо підкреслити, що з перших днів війни в Україні громада села дуже згуртувалась, щоб допомогти потребуючим. У дубівецьких храмах оголосили акції: «Допоможімо нашій армії» та «Допоможімо нашим братам і сестрам зі Сходу України». Зібрані на акціях кошти (а це більше 109 000 гривень) передали в Антикризовий центр Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

 «Чи маєте плани на час, коли ми здолаємо ворога?», — запитую Анастасію. Дівчина відповідає, що в час війни не варто багато й далекоглядно планувати. Наразі молоді дубівчани налаштовані допомагати нашим захисникам та внутрішньо переміщеним особам.

Підготувала Сабіна РУЖИЦЬКА