У Національному музеї історії України відкриється виставка про культурне переосмислення “Азовсталі”

0
36
Smoke rises from the Metallurgical Combine Azovstal in Mariupol, in territory under the government of the Donetsk People's Republic, eastern in Mariupol, Ukraine, Thursday, May 5, 2022. Heavy fighting is raging at the besieged steel plant in Mariupol as Russian forces attempt to finish off the city's last-ditch defenders and complete the capture of the strategically vital port. (AP Photo)

До річниці повномасштабного вторгнення у Національному музеї історії України відкриється виставка “Азовсталь: нові сенси”. Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Експозиція присвячена одному із найпотужніших символів героїзму та незламності російсько-української війни. Найважливішими на цій виставці є набуті за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну нові сенси – Азовсталь як твердиня незламного українського духу й героїзму”, – йдеться в повідомленні.

Метою виставки, за словами організаторів, є відображення нових сенсів, які набули різні місця та явища, зокрема, підприємство “Азовсталь”, яке стало символом української незламності та героїзму.

Свідченням цієї трансформації стануть на виставці історії захисників “Азовсталі”, їхні речі, спогади про них, світлини бійця полку “Азов” Дмитра Козацького.

Частина проєкту присвячена історії самого підприємства, яке пережило сталінські репресії, було зруйноване під час Другої світової, а за часів незалежності України виготовляло від плит нового саркофагу для ЧАЕС до матеріалів для Скляного мосту в Києві.

Виставковий проєкт відбувається у співпраці з громадською організацією родин загиблих захисників України “Серце назовні”.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 24 лютого, у п’ятницю, о 15:00.

Джерело