#ФільмНаВихідні: Цикл із 8 фільмів, що розповідають про стан людей з обмеженими можливостями

0
459

Вже цієї неділі в Євангельському уривку ми будемо чути розповідь про зцілення розслабленого, якого принесли до Христа. «Побачивши їхню віру, Ісус сказав розслабленому: “Бадьорися сину, твої гріхи відпускаються”» (Мт. 9:2). Унікальний випадок, який ще раз показує важливість віри, подає нам Євангеліє. Бачимо, що не через віру людини, яка потребує зцілення, Бог дає їй оздоровлення, а через віру інших людей. Євангеліє навіть не вказує, ким був цей розслаблений, нічого не пояснює про його віру, але показує віру інших людей.


Саме відповідно до нашої віри, відповідно до того, наскільки настирливо й наполегливо ми взиваємо до Бога, за нашою молитвою Господь може творити багато різних чудес для інших людей.


В сучасному світі ми також часто стикаємося із подібними «розслабленими». Ми зустрічаємо їх на вулицях, вони живуть поруч нас, наші діти граються із ними на одному подвір’ї. В той же час, часто нам стає ніяково в присутності людей з обмеженими можливостями і ми, християни, забуваємо, що це такі самі люди з такими ж потребами, які зачасту живуть великою надією.


Саме тому редакція «Нової Зорі» у щотижневій рубриці #ФільмНаВихідні радить до перегляду список із 8 фільмів, які допоможуть по-новому поглянути на осіб із інвалідністю, а головне – надихнуть нас побачити в них Христа. Ми обрали 8 поглядів, які стикаються з інвалідністю не в драматичному ключі, а вдаючись до ввічливого та блискучого гумору. Фільми, що з’явилися в останнє десятиліття, допомагають змінити розповідь про інвалідність, відмовившись від стереотипів і пропонуючи реалістичні знімки в знак надії.

1+1 (2011)

Кінострічка заснована на реальних подіях історія незвичайної дружби двох абсолютно несхожих один на одного чоловіків: прикутого до інвалідного крісла багатого аристократа і тільки що звільнившогося з в’язниці молодого араба.

Мій брат – супергерой! (2019)

У Джека дві сестри, але він мріє про брата, з яким можна буде грати в зрозумілі тільки хлопцям гри. І ось батьки оголошують, що довгоочікуваний брат скоро з’явиться. Але він буде «особливим». Джек тут же вирішує, що в їхній родині з’явиться супергерой, з яким вони разом врятують світ. Йому доведеться пройти довгий шлях, щоб зрозуміти, що у людей із зайвою хромосомою дійсно є суперздатність – нескінченна доброта.

Сім’я Бельє 2014

Наповнена душевних переживань і дещо іронічна історія шістнадцятирічної Паули, що виросла в незвичній сім’ї, всі члени якої глухонімі, і тільки одна дівчинка здатна чути. Сімейство Бельє проживає в провінції, має невеличке господарство і займається виготовленням сирів. Дочка для своїх батьків стає незамінним помічником в їх повсякденній роботі, пов’язаній з продажем домашнього сиру – дівчина виступає в ролі перекладача на ринку, оскільки її родичам важко порозумітися з покупцями.

Вся моя шалена любов 2019

Вінсент – шістнадцятирічний підліток, що страждає аутизмом. Життя складається важко як для нього, зануреного у власний світ, так і для його матері Олени та її чоловіка Маріо, котрий усиновив хлопчика. Біологічний батько хлопчика – співак Віллі – залишив Олену, як тільки дізнався, що вона чекає дитину. Тепер, вирушаючи в поїздку на Балкани, він знаходить в собі сміливість піти на зустріч із сином, якого він ніколи не бачив, але не уявляв, з якою ситуацією зіткнеться. Подорож батька і сина дасть можливість їм краще пізнати один одного, чого вони уникали протягом довгих шістнадцяти років …

Диво 2017

З одного боку хлопчик Август Пулман такий же як і інші хлопці його віку – любить ходити на дні народження до друзів, грати в комп’ютерні ігри, фанатіє від «Зоряних воєн», грає зі своїм собакою, свариться і мириться зі старшою сестрою. А з іншого – він зовсім не такий як інші хлопчаки… По-перше, Август ніколи не ходив в звичайну школу – з першого класу з ним вдома займалася мама. По-друге, Август переніс 27 операцій. Через дуже рідкісну генетичну помилку в Августа немає обличчя. І ось такий хлопчик повинен піти в школу. В перший раз. До звичайних дітей …

Майже друзі 2016

Люди часто відступають перед страхом невдачі і закриваються у власному маленькому світі, затишному для них. Чарлі Бреннер – талановитий двадцятирічний шеф-кухар, який проживає разом з матір’ю, вітчимом і молодшим братом. Він змушений грати роль старшого сина, в характері якого немає недоліків. Одного разу Чарлі знайомиться з симпатичною дівчиною Амбер, в яку закохується з першого погляду. Про це він розповідає своїм кращим друзям Хізер і Бену. Бен заохочує Чарлі домагатися успіху і впевнено йти до своєї мети…

Приправити по смаку 2018

Артуро — шеф-повар, ещё недавно успешный. Очередная бесконтрольная вспышка агрессии, драка — и он в тюрьме; в качестве наказания Артуро предстоит вести кулинарные занятия в центре поддержки подростков-аутистов, где работает Анна. Там он встречает Гвидо: синдром Аспергера и невероятная страсть к кулинарии. Завязывается дружба, которой суждено изменить судьбы обоих, да и всю жизнь Артуро.

Прихований колір речей 2017

Тео насолоджується життям спокусника. Емма втратила зір в 16 років, але незважаючи на це стала остеопатом. В їх першу зустріч Тео зачарований її звабливим голосом. Емма дуже розумна, щоб зануритися в ілюзії. Як не дивно, на цей раз на гачок потрапив сам Тео.