“З ковідом або без”. Олімпіада в Токіо відбудеться за будь-яких умов

0
11

Олімпіада в Токіо відбудеться “з ковідом або без нього”, запевнили у Міжнародному олімпійському комітеті.

Віцепрезидент МОК Джон Коутс підтвердив агенції AFP, що вона стартує 23 липня 2021 року.

Олімпіада мала відбутися цього літа, але її перенесли через пандемію.

МОК раніше вже заявляв, що нових перенесень не буде.

“Головною ідеєю Ігор мало стати відновлення Японії після руйнівного цунамі, – сказав Джон Коутс, маючи на увазі землетрус і цунамі 2011 року. – Тепер це будуть Ігри, які символічно переможуть Covid і стануть світлом в кінці тунелю”.

У липні один з керівників оргкомітету “Токіо-2020” Тоширо Муто припустив, що Олімпіада, можливо, відбудеться за участі обмеженої кількості глядачів.

За його словами, церемонію відкриття і закриття Ігор, можливо, доведеться спростити, так само як скоротити чисельність делегацій і персоналу країн-учасниць.

В Олімпіаді-2020 мали взяти участь понад 11 тисяч атлетів з 200 країн. Поки незрозуміло, як позначилися б на них чинні обмеження, адже на цей час кордони Японії в основному закриті для іноземців.

Тоширо Муто заявив, що створення вакцини від коронавірусу не є обов’язковою умовою проведення Ігор, хоча фахівці-медики сумнівалися в тому, що без ефективної вакцини Олімпіада відбудеться.

“Якщо вакцина з’явиться, це буде додатковим плюсом, але ми не кажемо, що не зможемо провести Ігри без неї – це не є неодмінною умовою”, – сказав Муто.

У квітні глава оргкомітету Йоширо Морі говорив, якщо Олімпіаду не провести у 2021 році, то вона, ймовірно, взагалі не відбудеться.

Пояснюючи таке рішення, президент МОК Томас Бах сказав: “Ви не можете постійно тримати штат оргкомітету в 3-5 тисяч людей. Ви не можете з року в рік коригувати календар усіх головних світових спортивних подій”.

До пандемії Олімпійські ігри скасовували через світові війни, але жодного разу їх не переносили.

Джерело: BBC