Неочікувані речі, які подарував нам футбол

0
33

Ви можете бути далекі від футболу, але він все одно буде поруч, інформує Ukr.Media.

Як цей вид спорту вплинув на попкультуру, стиль і міжнародні відносини?

Спортивний костюм

Полюючи за дизайнерськими трениками, ми і не підозрюємо, що “дякую” треба сказати маргіналам. Моду на спортивні костюми ввели англійські вболівальники 80-х років — угруповання хуліганів, від яких під час матчів часом ховалися самі гравці. Слідуючи за ними по Європі, фанати скуповували (або крали) в фірмових спортивних магазинах екіпіровку. За нею ж пізнавали один одного поза стадіонами — так костюми і перекочували в повсякденність.

Стиль “спорт шик”

Всі дороги ведуть до Коко Шанель: вона вигадала використовувати “футбольний” трикотаж у своїх колекціях. І понеслося: в 1960-і кутюр’є Джеффрі Бін ввів моду на сукні з футбольними номерами, з 80-х років штани з лампасами і футболки з аплікаціями випускають Dolce&Gabbana, Lacoste, Donna Karan. Репутацію “спорт шику” не змогли зіпсувати навіть плюшеві рожеві костюми — куди їм, якщо серед шанувальників стилю такі фешн-гуру, як Джіджі Хадід і Кендіс Свейнпол?

Пісня We Are The Champions

Фредді Мерк’юрі написав цей хіт про футбол і для футбольних уболівальників. Критики не могли пробачити йому зарозумілу фразу: «No time for losers, cause we are the champions of the world» («Немає часу на невдах, тому що чемпіони світу — ми»). Проте We Are the Champions стала гімном ЧС-1994 під неї ж святкував перемогу Зідан з мадридським “Реалом”.

Популярність YouTube

Співзасновник платформи Джавед Карім вважає: якби не фінал Суперкубка-2004, YouTube міг би і не «вистрілити». У той рік у перерві матчу виступав Джастін Тімберлейк. Прямо на сцені під час виконання хіта він оголив груди напарниці по сцені Джанет Джексон. Стадіон ревів, ЗМІ кричали про падіння моральності, а сама Джанет приносила публічні вибачення — нібито підвів костюм. Звичайно, ніхто не повірив.

Емодзі “Шака”

Відставлений мізинець і піднятий великий палець — мовляв, розслабся! Цей жест популярний серед гавайських серферів, але в масову культуру його приніс Роналдіньо. Коли “Барселона” купила його за 30 млн євро, підтримати зірку прийшли 25 тисяч уболівальників. Роні підняв м’яч на голову, розвів руки в сторони і показав “Шака”. Трюк з м’ячем стали повторювати інші гравці, а фанати “перехопили”жест.

Хіт авторства Генделя

Чи міг англо-німецький композитор в 1727 році представити, що під його музику співатимуть стотисячні стадіони? А тим часом знаменитий гімн Ліги Чемпіонів — це аранжування твору «Садок-священик», написаного на честь коронації Георга II.