Ватиканська дипломатія: місія посередництва та збереження єдності Церкви в різноманітності

0
24

В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News ватиканський дипломат отець-доктор Андрій Максимович розповідає про місію та особливості дипломатії Святого Престолу.

Нунцій – це постійний дипломатичний представник Глави Католицької Церкви в різних державах. Ця назва, що з латинської означає «вісник», вказує на те, що його завдання, а також всієї ватиканської дипломатії, полягає не тільки в тому, аби підтримувати дипломатичні стосунки між Святим Престолом та іншими державами, але й звіщати Добру Новину в сфері дипломатії, сприяючи діалогові й взаєморозумінню, тобто, бути посередниками у складних ситуаціях. Про ці та інші завдання та особливості ватиканської дипломатії в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповідає отець-доктор Андрій Максимович, священик УГКЦ, багаторічний ватиканський дипломат і працівник Державного Секретаріату Святого Престолу.

Отець-доктор пояснює, насамперед, чим відрізняються критерії діяльності ватиканського дипломата від дипломата будь-якої іншої держави:

Центральна і основоположна якість Католицької Церкви, як підкреслив наш співрозмовник, – це збереження єдності в різноманітності. Яким чином цьому сприяє ватиканська дипломатія, тобто, як вона дбає про присутність Церкви на глобальному рівні? Ось відповідь отця Андрія:

В Апостольській Нунціатурі в Кувейті

Святий Престол має 128 нунціатур у різних країнах світу. Координацією діяльності цих нунціатур займається один з департаментів Державного Секретаріату Святого Престолу. Отець Андрій, що очолює одне з відділень цього департаменту, розповідає про свої обов’язки та особливості цього служіння:

На основі свого досвіду дипломатичного служіння для Святого Престолу в різних країнах світу, отець Максимович ділиться думками про те, які виклики сьогодення ставить перед УГКЦ, яка відносно недавно відновила свої структури:

о. д-р Андрій Максимович

За словами нашого співрозмовника, на даному етапі свого розвитку УГКЦ повинна дбати про забезпечення центральних структур кваліфікованими і відданими працівниками. Але окрім професійності та відданості своїй справі, він вказує на ще одну необхідну рису, яку повинні плекати ті, хто трудяться для Церкви:

Джерело: vaticannews.va