Є юридичні установи, які допоможуть…

0
73

Міжнародний день правових знань відзначають у багатьох країнах світу в третій декаді вересня. В Україні це було 28 вересня.

Про те, куди і з якими питаннями можна звертатись, щоб отримати правову допомогу, розмовляємо з п. Володимиром Ковальчуком, заступником директора Регіонального центру з надання БВПД (безоплатної вторинної правової допомоги) в Івано-Франківській області, Заслуженим юристом України.

Пане Володимире! Які правові знання для щоденного вжитку повинні мати люди?

 – Правові знання – це основа правосвідомості громадянина (по-науковому), а простіше – це бути поінформованим про свої права та вміти їх застосовувати. Стаття 57 Конституції України говорить: «Кожному гарантується право знати свої права і обов’язки». Такі нормативні акти мають бути доведені до відома населення.

Куди повинні звертатися люди при різних правових колізіях. Скажімо, в когось виникає питання про спадщину, хтось вважає, що його незаконно оштрафували працівники поліції на дорозі, хтось підозрює когось у крадіжці тощо.

– Звісно, що для щоденного вжитку є багато статтей законів, підзаконних актів, але не всі вміють і мають час скористатися ними на практиці. Тому ми, юристи, допомагаємо громадянам вирішити питання, які стосуються правил вуличного руху, медичні права, земельні правовідносини. Пенсіонерам надаємо допомогу з питань соціального захисту та пенсійного забезпечення; для освітян (науковців, вчителів, студентів) розглядаємо законодавство про освіту; учасникам бойових дій розповідаємо про їхній статус і правовий захист, допомогу на лікування, різні державні гарантії. Духовним особам, членам релігійних громад та конфесій роз’яснюємо їхні головні права і обов’язки, особливо в час поширення страшного захворювання Ковід-19.

Наприклад, з питань спадщини – то це ціла система державних і приватних нотаріусів. Земельні питання розглядають місцеві органи Держгеокадастру. Соціальні питання вирішують територіальні управління соціального захисту тощо.

Щодо повноважень працівників поліції на дорогах. Це їхні прямі повноваження і їхня робота. А якщо порушник чи водій вважає, що до нього несправедливо застосували адміністративні заходи, то повинен зазначити це в протоколі або вимагати присутності адвоката. Потім такі адміністративні протоколи можна оскаржувати в суді.

Правова допомога, зазвичай, є дороговартісна, але є й безкоштовна. Куди можна звернутися за безкоштовною правовою допомогою?

– Згідно із законом «Про безоплатну правову допомогу», який був ухвалений у 2011 році, право на неї мають певні категорії населення. В ст.14 закону визначено чіткий перелік категорій осіб, а саме: малозабезпечені особи та особи з інвалідністю; учасники бойових дій, ВПО (внутрішньо переміщені особи); діти та особи, що зазнали домашнього насильства і т. д. Для підтвердження такого права в Центри з надання правової допомоги необхідно надати підтверджуючі документи. Наші фахівці уважно вивчають ці документи, і тільки потім (у 10-денний термін) приймають рішення: надати безкоштовну правову допомогу або відмовити.

Її можна отримати в адвокатів, які пройшли обов’язові конкурсі відбори, чи юристів Центрів з надання безкоштовної правової допомоги. В Івано-Франківській області є три такі місцеві центри з надання БВПД: Івано-Франківський (вул. Франка, 4); Калуський (вул. Бандери, 18) і Коломийський (вул. Міцкевича, 8). Адреси подібних центрів в кожному обласному центрі є на сайті www.legalaid.gov.ua

– Кому можуть відмовити і чому? Якщо відмовили, що тоді робити?

– Будь-які рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядуваня оскаржуються в судах. І прийняті рішення наших центрів також. Але краще ці питаня з’ясувати на прийомі в центрах, бо відмовити не маємо права. Можна також звернутись у Регіональний центр (вул. Грюнвальдська-8 м. Івано-Франківська) чи у Координаційний центр з надання правової допомоги (вул. Січових стрільців 73) м. Києва.

 Найкраще скористатись Єдиним контакт-Центром за тел.: 0800213103 (цілодобово, безкоштовно у межах України).

  • Чи можуть представники Центрів з надання безкоштовної правової допомоги представляти інтереси людей у судах?
  • Так. Система БПД (бюро правової допомоги) так побудована, що і адвокати, і працівники МЦ можуть представляти інтереси клієнтів, якщо прийнято центром таке рішення. Це загальна практика. Згідно із законом «Про звернення громадян» кожен звертається до того державного органу чи служби, від рішення якого залежить його питання. А вже потім, отримавши відповідь чи саме рішення, громадянин або завершує оформлення своїх проблем, або звертається до наших центрів за правовою допомогою (точніше, консультується, бо має право на первинну правову допомогу).

Додам, що в кожному районі чи великих населених пунктах діють наші підрозділи місцевих центрів-БПД (бюро правової допомоги). Туди і звертаються часто наші громадяни з навколішніх сіл чи містечок. За нашими даними: практично щоденно 8-10 осіб звертаються за правовою допомогою до цих бюро. А по судах, у середньому на одного юриста центру, припадає близько 10 справ на місяць.

Приклад цікавої справи з Коломийського МЦ. Нещодавно звернулась жінка, якій присвоєно почесне звання «Мати-героїня», яка має 12 дітей. А органи соцзабезпечення відмовили надати статус малозабезпеченої сім’ї. На тій підставі, що не виготовили посвідчення встановленого зразка, надається правова допомога по цій неординарній справі. Є справи, коли клієнтами є 90-річні люди. І наші фахівці виїзджають до них додому, щоб розібратися з проблемами. Багато доводиться працювати при організації виїзних консультативних пунктів в органах місцевого самоврядування, ОТГ, у лікарнях, в центрах соціально/геріатричної допомоги. І наші працівники бувають у таких установах та відвідують людей похилого віку, які самі не можуть звернутись за правовою допомогою.

Розмовляла Юлія БОЄЧКО.

Підпис під світлиною: Володимир Ковальчук під час надання консультацій.