Митрополит Володимир у Погоні: Молитва – це найбільша сила і зброя в наших руках

0
70

Молитва – це найбільша сила і зброя в наших руках. Хто з молитвою, той постійно перемагає. Завдяки молитві з нами є Господь. Особливо св. Літургія, молитва на вервиці та й інші молитви набирають найбільшої сили, коли ми спільно промовляємо їх, творячи живу вервицю наших сердець.

Таку думку висловив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, звертаючись під час проповіді до паломників ХXV Міжнародної онлайн-прощі Вервиці у с. Погоня.

«Сьогодні Пресвята Богородиця приймає нас у чудотворному місці в Погоні, де в особливий спосіб обрала і показала людям це місце для молитви, для нас усіх дітей, яких Вона любить і по-материнськи пригортає до свого серця», – мовив Митрополит Володимир.

Спершу Владика застановився над Євангельським уривком, в якому Господь Ісус Христос проповідує і голосить Добру Новину на березі Генезаретського озера з човна Симона.

«Сьогодні Церквою для Спасителя став берег озера, а Його катедрою – човен. Христос проповідує у всіх місцях, де охочий люд, Його слухає», – зауважив проповідник.

На його думку, велика чудесна ловля риб відноситься, між іншим, і до післанництва апостола Петра (найпершого Папи) до людей.

«Коли ап. Петро діє за дорученням і владою Христа, відчаливши на глибінь і закинувши сіті, то має успіх на противагу до ситуації», – каже Владика.

За його словами, саме там, на озері, відбувається покликання перших учнів, а насамперед — Петра, якому Спас доручив окрему місію під сонцем, в його човен увійшов Господь. Господь увійшов у його життя.

«Бог повсякчас хоче нам допомогти, спасти і стати центром нашого життя, як це теж добре помітно на прикладі рибалок», – говорив Митрополит та додав, цитуючи св. Василія Великого: «Не потрібно вагатись і сумніватись в тому, що сказав Господь, а, навпаки, бути впевненими, що кожне Боже слово правдиве й важливе, хоч би і природа тому противилася. Бо в тому полягає боротьба віри».

За словами проповідника, Господь так само, як Петрові, постійно каже кожному з нас: «Не бійся!» Ці слова по-особливому звучать сьогодні, в час пандемії, в час війни, в час непевності.

«Світлої пам’яті св. Іван Павло II також пригадував це для всіх християн і говорив: «Не бійтеся!», – зазначив Владика Володимир.

Він також наголосив на тому, що молитва – найбільша сила і зброя в наших руках. Цитуючи ап. Якова, Владика пригадав, що «ревна молитва праведника має велику силу» (Як. 5, 16).

У другій частині своєї проповіді Митрополит Володимир говорив про любов до молитви на вервиці, адже щорічно саме в с. Погоня, що на Івано-Франківщині, відбувається Міжнародна проща Вервиці.

«Молімося до Небесного Отця, до Ісуса – Спасителя світу, до Богородиці – Матері нашої небесної, а Дух Святий скріпить нас в часі молитви і додасть сили, відкритості серця. Вірмо, що Господь вислухає кожну молитву, полегшить кожне страждання», – закликав Митрополит.

Він також повчав, що молитва на вервиці є молитвою, яка засіває зерно добра, з якого виросте плід справедливості і солідарності для особистого життя та життя у спільноті.

«Наша молитва, – вів далі Владика, – це спілкування з Богом. Щоб це спілкування було досконалим, відкриваймо наші серця і щиро промовляймо молитву, залишмо всі наші турботи, прикрості, упадки, звертаймося до нашої Матінки Небесної і просімо помочі».

«Якщо постійно будемо молитися і поєднувати життя з молитвою, тоді між нами ніколи не буде непорозумінь. Маємо багато прикладів, коли щира і ревна молитва була вислухана», – вважає Митрополит Володимир.

На його думку, молитва супроводжує людину протягом усього життя. Багато ревних молитов вислуховувались ще в часи Старого Завіту, а також у часи нашого сьогодення.

«Яскравим прикладом вислуханих молитов у XX столітті є доля нашого народу. Майже п’ятдесят років УГКЦ була переслідувана в Україні, а духовенство та її вірні не переставали молитися і ця спільна молитва була вислухана: впала страшна атеїстична безбожна система, а Церква Воскресла, як Воскрес Христос», – наголосив проповідник.

Варто додати, що цьогорічна Міжнародна онлайн-проща Вервиці до Погоні стала ювілейною – 25-ю. Проща тривала два дні та була присвячена молитві за мир в Україні, за єдність Церков, а також за збереження християнських цінностей.

Окрім Митрополита Володимира, участь в Архієрейській Божественній Літургії взяли також Преосвященний Владика Василій Івасюк – єпарх Коломийський, та Преосвященний Владика Василій Тучапець – екзарх Харківський.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ