На побачення у пошуки справжньої любові

0
140

Побачення існують для того, щоб знайти людину для щасливого життя у сім’ї. Це час, у якому пізнаються таланти і недоліки осіб, час пристосування до відповідального життя у сім’ї, час зречення своїх планів на користь коханої особи.

З чого почати? Потрібно пам’ятати, що кожне добре діло варто починати з молитви. Боже благословення на побаченні також матиме свою силу і допоможе провести час із користю. Йдучи на зустріч, запросіть Ісуса і поводьтеся так, щоб Його не засмучувати.

З ким зустрічатися? Сама особа має вирішити, з ким це робити. Можна їй допомогти, підказати, але зробити вибір вона має сама. Бажано, щоб особи, які зустрічаються, були одної віри, одної національності, мали однакові погляди на моральні вимоги Бога, одного рівня освіти, невеликі розбіжності у віці. Хоча інколи Бог, паруючи людей, має свої плани в поєднанні таких розбіжностей.

Важливо усвідомити, з ким не варто зустрічатися — а саме з тією особою, з якою ви не плануєте спільного життя у подружжі. Не варто витрачати себе на інших людей, бо потім немає що дати найдорожчій людині, або навіть є загроза її не помітити.

Коли можна перший раз піти на побачення? Не мають особливої надії на тривалі стосунки побачення, в яких особи ще не є самостійними. Фахівці рекомендують до 16 років не ходити на побачення. До цього часу особа ще в багатьох речах залежна від дорослих і не має достатньої зрілості в багатьох гранях особистості (емоційна, соціальна, фізична і духовна). Побачення справжнє, якщо ближнього трактується як особу, яку люблять, і є щире бажання її зробити щасливою даруванням себе (до тієї межі, щоб не переступити межі гріха).

Зустріч має збагачувати людину. Наперед плануйте, чим ви будете займатися. Це може бути спільна відпочинкова прогулянка, можуть бути розмови на теми, які допоможуть пізнати світогляд вашого супутника. Корисним є читати і обговорювати спільну літературу про шлюб. Можна обговорювати майбутні стосунки або фільм.

Добре буде, якщо між побаченнями буде час, необхідний для «переварювання» всього, що відбулося під час зустрічі, тобто час, щоб зрозуміти світогляд людини.

У сучасному світі побачення, на жаль, трактуються, як спосіб отримання сексуального задоволення. Тому на початку зустрічей встановіть межі дозволеного, що будете робити, а якої межі не будете переступати. Ті, які йдуть на зустріч, повинні поставити собі важливу мету: ніяких дій для збудження сексуального задоволення, поки шлюб не укладено. Не бійтеся ставити високі моральні вимоги.

Важливо пояснити своїй коханій (коханому), що для вас побачення не є ані грою, ані забавою, і ви маєте серйозний погляд на життя, хочете жити в гармонії з Богом та хочете мати щасливе життя у сім’ї. Розкажіть, що дотримуєтеся такого принципу: «Моє серце і цілого (цілу) себе я подарую одн(ому)ій, єдин(ому)ій і неповторн(ому)ій, яка (який) буде моєю дружиною (чоловіком) і матір’ю (батьком) моїх дітей. А до того часу, поки це не втілене в життя, не дозволите собі того, що є привілеєм лише для одружених».

Не варто вживати спиртного чи щось, що затримує сприйняття розумом навколишніх подій, щоб ви не втратили свідомості, а відтак не наробили помилок, за які пізніше можете шкодувати ціле життя.

Як бути на побаченні з поцілунками? Апостол Павло говорить: «Вітайте один одного святим цілунком». Тому деякі поцілунки є моральними, але є інші поцілунки, в яких проявляється егоїзм і прагнення задовільнити пожадливість, тому такі поцілунки – це гріх. Гріхом ніколи не можна насититися, бо після першого такого поцілунку завжди хочеться піти все далі й далі, а, крім цього, особу, з якою зустрічаються, трактують як предмет задоволення.

Якщо, не маючи шлюбу, ви хочете почати жити статевим життям, то будете мати більшість проблем із цього переліку:

— можна не побачити такі вади, як пияцтво, злість, хамство. Лише через багато років можна опам’ятатися, але вже буде надто пізно. Тоді наступає розчарування;

— важче розірвати стосунки, якщо одне одному не підходять;

— посилюється підозра, чи немає ще іншої, третьої особи.

— нищиться сама любов, якій завжди притаманне дарування себе, не очікуючи нічого взамін, бо стосунки перетворюються у пожадливість і використання особи, як предмету задоволення;

— не виховуються характер осіб, стриманість, відповідальність за іншу особу, бажання посвяти заради іншого, відчуття потреби іншого;

— можливість захворіти на венеричні захворювання: існує 140 вірусів таких захворювань, причому така хвороба, як СНІД, не виліковується. Не варто покладатися на презерватив, оскільки він є цілком непридатний, щоб захиститися від деяких хворіб, тому той, хто його вживає, є жертвою обману й реклами;

— збільшується ймовірність зради і розлучення у подружжі:

— зменшується повага між особами до і після одруження.

Дівчатам не варто сідати в автомобіль до людей, які мало знайомі, яким мало довіряєте. Багато дівчат втратили свою невинність через таку необачність. Існують кілька речей, які можуть звести зґвалтування на побаченні до нуля:

— не пити спиртного;

— не залишайтесь наодинці там, де вас ніхто не почує (щоб була десь поруч людина, яка вас може підтримати);

— якщо ви не можете сказати: «Зупинись! Далі не буде!», то ви ще не дозріли до побачень. На зустрічі ви маєте бути абсолютно вільні, тобто ваша воля має бути повністю непримушена. Якщо цього нема, тоді нема любові і нема справжнього побачення;

— не варто грати роль, фліртувати, дозволяти заборонене з думкою, що все-таки зможете зупинитися.

Як одягатися? Звичайно дівчата хочуть вразити своїм одягом, зачіскою, макіяжем. Така поведінка свідчить про велике прагнення сподобатися, прагнення визнання іншими, бажання, щоб інші захоплювалися ними, а це, у свою чергу, свідчить, що любов ще лише на стадії захоплення. А крім цього, такі дії засліплюють хлопців, бо вони не можуть пізнати особу. Можливо, сьогодні так багато подружніх розлучень, тому що молодята звертають увагу на зовнішні речі і на спалах емоцій, а це все без любові, як будівля без фундаменту.

З іншого боку, не дозволяйте своїй коханій (коханому) витрачатися понад його (її) фінансові можливості, це лише ускладнює можливість взаємного пізнання, бо не дозволяє вашій коханій людині перебороти ваду марнотратства і залежність від думки інших людей.

Якщо ваші зустрічі мають не такі стандарти, яких прагне Господь, не зволікайте із наверненням, щоб не втратити справжньої любові та щоб мати щасливе життя у подружжі. Закінчуйте побачення спільною молитвою.

бр. Любомир КУШНІР ЧСВВ.