Митрополит Володимир очолив поминальне богослужіння за Марією Кияк

0
164

У четвер, 22 жовтня, перестало битися серце видатної франківчанки Марії (Верходай) Кияк.

Вона запам’ятається багатьом, як педагог, викладач підпільної Духовної Семінарії УГКЦ, вихователь владик і священників. В час 2-ї світової війни була зв’язковою при Центральному проводі ОУН-УПА у м. Львові.

Панахида за покійною відбулася того ж дня в Будинку трауру Івано-Франківська. Поминальне богослужіння очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, разом із священниками міста.

Жінку називали живою легендою, адже вона все життя присвятила боротьбі за незалежність України, а також займалася вихованням молоді у патріотичному дусі та просвітницькою діяльністю.

Звертаючись до присутніх, Владика висловив слова співчуття родині покійної та наголосив на великій життєвій місії, яку п. Марія Кияк вдало виконала.

«Її молитовне життя було для багатьох із нас прикладом святості, адже вона до останньої миті приймала Святі Таїнства з глибокою набожністю та завжди старалася розрадити і підтримати тих, хто до неї навідувався», – зауважив Митрополит Володимир.

Варто додати, що п. Марія Кияк разом зі своїм чоловіком митр. прот. Андрієм-Романом виховала 5-ох дітей в релігійному і патріотичному дусі. Один із них є греко-католицьким священником та науковцем.

«Наші отці навідувалися до неї щонеділі. Цікаво, що, перш ніж приступити до Сповіді та прийняти святе Причастя, п. Марія на стоячи спершу слухала Службу Божу по радіо, а опісля приймала святі Таїнства. Це справді була людина із великим серцем», – пригадує о. Михайло Віхоть, адміністратор парафії Зіслання Святого Духа, до якої належала п. Марія Кияк.

Все життя виховувала українську молодь в підпіллі, в школах, та Незалежній Україні. Була активною просвітянкою протягом всього свідомого життя.

Вічна їй пам’ять!

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ