#ЗгадатиВсе: 77 років тому упокоївся в Бозі Праведний Митрополит Андрей Шептицький

0
60

Сьогодні, 1 листопада, минає 77-ма річниця, коли у Львові упокоївся в Бозі Праведний Митрополит Української Греко-Католицької Церкви Андрей Шептицький. Митрополит Андрей особливо близький мешканцям Прикарпаття, оскільки саме зі Станіславова Владика розпочинав своє Архієрейське служіння.

20 вересня 1899 — відбулась інтронізація Владики Андрея на Станіславівську катедру. За час єпископства у Станіславівській єпархії Андрей Шептицький написав до вірних шість послань: Перше слово Пастиря (до вірних), Наша програма (до духовенства), Правдива віра (до вірних на Буковині), Християнська родина (до духовенства та вірних), До моїх любих гуцулів (гуцульським говором), На грані двох віків (до духовенства та вірних).

Період єпископства у Станіславові тривав недовго — 14 місяців. За цей короткий інтервал встиг відвідати багато парохій, ознайомитись з їх життям. Митрополит Шептицький першим із вищих ієрархів Греко-католицької церкви почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірними. Ніхто з єпископів раніше не писав до гуцулів послання їхнім діалектом («До моїх любих гуцулів»): «Періш усего Ви, дєді і нені христєнецкі, сокотіт свої ґіти вид згіршення».

На запрошення єпископа Шептицького західноукраїнський художник Юліан Маркевич оздобив Станіславівську катедру фресками візантійського стилю. Владика подбав також, щоб австрійський уряд виділив земельну ділянку та 300 тис. корон для побудови єпархіальної семінарії у Станіславові.

Довідка

Митрополит Андрей народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі (Яворівський район Львівської області).

17 грудня 1900 — номінований митрополитом галицьким

1903 — засновує «Народну Лічницю», яку згодом переобладнали у сучасний шпиталь

1910 — ініціатор створення Земельного банку у Львові

1918 — стає членом Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР

1928 — створює Львівську богословську академію, єдиний ВНЗ на українських землях у складі Польщі.

1941 — очолює Українську Національну Раду.

1 листопада 1944 — помер після ускладнення грипу. Наступником митрополита став Йосип Сліпий.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ