У Ватикані вже готуються до Різдва!

0
23

Ялинку привезуть  зі Словенії,  а вертеп з італійського Абруццо.

Губернаторство Держави-Міста Ватикану поширило комюніке про різдвяні символи, які прикрашатимуть площу Святого Петра цьогоріч, коли ще більше, ніж зазвичай, світ потребує знаку надії у впевненості в тому, «що Ісус приходить до Свого люду, щоби спасти та втішити його».

Про це повідомляє Vatican News

Отож, вертеп походить з місцевості Кастеллі, що в гірській центральноіталійській провінції Терамо в регіоні Абруццо. У свою чергу, з місцевості Кочев’є, що у південно-східній Словенії, приїде 28-метрова ялинка, що височітиме поряд із ним. Про це читаємо в повідомленні для преси, яке поширило Губернаторство Держави-Міста Ватикану, зазначаючи:

«Цього року, ще більше, ніж зазвичай, оснащення на площі Святого Петра традиційного простору, присвяченого Різдву, має на меті стати знаком надії та уповання для всього світу. Воно прагне стати вираженням упевненості в тому, що Ісус приходить до Свого люду, щоби спасти та втішити його. Йдеться про важливе послання в цей період, складний задля надзвичайного стану в системі охорони здоров’я, пов’язаного із Covid-19».

Інавгурація 11 грудня

Традиційна церемонія інавгурації вертепу та засвічення ілюмінації на ялинці запланована на площі Святого Петра з дотриманням всіх запобіжних протиепідеміологічних заходів на п’ятницю 11 грудня та відбудеться о 16:30 місцевого часу. Церемонія, яку очолять кардинал Джузеппе Бертелло та архиєпископ Фернандо Верґес Альсаґа, Президент і Генеральний Секретар Губернаторства, відбудеться за участі делегацій з Кастеллі та Кочев’я, які вранці матимуть аудієнцію в Святішого Отця.

Ялинка та Вертеп стоятимуть на площі до завершення різдвяного періоду, що в Церкві латинського обряду збігається зі святом Господнього Хрищення, яке припадатиме на неділю 10 січня 2021 року.

Керамічний вертеп, що поєднує традиції

Місцевість Кастеллі ще із XVI століття є важливим осередком ремесла кераміки. Тож монументальний вертеп складатиметься із керамічних статуй більшого від природнього розміру. Йдеться не лише про культурний символ регіону, але також твір сучасного мистецтва, що своїм корінням сягає у глибину віків. Це твір студентів і викладачів Інституту мистецтва, який десятиріччя 1965-1975 присвятив різдвяній тематиці.

На площі Святого Петра будуть виставлені лише частина елементів крихкої колекції, що складається із 54 статуй. Вони будуть розміщені на освітленому помості площею 125 квадратних метрів. У композиції присутні посилання на стародавнє мистецтво, на грецьке та шумерське, елементи єгипетської скульптури. В предметах, що збагачують вертеп, та в способі нанесення кольорів відображена місцева традиція кераміки, а також плоди експериментів та інновацій, над якими в цей час працювали в інституті.

Перше виставлення цього вертепу відбулося у Кастеллі в грудні 1965 року, під час різдвяних свят 1970 року – в центрі Риму, через кілька років – у Вифлеємі та в Тель-Авіві.

Ялинка із регіону прадавніх лісів

Кочевський регіон, звідки походить майже тридцятиметрова смерека, належить до словенських територій, де природа є найбільш недоторканою, 90% якої займають ліси. Дерево виросло неподалік від незайманого букового пралісу Крокар, що належить до світової спадщини ЮНЕСКО. Смереки становлять приблизно 30% лісових ресурсів Словенії. Саме в цій країні росте найвища ялинка Європи, що має майже 62 метри висоти та стовбур діаметром понад 1 метр.