Для дідусів і бабусів, які бажають бути корисними…

0
83

Всесвітній день бабусь і дідусів в Україні відзначили 28 жовтня. В Івано-Франківську існує громадська організація для пенсіонерів “Ба і Ді Клуб” (Ba&Di Club), якій цьогоріч 12 грудня  виповниться один рік. Це активні, незалежні, впевнені у собі дідусі та бабусі, які готові допомагати іншим людям. Про історію цієї організації спілкуємось із її засновницею п. Галиною Плотницькою.

  • Пані Галино, Ви – бабуся, в якої четверо онуків. Як у Вас з’явилась ідея – створити організацію для пенсіонерів для того, щоб вони цікаво проводили час і були корисними для молодих сімей?
  • Я зрозуміла, що відбувається з людьми на пенсії. Якщо раніше вони активно працювали, були потрібними усім, то з виходом на пенсію відчули самотність, стали незайнятими, а ще їм дуже бракує коштів. Усе почалось із того, що я взяла участь у проєкті «Освіта 45+», де навчали створювати сайти. Я подумала, що молоді мами дуже зайняті, часто не встигають, бо треба і дітей виховувати, і кар’єру будувати. У мене виникла ідея: створити сайт, де б дідусі й бабусі пропонували свій вільний час, а молоді батьки могли його купувати.

Наприклад, бабусі можуть забирати дітей зі школи, слідкувати, щоб ті поїли, допомагати з уроками та відводити їх на гуртки. За домовленістю вони могли б приготувати вечерю, зробити легке прибирання, вигуляти та погодувати домашніх улюбленців. Дідусі можуть виконувати дрібний ремонт, сходити за покупками, навчити хлопчиків чоловічих справ, піти з ними на футбол і обговорювати чоловічі теми. Такі послуги коштували б батькам 50 гривень за одну годину роботи.

Після навчання я виграла проєкт в організації «Урбан спейс 100» і розробила сайт, який має назву badi.in.ua. Якщо зайти на цей сайт або на нашу сторінку у фейсбуці «Ба і Ді Клуб», то можна познайомитись з нашими дідусями та бабусями, які готові працювати. Там є їхні світлини і коротка інформація про кожну особу. Зателефонувавши за номером +380980039761, можна зустрітись із ними, поговорити, домовитись про послуги.

Тобто ми заснували соціальне підприємництво «Ба і Ді фрілансери», яке надає такі послуги: хатня робота, догляд за дітьми чи хворими, перевезення, ремонтні роботи та інше.

  • Погоджуюся з Вами. Сучасні батьки так багато працюють… Як добре, коли протягом робочого дня їм не треба хвилюватись, чи доглянуті їхні діти, чи правильно перейшли дорогу, як проводять свій вільний час!
  • Досвідчені бабусі й дідусі знають, як допомогти, бо мають досвід, бо виховали власних дітей і онуків! Буває, що батькам необхідно терміново поїхати у відрядження, а під час їхньої відсутності оселя чи домашні улюбленці залишаються без догляду. Це також їм під силу.

Коли у сім’ї є недужа або літня людина, – це завжди важко, клопітно. Щоб розвантажити собі час, можна знайти допомогу в нашому соціальному підприємстві «Ба і Ді фрілансери», яке ми створили на базі громадської організації «Ба і Ді Клуб». На даний час зареєстровано 30 осіб, які готові допомагати, надавати послуги потребуючим.

Як тільки була зареєстрована організація, відразу почались навчання. Дідусі та бабусі слухали лекції психологів, педагогів, медичних працівників, поліцейських про те, як працювати. Також вони брали участь у майстер-класах, щоб навчитись самим виготовляти речі своїми руками, а потім навчати інших. Серед нас є медсестри, які допоможуть  здійснити гігієнічні процедури, надати першу долікарську допомогу.

На час дії карантинних заходів соціальне підприємство продовжує працювати. Наші підготовлені бабусі пропонують нову онлайн-послугу: дистанційні розвиваючі заняття для дітей 3-6 років, заняття з підготовки до школи для дітей 5-6 років, допомога школярам з домашніми завданнями. Вартість онлайн послуги – від 50 грн/год. Звертатись можна за номером телефону: 0980039761.

Для того, аби стати працівником, потрібно виконати певні умови. Найперше, це приєднатись до «Ба і Ді Клуб», пройти обов’язкове навчання з психології, першої домедичної допомоги. Після теоретичного навчання — місяць практикуму, різноманітні майстер-класи. Ми розуміємо, що молоді батьки довіряють нам найцінніше – своїх дітей, власні квартири. Отож ми не можемо просто так взяти з вулиці людину, не знаючи її. Мусимо дотримуватись певних запобіжних заходів для того, щоб убезпечити і тих людей, для яких ми працюємо, та й самих пенсіонерів. Саме тому необхідно мати довідки із психоневрологічного диспансеру, а також про відсутність судимості.

Оскільки «Ба і Ді фріланс» — це онлайн-платформа, дуже важливо, аби пенсіонери все ж уміли користуватись комп’ютером та інтернетом. Для цього клуб створює необхідні умови. По-перше, дизайн сайту легкий, на ньому дуже легко зареєструватись будь-кому. Ми також готуємо посібник, який би вручали кожному пенсіонеру в пенсійному фонді.

  • Пані Галино, що Ви встигли зробити протягом останнього часу? І чи потрібна допомога вашому соціальному підприємництву?
  • Наші дідусі й бабусі відпрацювали 80 годин у семи родинах. Ми зняли відеоролик про «Ба і Ді Клуб», який можна переглянути в ютубі. Ми відкрили ігрову кімнату, де батьки могли залишати дітей. Правда, вона проіснувала усього десять днів, бо Івано-Франківськ знову потрапив у червону зону карантину, але в ній волонтерами були дев’ять бабусь. Один з українських телеканалів відзняв сюжет про івано-франківських дідусів та бабусь. Ми насичено провели рік, бо багато спілкувались, святкували дні народження, ходили на екскурсії, слухали лекції спеціалістів.

Щоб убезпечити себе від можливості зараження COVID, не стояти в чергах установ і касах банків, ми користуємось інтернетом. Вчимось самі й навчаємо інших, як перевірити стан субсидії на сайті Мінсоцполітики, як максимально спростити оплату комунальних послуг, замовити ліки, знайти і перевірити інформацію, подати онлайн-запит до міської влади.

Ми – законослухняні, тому в час карантинних обмежень працюємо дистанційно, підтримуємо одні одних морально і довели самі собі, що старість може бути щасливою та корисною.

Зараз маємо потребу в офісі. Перших три місяці ми збирались у приміщенні «Просвіти» на вул. Грушевського, 18. До початку карантину міська влада виділила нам кімнату в міській дитячій бібліотеці, однак переїхати туди неможливо через необхідний там ремонт підлоги. Сподіваємось, що ремонтні роботи вдасться здійснити, що в новому 2021 році пандемія піде на спад, і ми зможемо надавати послуги усім родинам, які нас потребуватимуть.

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.

На світлині: бабусі й дідусі «Ба і Ді клуб».