Лікуємось чорним кмином усією родиною

0
9574

Трава святої Катерини чи чорний кмин, або, як ще кажуть, чорнушка це рослина, відома здавна і як приправа, і як ліки. Наприклад, на Лемківщині для надання особливого смаку традиційно додавали чорного кмину до паски. Однак, багато людей відкривають для себе цю рослину лише тоді, коли зіткнуться з різними недомаганнями і шукають ліку. Про те, як оздоровитися, зміцнити свій імунітет з допомогою трави святої Катерини, розмовляємо з п. Марією Клодніцькою з Обертинської ОТГ.

  • Пані Маріє, у Вас є своя методика, як лікувати простудні захворювання. Розкажіть про неї.
  • Ми, люди старшого віку, є в зоні ризику не тільки з часу, коли з’явився Ковід-19. Про себе маємо дбати постійно, бо те, що ми не долікували в молодості, то маємо надолужити в старості. Ми з чоловіком дуже любимо читати пресу. Передплачуємо багато газет та журналів. Особливо звертаємо увагу на рубрику про здоровий спосіб життя. Якось я прочитала декілька статей про лікування чорним кмином (чорнушкою). Зацікавилась. Почала писати в ті журнали, щоб мені вислали насіння, але так і не отримала його, а шукала два роки. Потім на ринку в Коломиї зустріла жінку, яка продавала це насіння. Ми розговорились, вона розповіла, що про свої старечі хвороби забула завдяки цим диво-лікам. Я купила в неї чорного кмину, насіння якого їй вислали діти з-за кордону. І відтоді вся моя родина вживає ці чорні насінини, навіть онучки залюбки п’ють чай з них.
  • А які ж лікувальні властивості у чорного кмину?
  • Цю рослину називають ще римський коріандр, нигелла, калінджі. Чорне насіння зміцнює імунітет, в цьому я не раз переконалась за багато років. Воно знищує віруси, бактерії. Знаю, що це насіння добре впливає на печінку, виганяє кишкових паразитів, стимулює виділення жовчі, покращує травлення. У мого чоловіка часто «скаче тиск», тож чорний кмин його понижує.

Читаючи в журналах медичні сторінки, я довідалась, що чорнушка усуває здуття та діарею, сприяє загоєнню виразок. Кмин дозволяє позбутися головних і суглобових болей. Також він допоможе впоратися із запаленням ясен, пародонтозом. Благотворно позначається вплив чорного насіння і на серцево-судинній системі – нормалізує серцевий ритм, перешкоджає формуванню тромбів.

  • Тоді розкажіть, як Ви приймаєте це насіння?
  • Щоб зміцнити здоров’я, дорослим людям рекомендують щодня з’їдати по пів чайної ложки цільного або перемеленого чорного кмину. Дітям, старшим трьох років, дозволяється давати половину дорослої дози. Щоб зробити насіння більш приємним на смак, його можна перемолоти і змішати з медом.

Дуже корисно пити чай із чорного кмину. Щоб його приготувати, потрібно в половину склянки окропу висипати чайну ложку насіння, дати чаю постояти близько десяти хвилин і додати трохи меду. Пити його рекомендується двічі на день. Насіння чорного кмину відзначається приємним гіркуватим смаком і ароматом, я його додаю до страв замість перцю. Ця спеція чудово поєднується з морквою, гарбузом, картоплею, селерою, топінамбуром. Усі ці овочі ми також вирощуємо на городі.

  • А чи може зашкодити чорний кмин?
  • Так. Одна жінка, яка купувала в мене насіння і мала багато недуг, потім розповідала, як вона лікувалась. Вона подумала: «Та навіщо мені приймати по пів чайної ложки? Відразу почну приймати по столовій і по три рази на день». Ту першу ніч вона ледве переночувала, але все обійшлося. У великих кількостях чорний кмин чинить подразнювальну дію на кишківник і шлунок. Вагітним потрібно повністю утриматися від цього насіння, оскільки воно здатне викликати скорочення матки. Заборонено приймати і тим людям, в кого у жовчному міхурі є каміння. Це сильний стимулятор, тому перед застосуванням краще порадитись з лікарем.
  • Отож, Ви зі своєю родиною постійно вживаєте це цілюще насіння?
  • Так. Уже сім років висаджую його на своєму городі. У багатьох не сходить, а в мене вже є аж два сорти, один має гострий смак, а інший – лагідний, приємний. Знаю, що в Казахстані вирощують цілі гектари кмину, молотять комбайнами. Я вирощую для своєї родини і небагато – на продаж, тому кожен бур’янець виполюю, щоб не було домішок, ніколи нічим не обробляю, отож маю якісну продукцію. Я переконалась, що чорнушка стимулює правильну роботу всіх органів. Я її тримаю в своєму будинку, тож побачила, що це ще й чудовий засіб від молі та комарів! Колись на Лемківщині мої предки лікувались цим насінням. А в Єгипті його знаходили навіть у гробницях фараонів.

У нашому селищі багато мешканців вживають чорний кмин. Я люблю спілкуватись з людьми, і в тих, хто часто купує в мене насіння, питаю, як вони його приймають. Одна пані мені сказала, що сипле на хліб, помащений маслом, а інша, – що їсть з медом. Знаю, що корисна олія з кмину, але вона дуже дорога. Мені інколи телефонують, просять обміняти олію на кмин. Я ні за що б не обміняла. Знаю, що насправді якісна олія продається в Єгипті, але ціна дуже вже висока.

  • Якби хтось із наших читачів зацікавився Вашою продукцією, чи можна Вам телефонувати?
  • Так. Буду рада допомогти. Телефонуйте на номер: 0988076718 і будьте здорові!

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.