Купив піцу – підтримав ветеранів

0
30

В Івано-Франківську на пл. Міцкевича, 6, поруч з видавництвом «Нова Зоря», відкрилась нова піцерія, яка привернула увагу мешканців міста своєю назвою «Veterano pizza», тобто ветеранська піца. Її відкрила команда ветеранів АТО/ООС.

Ми, як годиться добрим сусідам, навідалися в гості не тільки, щоб посмакувати свіжою піцою, але й благодійно інформативно підтримати команду ветеранів, адже цей заклад не просто бізнес-проєкт, а й соціальна адаптація хлопців, які повернулися з війни. Це є добрим прикладом для всіх інших, вчорашніх воїнів, які після побаченого і пережитого нерідко впадають у депресію чи вдаються до шкідливих звичок. Суспільство має допомогти адаптуватися їм у мирному житті та підтримувати їхні ініціативи.

Засновник Леонід Остальцев відкрив цей бренд у Києві в 2016 році, а Ярослав Вакалюк – на початку листопада в Івано-Франківську.

Ярослав Вакалюк розповідає, що ще до завершення служби в ООС задумувався про майбутню роботу. Не хотів у 30 років починати усе з нічого. Знає з досвіду побратимів, що колишніх бійців не дуже охоче беруть на роботу. Досвіду ведення бізнесу не було, тому допомога друзів була дуже доречна.

Усе почалось із пошуку приміщення. Розглядали десять варіантів і вибір зупинився на площі Міцкевича. Це відпочинкова зона, сквер Адама Міцкевича, де люди відпочивають родинами. На початку, у травні, були проблеми з потужністю, карантин затягнувся, аж у вересні в приміщенні підключили світло.

Власники планували відкриття закладу, однак через карантинні обмеження довелося відмовитися від цього. На даний час піцерія працює на самовиніс і доставку. В команді «Veterano pizza» – до 10 осіб, з них четверо піцайол. Ярослав Вакалюк займається документами, а його побратим з добровольчого підрозділу «Азов» та бізнес-партнер з Рівненщини Владислав Жакун – кухнею, є шеф-кухарем.

Даний бізнес – це соціальна адаптація. В одній команді є і ветерани, і не ветерани. Піцу можна замовити через сайт veteranopizza.com і оплатити також. Поки що піцерія не має реклами, тому працює сарафанне радіо, коли одні одним розповідають про смачне меню. Так з’являються клієнти.

Минулого тижня у піцерії відбулась ще одна акція. Приходила художниця Анна Авен, яка на коробках від піци малювала цікаві малюнки з надписами і навіть портрети замовників. Вони приносили додому піцу і виставляли фото в інтернет. Кухарям так сподобались малюнки, що спочатку вони навіть не хотіли в них пакувати, милувались ними. Піца готувалася 7 хвилин, а на один малюнок йшло 20 хвилин.

Заклад планує також співпрацювати з військовим шпиталем. А ще тут діють знижки для ветеранів та патрульних поліцейських. У меню є 16 видів піци, можна також замовити «половинками»: на одній піці зібрати два різних смаки.

Замовити піцу можна на сайті veteranopizza.com, або за телефоном: 0 800 337 694, а можна просто прийти в заклад і купити на місці. Простір закладу доступний для людей на візках, а також для батьків з дитячими візочками.

«Піца подібно як борщ, в Україні її готують по-різному, у кожного свій рецепт. Піца належить до високої кухні, її є два види: італійська та американська. Американська готується на високому коржі. Ми готуємо італійську, бо має більше переваг, у печі перебуває три хвилини. Люди думають, що це довгий процес. А насправді тонкий корж при температурі 450 градусів печеться дуже швидко.

У нас великі вітрини, видно наших піцайол, люди запиняються, дивляться, як ми готуємо. Особливо їм цікаво, коли тісто буквально в повітрі розкачують, надаючи йому потрібної форми. Для приготування піци ми використовуємо лише якісні українські та італійські продукти», – розповів Ярослав Вакалюк.

Юлія БОЄЧКО.