Дитяча церква в Коломиї під покровом Блаженного

0
730

На початку 90-их років, коли УГКЦ вийшла з підпілля, відчинились не лише наші храми, але й навчальні заклади – для духовного слова. З 1991 року Коломийську ґімназію ім. М. Грушевського відвідував о. Володимир Касіян. Він не тільки катехизував ґімназистів, а й запрошував їх до храму св. Йосафата. Тоді, у 90-роках, церковця, в якій раніше був дитячий магазин, ще не була реставрована, але в ній було так світло і затишно, бо юні серця спілкувалися з Богом.

 Ґімназисти після уроків спішили до своєї дитячої церкви не тільки, щоб взяти участь у Службі Божій, але й щоб почитати духовну літературу. На дерев’яних полицях уздовж стін церкви було чимало книжечок маленького формату. В кожній із них – розповідь про Творця, Богородицю, когось зі святих, катехизмові молитви, вервиці – усе те, чого так прагли наші душі.

25 листопада Церква відзначила день священномученика Йосафата. Храм цього святого в Коломиї належить до почесного ряду найцікавіших та найзагадковіших культових об’єктів цілого Прикарпаття. У ньому є мощі святих Василія Великого, Миколая Чудотворця, св. Ріти, а також покровителя святині – священномученика Йосафата Кунцевича. При парохії майже тридцять років служить парох о. Володимир Касіян. У служінні йому допомагають отці Василь Перцович та Ярослав Врублевський.

Отець Володимир розповідає, що історія храму в Коломиї сягає 1726 року, коли за проєктом відомого на той час італійського архітектора Бернарда Меретина в стилі бароко був збудований величний костел Діви Марії. Під час пожежі 1830 року зовнішній вигляд храму був знищений. У костелі знаходився чудотворний образ Діви Марії або Коломийської Божої Матері. 1946 року він був вивезений до Польщі. У повоєнні радянські часи костел Діви Марії був зачинений.

У ньому з 1946 р. була військова частина, майстерні, професійне училище, клуб для танців. Костел був повністю зруйнований, замуровані вікна, знятий фронтон, який два бульдозери заледве тросами скинули донизу. Солдати розбили дзвіницю, огорожу, були замуровані підземелля, в яких захоронені відомі городяни міста. Костел став служити приміщенням для великого дитячого магазину «Каштан». Були домуровані додаткові приміщення для того, щоб не залишилося нічого, що могло б нагадувати коломиянам про колишній Божий храм.

Сотрудник о. Василь каже, що у 1991 р. о. Володимир Касіян подав ідею, щоб магазин передали УГКЦ під дитячу церкву. Саме ця назва найбільше закарбувалася в житті коломиян. 1 грудня 1991 р. Владика Софрон Дмитерко освятив церкву як «дитячу» – для виховання дітей. З 1993 по 1996 роки художник Іван Галашин проводив розпис церкви. Богослужіння відправлялися в каплиці. Щоб підтримати маленьку громаду, світлої пам’яті Владика Павло Василик долучився своєю жертвенною рукою до розпису церкви та виготовлення престолу. Також у цьому допоміг Владика Софрон Дмитерко ЧСВВ.

Отець Володимир Касіян радіє, що з самого початку на парохії і по сьогоднішній день є Вівтарне братство – хлопчики, які прислуговують біля священників. При парохії діє дитячий хор, який під орудою п. Галини Інамістової є справжньою окрасою багатьох Богослужінь та подій у церкві. Життя громади УГКЦ тісно співіснує з прославою Бога хористами народного аматорського хору «Просвіта» Коломийського МПК «Народний дім», під орудою Заслуженого працівника культури України Романа Хімея.

При парохії заснована Марійська дружина, для якої кожного 13 числа місяця служиться Свята Літургія і проводиться сповідь. У церкві багатолітньо діє Апостольство молитви, молитовна група «Матері в молитві». Майже щороку з парохії є покликання до священничого і монашого стану.

З 1998 р. парохія одна з перших започаткувала відправу Богослужіння у новорічну ніч. У 2002 р. на фронтоні храму встановлено величну скульптуру святого Йосафата (робота скульптора Тараса Галашина).

На свято Святого Миколая парафіяни постійно збирають кошти та одяг для дітей-сиріт, які навчаються в Яблунівській школі-інтернаті, а також для дітей-інвалідів інтернату по вул. Староміській.

У 2007 році парохія отримала грамоту від Святішого Отця Бенедикта XVI з особливим благословенням для вірних. А нещодавно копія ікони Коломийської Пречистої Діви Марії знайшла своє почесне місце у святилищі храму.

3 серпня 2019 р. Глава УГКЦ Святослав Шевчук освятив унікальну дзвіницю з карильйоном біля церкви св. Йосафата в Коломиї. Зустрічали Блаженнішого Святослава звуками трембіти та традиційним хлібом і сіллю. Дзвіниця вже встигла стати новою візитівкою писанкового міста. Унікальності їй надає встановлений карильйон – музичний інструмент із 51-им дзвоном. 

Храм відчинений щодня, тут можна помолитися з 8 години ранку, коли служиться перша Свята Літургія.

Якщо колишні випускники Коломийської ґімназії (тепер ліцею), завітають до своєї дитячої церкви, то не впізнають її, настільки красивою вона стала. Зате впізнають бібліотеку із сучасними виданнями і стародруками та свого пастиря-катехита о. Володимира Касіяна. Саме завдяки йому 26 літ тому хтось вперше пізнав Бога та Його любов.

Вітаємо отців та парафіян церкви священномученика Йосафата з храмовим святом! Многих і благих Вам літ!

Підготувала

Юлія БОЄЧКО.