Молодіжні спільноти на Закарпатті – активна праця священників

0
350

Хочу розповісти читачам «Нової Зорі» про прекрасну молодь Мукачівської греко-католицької єпархії.

Дуже часто люди середнього віку мені розповідали, що підпільні священники приходили вночі в родини закарпатців, щоб служити Святі Літургії. Потім вони залишалися з дітьми, щоб готувати їх до урочистого Святого Причастя.

 В перші роки виходу Мукачівської греко-католицької єпархії з підпілля був великий попит на духовність, але відчувався брак священників. Заснування молодіжних спільнот почалось тоді, коли вперше відкрилась Духовна семінарія і з її стін вийшли перші випускники. Спочатку спільноти виникали у великих містах: Ужгороді, Мукачеві, Хусті, Виноградові, Королеві. Сьогодні практично кожне місто має по декілька молодіжних спільнот.

 Праця з молоддю відбувається по всій Мукачівській єпархії. Це була основна прерогативна нашого покійного Владики Мілана Шашіка, який постійно повторював, що праця з молоддю – це плоди для майбутнього Церкви.

Цілий рік ми маємо насичену програму, на кожен період – із січня по грудень – визначені події: вертепи, КВК, молодіжні реколекції, День молоді, літні табори, музичні фестивалі, спортивні та біблійні олімпіади, піші прощі. Окрім загальноєпархіальної програми, є зустрічі молоді та праця в деканатах.

У Мукачівській єпархії є унікальний випадок – це Угорський деканат. Священники та вірні цього деканату користуються юліанським календарем, відповідно є окрема програма для праці з молоддю. Молодь цього деканату здійснює піше паломництво Маріоповчанської ікони в Угорщині.

В університетах зі студентами працюють капелани: тому дві молодіжні спільноти є в Ужгороді та одна – в Мукачеві. Активно діє великий молодіжний центр св. Івана Павла ІІ в Анталовцях. Там упродовж року відбуваються вишколи молоді, літні табори і реколекції, це певна зона фізичного й духовного відпочинку.

Завдяки часопису «Нова Зоря» раді будемо співпрацювати і дружити з отцями та молодіжними спільнотами інших єпархій України. Якщо виникнуть питання чи пропозиції, то пишіть на сторінку Молодіжної комісії Мукачівської греко-католицької єпархії або мені Fitsay Pavlo у Facebook.

 о. Павло ФІЦАЙ,

відповідальний за працю з молоддю

Мукачівської єпархії УГКЦ,

Закарпаття.