Франківці піднялися на “дихаючий” вулкан в Еквадорі (ФОТО)

0
30

Іванофранківці Тарас Боднарчук та Микола Ковальчук днями змогли піднятися на одну з найцікавіших вершин Еквадорських Анд – діючий вулкан Котопаксі.

Висота вершини – 5911 метрів над рівнем моря, вона є другою після Чимборасо найвищою горою у Еквадорі. Франківці мали намір піднятися й на Чимборасо, однак цьому завадили погодні умови.

Чоловіки розповіли “Галці”, що варіант з Еквадором обрали через обмежену доступність гірського туризму в інших країнах – більшість з них закриті через поширення коронавірусу.

Піднімалися на Котопаксі франківці вісім годин, а цьому передували кілька днів акліматизації і знайомство з нижчими вершинами. У подорожі найскладніше було уникнути кисневого голодування.

“На таких висотах у повітрі значно менше кисню. Ти йдеш, і замість одного дихання, тобі треба зробити 4-6, щоб організм отримав потрібну звичну кількість кисню. Сам вулкан з 2015 року діючий, він “парує”, дуже пахне сіркою”, – розповів Микола Ковальчук.

Франківці кажуть, що тепер мають намір підніматися на ще вищі вершини.

Довідково. Кількість вивержень вулкану Котопаксі за останні 300 років сягає близько 50. Останнє велике виверження відбулося 1904 року. Найпізнішу незначну активність зареєстровано зовсім недавно, 1975-го. 15 серпня 2015 року на вулкані розпочалося нове виверження.