Наступний фестиваль семінарійних хорів «АD FONTES» відбудеться у Івано-Франківську

0
52

Щорічно у фестивалі беруть участь семінарійні колективи різних конфесій: УГКЦ, ПЦУ та Мукачівської єпархії ГКЦ.

На початку грудня у стінах Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого відбувся другий щорічний фестиваль семінарійних хорів «AD FONTES». Незважаючи на обставини, які відбуваються в світі, його вдалося провести в режимі онлайн-трансляції. У цьому заході взяли участь семінарійні колективи різних конфесій: УГКЦ, ПЦУ та Мукачівської єпархії ГКЦ. Зокрема у цьому фестивалі взяв участь хор «Благовіст» Івано-Франківської духовної семінарії.

«Вірус ХХІ століття змусив замкнути наші домівки, але не замкнув наші серця. Обмежив наші дружні зустрічі, але не розірвав зв’язок один з одним. Він зобов’язав нас зберігати дистанцію, але аж ніяк не зруйнував почуття любові. Закрив наше лице маскою, але не заборонив нам співати» – наголосили брати семінаристи Тернопільської семінарії.

Історія фестивалю є досить випадковою.

«Ідея створенння такого фестивалю з’явилася у 2019 році на Гошівській горі, адже саме там відбувався літургійно-музичний форум «ПЕРЕДАННЯ». На цей форум з’їжджалися різного роду митці, диригенти, церковні дяки. До мене звернулися семінаристи Львівської духовної семінарії: «Пані Оксано, ми Вас знаємо, Ви керуєте хором «Благовіст». Поспілкувавшись із браттями в один момент один із них запропонував організувати щось схоже. Я з радістю згодилася. Кажу: «Давайте битву хорів, але семінарійних», – «Давайте, але все ж таки нехай це буде фестиваль», – ділиться п. Оксана Федорик, керівник хору «Благовіст» Івано-Франківської духовної семінарії.

«AD FONTES» (з лат. «до джерел») – назва фестивалю семінарійних хорів. Метою фестивалю є прослава Бога у піснеспівах. Фестиваль, що має об’єднувати осіб, які готуються до священства та є представниками різних семінарій українських церков.

У 2021 році фестиваль семінарійних хорів «AD FONTES» відбуватиметься у стінах Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата. До столиці Прикарпаття завітають семінарійні хори із всіх куточків України та прославлятимуть Вселаскавого Бога найяскравішими творами української церковної музики.

Джерело: ifds.if.ua