Студентам потрібні капелани, щоб вести їх до Бога

0
155
о. Михайло Віхоть - Голова Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Голова Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Михайло Віхоть є учасником формаційного навчального курсу «Provide». Про те, що це за курс, як він відбувається в умовах карантину, розмовляємо з о. Михайлом.

– Отче, хто такі капелани, а зокрема, студентські?  

– Коли ми говоримо про капелана, то під цим словом розуміємо особу священика, якому доручається пастирська опіка над якоюсь спільнотою або особливою групою вірних. Його місія – бути поруч. Наприклад, військовий капелан є поруч з тими, хто захищає, стоїть на захисті миру; медичний – біля тих, хто хворіє, перебуває у лікарні чи інших медичних установах, зносить  певні страждання чи терпіння. Відповідно, студентський капелан – це той, хто супроводжує і крокує разом зі студентською молоддю. Не нав’язує чогось, а є поруч, навіть коли не всі і відразу готові відкритися.

– Що таке формаційний курс «Provide»? Хто його веде? Де він відбувається? Яка періодичність і ціль курсу? 

– Формаційний курс «Provide» – це навчальна програма для студентських капеланів та їх помічників, організована Центром академічного душпастирства при Патріаршій Комісії у справах молоді УГКЦ.

капелани курсу «Provide»

Саме слово «Provide» перекладається як «вести». І три вислови, які характеризують його – це почути молодь, бути разом та вести до Бога. Ці три вектори можна вважати основним гаслом молодіжного академічного служіння.

  Стартувала ця програма 24 лютого 2020 року у Львові. Метою курсу є допомогти священикам якісно зрости у своїй праці з молоддю, вийти із зони комфорту та опанувати нові навички у комунікації з молодими особами. На даний момент у формаційному курсі «Provide»  беруть участь більше 20 представників з 8 єпархій УГКЦ (Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль, Дрогобич, Стрий, Коломия, Одеса, Сокаль).  В подальших планах – налагодження діяльності єпархіальних Центрів Академічного Душпастирства, охоплення капеланським служінням ВНЗ.Участь у навчанні беруть представники з різних куточків України. Від Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ – о. Андрій Заліський, о. Богдан Свистюк та о. Михайло Віхоть.

капелани курсу «Provide»

Програма курсу  складається з 6-ти модулів, кожен триває три дні, під час яких ми говоримо про маркетинг, комунікацію, християнське лідерство, стратегічне управління, нову євангелізацію та багато інших речей, які необхідні в успішній праці з молоддю, зокрема, студентською.

Коли у березні мав відбутися черговий модуль, на жаль,  були введені карантинні обмеження. Відповідно він не міг бути проведений у форматі попереднього, коли школи, університети перейшли на дистанційну форму навчання. До кінця не знали організатори, як би провадити далі цей курс, оскільки учасниками програми є отці з різних регіонів України, тому ті модулі були проведені онлайн. 

– Що потрібно, щоб потрапити на цей курс?

– Цей курс цього року проводиться вперше. Щоб потрапити на курс, необхідно мати бажання. Важко говорити про ефективність, коли хтось щось виконує з примусу. Тому мова йде про бажання бути з молоддю, чути її. Важливо зазначити, що учасники курсу – це не лише священики, але й миряни, молоді люди, які готові підставити плече у праці зі студентською молоддю. І, звичайно, щоб потрапити на курс, потрібно слідкувати за інформацією, де і коли він відбуватиметься.

Зображення може містити: 7 людей, включно з Mykhailo Vikhot, люди стоять та взуття
курс «Provide»

– Які плоди навчання?  Як можна застосувати здобуті знання? 

– Напевно, як і в природі, плоди не завжди видно відразу. Повинен пройти час. Адже сіємо в один час, а результат бачимо в інший момент. Але плодами навчання є також здобуті знання з тих напрямків, які, здавалося, раніше не були такими популярними у душпастирській праці (наприклад, маркетинг, менеджмент).  

Вірю, що здобуті знання допоможуть відповідати на нові виклики, щоб творити особливе середовище серед студентської молоді. Адже вчитися і пізнавати нове – це завжди добре.

На світлинах: капелани курсу «Provide».

Спілкувалась Юлія Боєчко.