«Це результат спільної праці, яка долає кордони». Міська клінічна лікарня отримала другий надсучасний апарат ШВЛ

0
32

На початку листопада лікарня вже отримала таку ж модель апарату ШВЛ, який, за словами лікарів, уже через три години після передачі рятував життя людей.

Сьогодні, 17 грудня, завдяки співпраці Мальтійської Служби Допомоги України та посольства Республіки Польща в Україні, Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня отримала ще один сучасний апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) sv300 mindray ventilator. Вартість апарата сягає півмільйона гривень. Це сучасний апарат, який легко налаштовується, експлуатується та універсальний у використанні.

У передачі матеріалів взяли участь: Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові п. Еліза Дзвонкєвіч, керівництво ЦМКЛ, а також представники МСД та міської влади.

За словами керівника Мальтійської Служби Допомоги п. Романа Яручика, дістати подібний апарат ШВЛ досить складно, адже навіть провідні європейські країни змушені очікувати на нього.

«Черга на апарат уже розписана до березня місяця, а тому те, що нам вдалося привезти вже другий апарат до центральної міської клінічної лікарні, є справжнім Божим чудом та результатом спільної праці, яка, очевидно, немає кордонів», – каже п. Роман Яручик.

В свою чергу, Митрополит Володимир подякував Генеральному Консулу Республіки Польща у Львові п. Елізі Дзвонкєвіч за багатолітню співпрацю та, зокрема, за активну підтримку проєкту «Підтримка лікарні в Івано-Франківську в протидії COVID-19».

«Сьогодні у Вашій особі хочу подякувати кожному, хто спричинився до купівлі цього апарату, який покликаний врятувати не одне життя. На цій ситуації, спричиненій пандемією, ми ясно можемо побачити, як, завдяки Божому благословенню, всі люди консолідуються та стають до спільної праці проти невидимого, але дуже небезпечного ворога», – зазначив Митрополит Володимир.

За словами п. Тараса Масляка, головного лікаря центральної міської клінічної лікарні, перший апарат sv300 mindray ventilator вже через три години після передачі почав рятував життя.

«Мені важко підібрати слова вдячності до кожного із Вас, оскільки цей апарат нас сьогодні вкрай необхідний. Мусимо розуміти, що ті апарати, які у нас вже є, їх ресурс обмежений, а тому мало-помалу вони виходять з ладу. Через це сьогодні мені дуже приємно, що ми отримуємо цей надсучасний, я б сказав, «розумний» апарат, який ще сьогодні розпочне працювати, рятуючи життя нашим пацієнтам», – каже п. Тарас Масляк.

Він також зазначив, що станом на сьогодні спостерігається менша кількість хворих, однак важкохворих осіб стабільно багато. Це лікар пояснює тим, що люди легковажно ставляться до хвороби, надаючи перевагу домашньому лікуванню, а коли звертаються за допомогою, часто вже є в критичному стані.

Додамо, що Fundacja Pomoc Maltańska – Maltańska Służba Medyczna разом з Polska Pomoc та Мальтійська Служба Допомоги (МСД) м. Івано-Франківська протягом серпня-грудня 2020 р. реалізують проєкт «Підтримка anty COVID19 заходів у 4 областях України».

Дана допомога є реацією на заклик Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина та загалом УГКЦ щодо підтримки медичних закладів та медичних працівників у рамках боротьби з пандемією Covid-19.

Метою проєкту є зменшення наслідків пандемії коронавірусу і зміцнення потенціалу реагування суспільства на кризові ситуації в чотирьох областях Західної України (Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Чернівці), найбільше охоплених пандемією. В цих областях проєкт охопив 4 групи осіб, які, з огляду на специфіку своєї роботи, перебувають у зоні ризику захворювання, а водночас не мають належного забезпечення захисту. Робота цих осіб необхідна для функціонування місцевої спільноти: патрульна поліція, працівники комунального громадського транспорту, працівники соціальної сфери і вчителі.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ