#ФільмНаВихідні: Різдвяна історія

0
1108

Ніч з 18 на 19 грудня без перебільшення особлива для кожного українця. Не важливо: християнин ви чи ні, традиція цього відрізку в році мотивує кожного дивитися трохи далі, ніж на власне відображення в дзеркалі. За прикладом святого, який жив ще в IV ст., людство в кожному поколінні старається зробити бодай малий добрий вчинок для своїх ближніх.

Серед празників на честь святих на особливу увагу заслуговує вшанування св. Миколая – опікуна воїнів, подорожуючих, студентів, моряків та лучників. В Україні цей святий вважається покровителем та заступником дітей. За традицією, у ніч з 18 на 19 грудня діти очікують на подарунки від св. Миколай, які вони  зранку знаходять під подушками, нечемні ж  отримують різки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свята наближаються?
Ось 10 подарунків, які можна виготовити власноруч

У сучасній Україні це свято найбільше чекають діти. На Західній Україні встановилася традиція написання дітьми листа, де перечислюються бажані подарунки. Свято містить у собі й виховну функцію, адже для того, щоб отримати бажані подарунки, дитина впродовж року повинна бути слухняною.

Саме тому редакція Всеукраїнського часопису «Нова Зоря» у своїй рубриці #ФільмНаВихідні радить сьогодні до перегляду фільм «Різдвяна історія», який покликаний допомогти нам збагнути цінність добрих вчинків. Це багаторівневий і емоційний пригодницький фільм Роберта Земекіса, що з’явився в 2009 році; екранізація традиційної різдвяної повісті Чарлза Діккенса. В оригіналі актори Джим Керрі та Гері Олдмен озвучували в «Різвдяній історії» по декілька персонажів.

A Christmas Carol (2009) Directed by Robert Zemeckis Shown: Ebenezer Scrooge (voice: Jim Carrey)

Стрічка розповідає вікторіанську повчальну історію про старого жорстокого скупердяя Ебенезера Скруджа, який протягом однієї ночі переживає випробування глибокого очищення. Містер Скрудж – фінансит/грошовий міняла, який присвятив все своє життя накопиченню багатства. Він зневажає все, окрім грошей, включаючи дружбу, любов і різдвяні свята.

Різдвяна історія (2009) Український трейлер

Сюжет:

Традиційною різдвяною історією, яку в англомовному світі переказують щороку під Різдво, став твір Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня в прозі, або різдвяне оповідання з привидами» (англ. «A Christmas Carol»): сюжет його у світовому кінематографі використовувався неодноразово, — а в Україні уперше з’явився на екранах під назвою «Різдвяна історія» одночасно в чотирьох жанрах: анімація, драма, сімейний, фентезі.

Головний герой — лихвар Ебенезер Скрудж, для якого єдиною цінністю у житті є гроші: не дозволяючи собі скніти, він важко і сумлінно працює щодня.

A Christmas Carol (2009) Directed by Robert Zemeckis Shown: Ebenezer Scrooge (voice: Jim Carrey)

Настає Різдво. У Ебенезера просять коляди-пожертви для бідних, та Скрудж відмовляється допомагати ближнім: говорить, що для убогих існують спеціальні установи на кшталт тюрем, а якщо хтось і помре з голоду й холоду, то це тільки на краще, бо зайвим ротом стане менше.

Ебенезер суворо ставиться до свого помічника Боба Кретчіта і незадоволений тим, що змушений відпускати його додому на Різдво. Скрудж черствий до тих, хто його оточує, не помічає, що Кретчіт отримує малу платню за свою працю і грошей не вистачає для того, щоб прогодувати його родину, вилікувати Крихітку Тіма, який кульгає. Також Скрудж не розуміє свого племінника Фреда, що, замість важкої праці, одружився за покликом серця.

Ебенезер відмовляється святкувати Різдво, каже, що якби його воля, всіх, хто зичить іншому щасливого Різдва, вбивали б.

Коли Скрудж повернувся додому, до нього з’являється привид товариша Джейкоба Марлі, співробітника, який помер 7 років тому і котрий за ці 7 років не зміг знайти собі спокою. Він шкодує, що за життя збирав собі гроші, а не допомагав бідним, злиденним. Привид хоче допомогти Скруджеві, тому каже, що того відвідають три духи Різдва, які по черзі відкриють йому очі на його минуле, сучасне і майбутнє.

A Christmas Carol (2009) Directed by Robert Zemeckis Shown: Ebenezer Scrooge (voice: Jim Carrey)

Перший — Дух Минулого Різдва — переносить Скруджа в його дитинство, коли той був добрим хлопцем, дбав про свою сестру. Далі — його юнацтво, перше кохання. Та з часом Ебенезер змінився: подорослішавши, він відмовляється від коханої дівчини Белл: для нього головне — гроші, а не почуття.

Другий — Дух Теперішнього Різдва — показує, як святкують Різдво люди, котрі оточують Ебенезера. Тут Скрудж дізнається, як живе його клерк Кретчіт, який навіть не може собі дозволити купити на Різдво традиційну індичку.

Племінник Скруджа Фред (син його коханої сестри, що померла) називає дядька віслюком, тому що той відмовився святкувати Різдво з ним.

A Christmas Carol (2009) Directed by Robert Zemeckis Shown: Ebenezer Scrooge (voice: Jim Carrey)

І нарешті, третій — Дух Майбутнього Різдва — показує смерть самого Ебенезера. Скрудж розуміє, що після його смерті ніхто не згадає його добрим словом, адже за життя він був поганою людиною. Крихітка Тім також помер — це стало справжньою трагедією для всієї родини. Про доброго хлопчика його рідні будуть згадувати все життя, а після смерті Скруджа служниця забере його одяг — і все.

Ебенезер добре зрозумів те, що до нього хотіли донести три духи, — і благає дати йому другий шанс для виправлення становища. Він отримує цей шанс і відтоді Ебенезер Скрудж займається тільки добрими справами: він купив найбільшу індичку клеркові й підвищив йому платню, вилікував Крихітку Тіма, помирився з племінником.

https://www.youtube.com/watch?v=EMfyg9QhP1Q
Різдвяна історія / A Christmas Carol Український (Дубльований)