Запрошуємо представників ЗМІ на пресконференцію з нагоди Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях»

0
37

Цьогоріч фестиваль відбуватиметься через карантинні обмеження більшою мірою в режимі он-лайн.

З благословення Митрополита і Архиєпископа Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ  Владики Володимира Війтишина, за підтримки Івано-Франківського міського голови п. Руслана Марцінківа в храмі Царя Христа монастиря оо. Василіян УГКЦ м. Івано-Франківська з 8 по 10 січня 2021 р. відбуватиметься ХІІ Міжнародний Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».

З цієї нагоди 29 грудня 2020 року об 12.00 год. в приміщенні Івано-Франківської Духовної семінарії УГКЦ по вул. Василіянок, 64 (4 поверх), відбудеться пресконференція.

В ній візьмуть участь:

  • Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин;
  • Міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків;
  • Начальник управління культури, національностей та релігій п. Володимир Федорак;
  • Директора Департаменту культури п. Надія Загурська;
  • Представники оргкомітету фестивалю.

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться 8 січня 2021 року о 18.00 год. в храмі Царя Христа за участю колективів парафії та гостей фестивалю.

Концертні виступи учасників та гостей ХІІ  Різдвяного фестивалю “Коляда на Майзлях” відбуватимуться у церкві Царя Христа монастиря оо. Василіян УГКЦ 9 січня о 18.00, а закриття фестивалю та гала-концерт відбудеться 10 січня 2021 року о 16.00 год.

Впродовж трьох днів концертні виступи учасників фестивалю, які проходитимуть в храмі Царя Христа, транслюватимуться ОТБ “Галичина” в прямому ефірі, на сторінці парафії, а також на сторінці Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ в мережі Facebook.

Мета фестивалю:

відродження багатогранної духовної спадщини нашого краю в часі святкування Різдва Христового; відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок; розвиток духовного вокально-хорового мистецтва; обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.

Організатори фестивалю:

Головним організатором фестивалю є Монастир Христа Царя Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську.

Фестиваль відбувається за підтримки управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, Івано-Франківського міського голови, департаменту культури Івано-Франківського міськвиконкому.

Учасниками фестивалю будуть аматорські та професійні хорові колективи (мішані, однорідні та дитячі), солісти-вокалісти, ансамблі, фольклорні колективи нашого міста, області, України, а також колективи з Польщі, Німеччини, Бразилії, Ізраїлю, США. Гостями фестивалю будуть гурт “Шпилясті Кобзарі” та “Мала Хорея Козацька” з Тарасом Компаніченком. Цьогоріч фестиваль відбуватиметься через карантинні обмеження більшою мірою в режимі он-лайн.

ДЛЯ ДОВІДОК:

Адреса оргкомітету: 76002 м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 181, церква Царя Христа, монастиря оо. Василіан                                                            

Контактні телефони оргкомітету:

0937545952 – о. Артемій Новіцький

067 726 53 24 – Ігор Дем’янець

096 839 72 82 – Любов Терлецька

Електронна адреса фестивалю: kolada.maizli@gmail.com

Про фестиваль

Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” було започатковано у 2010  році  при   монастирі Царя Христа отців Василіян Української Греко-Католицької Церкви м. Івано-Франківська. Головною метою фестивалю є відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок, а також обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.

Натхненниками заснування фестивалю були творчі колективи парафії (хори, ансамблі, солісти, спільноти, священики парафії) за підтримки єпископа Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Софрона Мудрого.

З плином часу фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців. На Гала-концертах звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників. “Якщо хор становлять усі присутні у храмі, тоді земля наслідує небо”, – казав Йоан Золотоустий. Саме ці слова і становлять суть усіх Гала-концертів, щоб усі колективи-учасники та слухачі змогли об’єднатись у спільному виконанні коляд і щедрівок для прослави Новонародженого Христа.

За всі ці роки з сольними концертними програмами виступило понад 400 колективів: народні, професійні хори, різного складу вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці.

Географія фестивалю теж значно зросла за останніх три роки. Зокрема, колективи з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Волинської, Тернопільської та Львівської областей, а також з Латвії (народний хор “Джерело” м.Єлгава, 2017), Литви (хор “Cantus vita”,  м. Купішкіс, 2017; камерний хор «Друскінінкай»м.Друскінінкай, 2018), Румунії (вокально-інструментальний ансамбль «Florialia» національного університету мистецтв Джорджа Енеску, м.Ясси; чоловічий хор м.Фінтеушу Маре, 2018) та Польщі (мистецька група Центру вокального мистецтва, м.Жешув; вокальний ансамбль “Sine Nomine”, м.Люблін у 2018; церковний хор “Потік” м.Кошалін у 2017), Іспанії, та інші.

Символом фестивалю є велика вертепна зірка, яку змайстрував спеціально до першого фестивалю майстер Богдан Новак.

У жовтні 2018 року Наказом Міністерства культури України Фестивалю присвоєно статус міжнародного.