5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО КАТОЛИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ, ЯКИХ ВИ МОГЛИ НЕ ЗНАТИ

0
555

Нещодавно стало відомо, що будівництво нового корпусу Католицького ліцею св. Василія Великого, що в Івано-Франківську по вул. Шевченка, 11, наближається до свого завершення. Станом на сьогодні вже виконані всі заплановані роботи, а отже облаштування нового корпусу ліцею завершиться до кінця 2020 року.

Пропонуємо Вашій увазі 5 цікавих фактів про Католицький ліцей св. Василія Великого, які ми зібрали спеціально для тих, хто ще вагається чи віддавати своїх дітей на навчання сюди, чи ні.

Факт 1. Історична тяглість католицького навчання в Івано-Франківську

Багато людей вважають, що Католицький ліцей св. Василія Великого – новий навчальний заклад у нашому місті. Насправді ж історія католицької освіти в Івано-Франківську сягає ще другої половини ХVII століття. Розпочинаючи з діяльності колегії єзуїтів та численних недільних парафіяльних шкіл, із приходом на єпископську катедру майбутнього Митрополита Андрея (Шептицького) в тодішньому Станіславові активізувався розвиток католицької освітньої та виховної галузі. Було засновано, зокрема, Станіславівську Духовну Семінарію, а згодом завдяки співпраці монахинь Чину Святого Василія Великого, які прибули на запрошення Станіславівського владики Андрея, було закладено підвалини для створення першої католицької школи в Станіславові.

У липні 1909 р. Єпископська капітула передала фундаційний дім під школу, яка запрацювала у 1912 р. У період 1910-1939 рр. у школі тривала активна освітньо-виховна діяльність. Щорічно тут навчалося близько 180-200 учениць. За чверть століття понад 3 тисячі учениць закінчили навчання у школі, гімназії та вчительській семінарії. До викладання залучалися найкращі українські педагоги, які працювали тут як на основній роботі, так і за сумісництвом. Із приходом радянської влади освітньо-виховна праця відбувалась у підпіллі.

Після довгих років ліквідації, у 2002 р. з благословення тодішнього ординарія Івано-Франківської єпархії УГКЦ Владики Софрона Мудрого перших 36 учнів розпочали навчання в Католицькій школі І ст. Цікаво, що серед них було двоє учнів, прабабусі яких вчилися у школі в довоєнний період. З вересня 2009 р. в Івано-Франківську по вул. Шевченка, 11, розпочала діяльність Католицька середня школа (сьогодні – ліцей) св. Василія Великого. У 2014 р. після копіткої праці Івано-Франківської Архієпархії, яка є засновником та власником школи (тепер ліцею), відбулося відкриття оновленого приміщення навчального закладу, у якому розпочався освітній процес. Починаючи з 2017 р. і донині тривало будівництво нового корпусу ліцею, відкриття якого планується ближчим часом. Зусиллями Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та завдяки закордонним благодійникам станом на сьогодні нова будівля повністю зведена, всередині зроблені всі належні умови для того, щоби ліцеїсти могли повноцінно харчуватися, культурно та спортивно розвиватися.

Факт 2. Умови навчання та виховання

Освітній процес ліцею включає предмети державного стандарту та факультативи з фізики й англійської мови, а також різноманітні творчі студії (арт-студія, журналістика, хореографічна, вокальні студії, спортивні секції та інші освітні секції).

Дотримуючись державного стандарту освіти та застосовуючи принципи християнської моралі, Католицький ліцей св. Василія Великого втілює ідеї новітніх технологій навчання та виховання, які забезпечують всебічний розвиток особистості. Особливий обов’язок школи – оживляти шкільну спільноту духом євангельської свободи й любові.

Навчальний день у ліцеї розпочинається з ранкової молитви. Раз у тиждень (у п’ятницю), а також у великі християнські свята учні й учителі мають можливість брати участь у Божественній Літургії, яку супроводжує шкільний хор. Окрім того, спільнота ліцею бере участь у прощах до відпустових місць, Всеукраїнських прощах католицьких шкіл, інших заходах культурного та громадського спрямування.

Упродовж часу діяльності навчального закладу склалися традиції, які формують духовну, патріотичну культуру учнів, виховують національну та релігійну свідомість, створюють умови для розвитку шкільної спільноти. Серед чисельних релігійних свят особливо відзначаються також освітні, громадські та спортивні заходи й урочистості.

Великим надбанням навчального закладу є його учительський персонал. Зокрема, більшість вчителів – це світські особи, а близько 15% викладачів – духовні особи. Для поглиблення інтелектуального та духовного зросту викладачі беруть участь у курсах для вчителів закладів освіти, у семінарах, конференціях, днях духовної віднови та реколекціях.

Факт 3. Соціальна спрямованість закладу

Серед бл. 300 учнів, які цьогоріч навчаються в Католицькому ліцеї, чимало тих, котрі навчаються на пільговій основі, тобто отримують значну знижку від повної вартості навчання, яка складає 1.800 грн у місяць. При цьому, учні оплачують, тільки за 10 місяців, за виключенням вільних від навчання, іспитів та практик періоди (липень-серпень). Розмір знижки, а це 10%, 30%, 50% та навіть 80%, визначається після розгляду прохання і перевірки соціально-матеріального стану учениці чи учня. Серед дітей, які отримують знижку на навчання, є діти-сироти на напівсироти, діти під опікою, діти з особливими потребами, діти з багатодітних сімей та діти учасників АТО/ООС.

«Ми хочемо, щоб наш Католицький ліцей був пілотним проєктом, в якому мають можливість здобути освіту обдаровані діти незалежно від їхнього соціального стану. Це наша першочергова мета. Однак, мусимо розуміти, якісна освіта потребує відповідної кадрової та матеріально-технічної бази: потрібно оплачувати працю вчителів, покривати комунальні та господарські послуги, інвестувати у покращення навчальних умов тощо. Саме тому наша соціальна модель передбачає те, що хто здатен оплатити – оплачує навчання, інші ж – навчаються на пільгових умовах», – зазначає віце-економ Архієпархії прот. Віталій Максимів.

Задля досягнення даної мети, фінансово-юридичний відділ Архієпархії займається пошуком стипендій для талановитих та соціально-незахищених школярів.

Факт 4. Головні освітні здобутки ліцею

Згідно з актуальним рейтингом 2020 р., підготовленим освітнім порталом OSVITA.UA, «Католицький ліцей св. Василія Великого» посів четверте місце серед найкращих шкіл м. Івано-Франківська та 181-е серед усіх шкіл України. Основою для формування рейтингу стала успішність учнів учасників зовнішнього незалежного оцінювання в 2020 році.

«Варто зазначити, що одразу 7 учнів написали тести ЗНО із результатами 190 балів і вище. При цьому, найуспішнішим результатом стало досягнення випускниць Боднар Софії та Вінтоняк Христини, які склали ЗНО з англійської мови з ідентичним балом – 197», – повідомляють в адміністрації Католицького ліцею.

Традиційним є факт участі учнів та педагогів школи у предметних олімпіадах, різноманітних міських та обласних конкурсах і творчих звітах, де здобувають призові місця. Так, зокрема, 2019 року було здобуто 28 призових місць на міському етапі олімпіад, і ще 32 – в міських, обласних та Всеукраїнських конкурсах.

Найсвіжішим доробком ліцею стала перемога вчительки української мови та літератури Оксани Гошовської у зональному (міському) етапі конкурсу «Учитель року-2021».

Факт 5. Перспективи випускників школи

Серед випускників школи – медики, економісти, педагоги, дизайнери, митці, політологи та ін. Багато з них навчалося і ще продовжують здобувати освіту як в українських (УКУ, Прикарпатський національний університет, Івано-Франківський національний медичний університет, Київський університет ім. Богомольця, КНУ ім. Т. Шевченка, ЛНУ ім. І. Франка тощо), так і в закордонних вишах (США, Канада, Італія, Польща, Великобританія).

Деякі з випускників Католицького ліцею обрали богопосвячене життя, вступивши до монастиря, або навчаються в єпархіальній семінарії, готуючись прийняти Тайну священства. Одна випускниця 2014 р. повернулася до школи, де працює вчителем англійської мови.

«Як би не склалась доля учнів – вихідців нашого навчального закладу, ми прагнемо, щоб вони добре, якісно та совісно виконували свою роботу на повірених їм місцях і таким чином ставали лідерами та рушіями розвитку нашого суспільства, держави й Церкви»,  – зазначають в адміністрації ліцею.