Різдво Христове в теперішньому Криму

0
24

Різдвяні свята щороку особливі, але кожен рік несе на собі тягар 365 днів. У дитинстві чи в юності, в зрілому віці чи старості для багатьох людей ці дні, коли народилось Дитя Боже, наповнені миром та спокоєм, колядою та віншуваннями, словом Господнім, яке сповістило: «Христос народився!».

Проте бувають Різдвяні свята, які запам’ятовуються на все життя. І не завжди вони веселі та щасливі. Для українців, які залишились жити в Криму, кожен день є випробуванням. Своїми спогадами ділиться о. Богдан Костецький, греко-католицький священник, який служить для українців у місті Євпаторія:

«У 2005 році, коли я почав служити в Криму, це було Різдво надії. У 2014 році, коли відбулися Кримські події, настало Різдво страху. Але незважаючи ні на що, упродовж усіх цих років Різдво Христове завжди будувало, підтримувало і заспокоювало. Для вірних Євпаторії, як і всіх інших парафій Криму, кожні Різдвяні свята – це особливий час, коли можемо подякувати Ісусові за життя, за тих людей, що залишилися, за те, що можемо спільно молитися та прославляти Боже Ім’я!

В умовах, що склалися, нікому не заздрю, ні на кого не ображаюся, лише дякую Богові, що витримав, не покинув тих, кого «породив» до християнського, практикуючого життя. Адже до мого приходу тут не було греко-католицької парафії.

На даний час продовжуємо добудовувати нашу церковцю. З ласки Божої ми нарешті поставили купол на нашій святині. Зараз займаємося виготовленням центрального купольного хреста. Дуже гарно співпрацюємо з римо-католиками. Ми тут одні до одних дуже прихильні. Великі свята обов’язково святкуємо разом. Вони завжди присутні у нас на Різдво Христове та в інші свята, а ми – у них.

Вітаю усіх читачів газети «Нова Зоря» з Різдвяними святами! Бажаю кожному з вас Божого благословення від Новонародженого Дитятка Ісуса, опіки від Святої Родини та заступництва усіх Святих і Ангелів. Нехай Господь провадить вас, опікується вашими родинами, благословляє добрі плани та починання!

Щиро бажаю редакції газети і надалі так мудро засівати зерна любові до Всевишнього через журналістське слово. Хай збільшується кількість читачів, тоді й світ стане добрішим і милосерднішим.

Моліться за Крим щоденно, і тоді Ваша молитва полине до небес. Просімо, щоб Господь подарував нам мирне та спокійне життя, здоров’я, а державі нашій – добробут і процвітання!».

Спілкувалась О. БИСТРИЦЬКА.