В кожному виробі – частинка душі

0
127

Пані Лілія Делянська, вчителька німецької мови ліцею №5 м. Івано-Франківська, до свята Різдва Христового готувалась цілий рік. Її цьогорічна гордість – вишитий вертеп з усіма персонажами-фігурами.

За три роки п. Лілія вишила 103 прикраси на ялинку, на вершині якої ангелик – двостороння вишивка на пластиковій канві. Серед іграшок, наприклад, є санчата, вишиті нитками по дереву. Це чудова прикраса на ялинку чи декор на камін. Ялинкові прикраси –  різноманітні, адже вишиті нитками і бісером на різних основах: тканині, пластику, перфорованому папері, дереві.

У всьому, що п. Лілія  вишиває, є частинка її душі. Цим хобі почала займатись три роки тому, коли народився син Павлик і вона вийшла в декретну відпустку. Вишивати любила змалку, але це були картини, сорочки, вироби з бісеру.

Робити ялинкові прикраси п. Лілію надихнула львів’янка Марина Луцик, яка також їх виготовляє, і в її колекції понад 200 іграшок. А познайомились вони через соціальні мережі, згодом почали обмінюватись візерунками, хоча ніколи не зустрічались. В інтернеті є групи, які пропонують схеми вишивок.

На Різдво Христове поруч із ялинкою в оселі Василя та Лілії Делянських чотирирічний Павлик милуватиметься вишитими фігурками Ісуса, Марії, Йосифа, трьох царів, пастухів, овечок. Кожна з ялинкових прикрас має висоту від 8 до 12 сантиметрів.

 «Ще потрібно буде привезти з села трохи сіна, щоб вертеп був як справжній, – каже майстриня. – Цього року нам довелось придбати нову штучну ялинку, оскільки минулорічна вміщала усього 50 вишитих прикрас. Павлик любить дивитись, як я працюю, але не заважає мені. Може порадити, яким кольором вишити, яку тваринку він хотів би бачити на прикрасі. Я маю час і з ним погратись, і для себе – коли вишиваю, то відпочиваю».

Свої роботи майстриня виставляє на власній сторінці у Фейсбук, кожну можна оглянути, як і красуню-ялинку.

У повітрі вже пахне Різдвом. Ще кілька днів і господині зварять кутю, накрутять голубців, наліплять вареників, напечуть пампушок, доставлять кілька стільців до великого столу, щоб уся родина тішилась диву – народженню Божого Сина. Чоловіки запалять свічки, занесуть дідухи, згадають усіх, хто вже не в цьому світі. Усі разом заколядують з колядниками, які вітатимуть з Різдвом Христовим. А зігріватимуть у новому році кожного його добрі справи, які прославляють Творця Господа.

Юлія БОЄЧКО.