Європейський карантин: де і як зупиняють пандемію

0
59

Які заходи безпеки впроваджують країни Європи, щоб знизити кількість хворих.

Поширення “британської” мутації коронавірусу B.1.1.7 змушує європейські країни запроваджувати жорсткіший карантин.

Де і які діють обмеження — в огляді DW.

Німеччина

У Німеччині від середини грудня діє жорсткий карантин. Школи і дитячі садки зачинені, подекуди працюють лише окремі групи для дітей, батьки яких вимушені їздити на роботу попри всі обмеження. Зачинені ресторани, а також усі магазини за винятком суто продовольчих. Приватні зустрічі можливі лише за участі однієї сім’ї і не більше від однієї сторонньої особи. У населених пунктах і районах з особливо високою інцидентністю (кількістю нових випадків зараження понад 200 у перерахунку на 100 тисяч населення впродовж тижня) радіус пересування мешканців обмежується 15 кілометрами від місця проживання. У деяких федеральних землях вночі діє комендантська година.

За в’їзду з країн, які вважаються зоною ризику, туристам треба пройти 10 днів самоізоляції, а також здати тест на наявність коронавірусу. Крім того, федеральний уряд нещодавно ухвалив постанову, згідно з якою за в’їзду з країн з особливо високою інцидентністю необхідно показати негативний результат тесту вже на кордоні. Нині це правило поширюється на два десятки країн. Від початку пандемії у Німеччині коронавірусом інфікувалися 2,1 мільйона людей, понад 51 тисячу померли. Останніми днями — лише за місяць після запровадження локдауну — кількість нових випадків зараження почала поступово знижуватися.

Франція

Магазини і школи у Франції здебільшого відкриті, ресторани зачинені. У всій країні діє комендантська година від 18:00 і до 06:00. У цей час зачиняються всі магазини, прогулянки чи спорт на вулиці заборонені. Для в’їзду до країни необхідно продемонструвати довідку про негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не раніше, ніж за 72 години до в’їзду. У Франції у зв’язку з пандемією померли більш ніж 71 тисяча людей. У січні спостерігається черговий сплеск пандемії, кількість нових інфікованих перевищила 20 тисяч на день.

Велика Британія

У Великій Британії у грудні виявили мутацію коронавірусу, яку вчені назвали “варіант B.1.1.7”. Дослідження встановили, що цей варіант вірусу є більш заразним — за різними даними, він передається на 30-70 відсотків швидше за “звичайний”. За попередніми, поки що не підтвердженими остаточно даними одного з досліджень, “британський” варіант відрізняється ще й вищою летальністю. До 22 лютого у Британії діє жорсткий карантин. Британці не мають права виходити з дому без поважної причини. Зачинені школи, університети, ресторани й усі магазини, крім продуктових і тих, що продають товари першої необхідності.

Нідерланди

У Нідерландах локдаун діє від середини грудня. Закрито все, як і в Німеччині. Крім того, діє комендантська година від 21:00 до 04:30. Нинішні обмеження діятимуть щонайменше до 9 лютого.

Австрія

Уряд Австрії сподівався зняти частину обмежень 25 січня. Однак жорсткий карантин подовжили до 7 лютого. Головною підставою для цього стали побоювання щодо розповсюдження “британського” варіанту коронавірусу. Передумовою для того, аби від лютого відкрити хоча б частину магазинів, уряд назвав повернення показників інцидентності до менш як 50 випадків на сто тисяч населення. Нині інцидентність становить близько 120.

Португалія

Із 14 тисячами інфікованих щодня Португалія продовжує бити рекорди. Починаючи від 20 січня і щонайменше на місяць діятиме локдаун. З дому можна виходити лише з поважної причини. Робота з дому є обов’язковою скрізь, де це лише можливо. Ресторани і більшість магазинів, окрім продуктових, зачинені.

Швеція

У Швеції інцидентність за 7 днів перевищує 200 випадків на 100 тисяч населення. Тим не менш, країна продовжує свій особливий шлях у боротьбі з коронавірусом, який передбачає мінімально можливі обмеження. Навіть носіння маски в громадських місцях не є обов’язковим, а являє собою лише рекомендацію. Такий підхід призвів до вищої кількості жертв пандемії, ніж в інших країнах Європи. Від березня померли близько 11 тисяч шведів. У перерахунку на лише 10 мільйонів населення Швеції кількість смертей є суттєво вищою за, скажімо, Німеччину, де на понад 80 мільйонів населення зафіксовано близько 50 тисяч смертей.

Іспанія

Іспанія чи не найбільше у Європі потерпає від пандемії. Щодня фіксується більш ніж 40 тисяч заражень, 18 січня було встановлено рекорд — 84 тисячі виявлених інфекцій за день. У більшості регіонів закриті фітнес-клуби, театри, концертні зали й кіно. Подекуди вони залишаються відкритими із мінімальним навантаженням. Натомість міста з особливо високою інцидентністю взагалі ізольовані від зовнішнього світу.

Чехія

Через надзвичайно високу захворюваність уряд Чехії подовжив наявний стан надзвичайної ситуації до середини лютого. Ресторани і готелі, а також більшість магазинів зачинені. Від 21:00 до 05:00 діє комендантська година. У громадських місцях заборонено вживати алкоголь, закриті всі заклади культури і місця проведення дозвілля.

Нагадаємо, що захворюваність на коронавірус зменшується, але загальна смертність зростає: лікар назвав причини. Євген Дубровський наголошує, якщо всю увагу, сили та ресурси спрямовувати на COVID-19, неодмінно погіршиться ситуація з іншими хворобами.

Джерело: ТСН