Все буде добре!

0
53

Італійські діти, які вже більше тижня зачинені вдома на карантині, через соцмережі поширили цікавий флешмоб. Вони малюють веселку на великому плакаті, зверху пишуть «Tutto andra’ bene» (все буде добре) і такий плакат розміщують на вікні чи балконі. Фото з цим малюнком вони також поширюють у Фейсбуці під аналогічним хештегом. Таким чином жваві італійці підтримують один одного навіть на відстані, не даючи поширюватись паніці та страху.
Минулими вихідними мала можливість спілкуватись із трьома сім’ями, моїми друзями, які мешкають як в центральній Італії, так і на півночі країни, де й надалі зберігається найбільша кількість хворих на коронавірус. Коли закривали тільки школи та церкви, італійці не робили великої проблеми та ажіотажу. Вірус, як вірус – ще один різновид грипу та й усе. Та коли мертвих ставало все більше й більше, а згодом вийшов наказ від уряду про заборону взагалі залишати домівки, тоді всі мешканці Італії нарешті зрозуміли, що ситуація не з простих. В супермаркет почали запускати по декілька чоловік. В середині магазину постійно повторюють про необхідність зберігати відстань один між одним. Продавці працюють в масках та рукавицях, заохочуючи клієнтів розраховуватись банківськими картками, а не готівкою. Продукти завозять у достатній кількості, тому нема дефіциту на той чи інший товар. Хіба що в декілька разів підвищилась ціна на антисептики та маски. Але уряд пообіцяв розібратись із «спекулянтами» . На вулицю без поважної причини виходити не можна, але якщо по потребі роботи – досить заповнити бланк, де вказати, куди йдете та чому.
Сьогодні, коли жвавих та активних італійців, які полюбляють спілкуватись, снідати в барах, вечорами збиратись на площах за келихом вина, зачинили вдома, люди почали знаходити нові способи, як підтримати один одного на дусі. Діти почали малювати яскраві веселки та розвішувати їх на балконах, дорослі по вечорах на тих же балконах влаштовують безкоштовні концерти живої італійської музики. Хто що має з музичних інструментів – виносить на балкон, попередньо домовившись через соцмережі про годину та репертуар концерту. Основне: не піддаватись паніці та дотримуватись вказівок уряду. У них все буде добре! А у нас?…
17 березня в Україні зачинили всі заклади громадського харчування, магазини, театри. Мали б працювати тільки аптеки, продуктові магазини та заправні станції. Але, на жаль, ми, як і італійці, поки що не розуміємо важкості ситуації. Нам здається, що захворіти може хтось, але не ми. Насправді ця недуга не вибирає за віком. Так, вона вражає найбільше людей старшого віку, але нею хворіють і молоді люди. Чомусь сьогодні, незважаючи на карантин, були відкриті магазини з косметикою, ломбард. Вулицями і надалі гуляє багато людей, зокрема й людей старшого віку, для яких цей вірус може мати летальні наслідки. У нас також все буде добре, але якщо будемо дотримуватись рекомендацій лікарів і офіційних структур та не поширюватимемо інформацію з неперевірених джерел.
Сьогодні Церква закликає нас до посиленої молитви, але до молитви в незвичних для нас умовах. Просить віддавати шану хресту, іконам та іншим святим речам у храмі не звичним нам поцілунком, а просто малим поклоном. Просить по можливості брати участь у Службі Божій через телебачення та радіо. Пригадуєте відому притчу про три човни, яка навчає нас, що Господь часто надсилає нам допомогу через руки інших людей. Інколи – через прості попередження: тримати відстань, якщо добре не почуваєтесь, бути вдома, постійно дезінфікувати руки та приміщення, в яких знаходитесь!
Період Великого посту зазвичай був періодом випробувань, але цього року таких випробувань нам випало більше. Ось це дійсно справжній Піст! Проте, витримавши такі випробування, ми, як ніколи, з радістю зможемо святкувати Христове Воскресіння! Тож все буде добре і в нас!
Віра БІЛА.
«Нова Зоря», ч. 12, стор. 4