Фейкові новини та постправда: немилосердні лещата, в які так часто потрапляє Церква…

0
86

Останнім часом від соціологів, філософів чи громадських діячів можна почути оригінальні фрази на кшталт того, що ми живемо в епоху постправди. Оксфордський словник, який у 2016 році визнав термін «постправда» найбільш вживаним словом року, пояснює його як «обставини, в яких об’єктивні факти мають менше впливу на формування громадської думки, ніж емоції або особисті переконання». Та, крім цього, вже навіть сам термін спантеличує, оскільки через префікс «пост» налаштовує на думку, що він говорить про ситуацію, коли ми вже знаємо правду… Але, на жаль, це не так. Ми зовсім не живемо в епоху постправди – ми живемо в світі брехні, і, на жаль, людство після першого гріхопадіння завжди в ньому жило.

Тож такі нові терміни як фейкові новини та постправда (fake news і post-truth) не обов’язково означають нові речі чи явища, але лише з розвитком технологій інформації їм надають новітніх відтінків. Неправдиві повідомлення, які подібні на справжні і є привабливими для аудиторії, в масмедіа є давно – від початку існування журналістики. Fake news (фейкові новини) – це фіктивна інформація, яка справляє враження справжньої і так швидко поширюється в інтернет-ЗМІ, що її спростувати доволі складно. Натомість, прикметник пост (постправда) означає факти чи концепції, які сприймаються реципієнтами як малозначущі.

Тому Христос застерігав людство як 2000 років тому, так і застерігає тепер:«Коли ви перебуватимете в моїм слові, ви дійсно будете учнями моїми і спізнаєте правду, і правда визволить вас» (Ів. 8:31, 32). 

Тож дозвольте спростувати черговий фейк навколо Церкви. Цими днями один із провідних українських ЗМІ подав новину під ось таким заголовком: «Ватикан заборонив священникам благословляти одностатеві шлюби». Опісля 90% інших медіаресурсів, особливо не розбираючись в суті новини, просто повторили її. Тож у мене, як у пересічного споживача інформації, відразу виникає запитання: якщо Ватикан заборонив благословляти, то що – досі благословляли, а відтепер заборонено? От і «гуляє» така собі інформація в світовому павутинні.

А насправді ж новина в наступному. Оскільки останнім часом про це багато дискутувалося, нерідко вириваючи окремі слова із загального контексту, зокрема з висловлювань Папи Франциска, то Конгрегація Віровчення, відповідаючи на отримане прохання про роз’яснення сумнівів щодо цієї теми, ще раз офіційно пригадала про непорушні істини вчення Церкви. А саме, що Церква не має повноважень уділяти благословення союзам осіб тієї самої статі, яке, отже, «не може вважатися дозволеним». Таким чином, не дозволено, аби священники благословляли гомосексуальні пари, які просять про своєрідне релігійне визнання свого союзу. Зокрема, у повідомленні зазначено, що Папа був поінформований та надав свою згоду на оприлюднення відповіді й супровідної пояснюючої зауваги за підписами Префекта та Секретаря Конгрегації кардинала Луїса Ладарії та архиєпископа Джакомо Моранді. Крім того, зазначається, що в заяві не йдеться про несправедливу дискримінацію, жодного судження щодо самих осіб.

В основі негативної відповіді лежить непорушне вчення Церкви. Воно стосується істини та цінності благословень, які є сакраменталіями, тобто літургійними діяннями Церкви, тому вимагають, аби те, що благословляється, було «об’єктивно спрямованим на отримання та вираження благодаті, відповідно до Божих задумів, вписаних у створінні».

Тому все-таки об’єктивнішими були б заголовки не ті, які я вже цитував, але, можливо, на зразок наступного: «Ватикан в черговий раз каже «ні» благословенню зв’язків між гомосексуальними особами».

о. Іван СТЕФУРАК.