Цього дня спочив у Божих обіймах святий Іван Павло ІІ

0
253

Сьогодні, 2 квітня, минає 16 років від дня, коли в 2005 р. відійшов до Вічності святий Папа Іван Павло ІІ. Він – одна із з найвпливовіших особистостей ХХ століття, людина з безмежно великим і добрим серцем.

У суботу, 2 квітня 2005 року, приблизно о 15:30 CEST, Іван Павло ІІ виголосив свої останні слова польською мовою: «Pozwólcie mi odejść do domu Ojca» («Дозвольте мені відійти до дому Отця»).

Папа Іван Павло ІІ – святий Католицької церкви, якого канонізували у 2014 році.

Біографія Папи Івана Павла ІІ

Перший Папа слов’янського походження

Кароль Войтила, або ж як його знає більшість – Іван Павло ІІ – у 1978 році став 264-м Папою Римським. Він став першим в історії Папою слов’янського походження і першим за 455 років, хто не мав італійських коренів.

Богословський шлях почав під час війни

Народився 18 травня 1920 року в місті Вадовіце в Польщі. Після закінчення школи у 1930 році Кароль вступив до гімназії. Він був старанним учнем і наполегливо вивчав іноземні мови, особливо латинську та грецьку.

Під час Другої світової війни Кароль таємно вивчав богослов’я у Краківській семінарії. 9 листопада 1944 року отримує нижчі свячення з рук майбутнього кардинала Адама Стефана Сапеги. А у 1946 році Кароль Войтила отримує священиче рукоположення.

Через чотири роки служіння публікує цикл поезій “Пісня про блиск води”, закінчує драму “Брат нашого Бога”. Одночасно Кароль пише наукові праці з філософії та богослов’я, етики та моралі. У 1954 році Кароль Войтила отримує професорське звання.

Працював по 17 годин на добу!

У вересні 1978 року помирає обраний Папа Іван Павло І. 16 жовтня цього ж року 264 Папою стає Краківський митрополит кардинал Кароль Войтила, який прийняв ім’я Іван Павло II.

Понтифікат Івана Павла II тривав 27 років, ставши одним з найтриваліших в історії Католицької Церкви – до 2005-го. Він здійснив 104 закордонні поїздки і відвідав усі континенти. Під час його понтифікату понад 300 мільйонів людей стало католиками.

Робочий день Івана Павла II тривав 17 годин. Папа проводив аудієнції, канонізації та беатифікації, звершував Богослужіння, зустрічався з вірними: єпископами, священиками, молоддю, сім’ями.

Біографія Папи Івана Павла ІІ / Фото: synod.ugcc.ua

А у 1982 році він став першим, хто за 450 років здійснив спільне богослужіння з архиєпископом Кентерберійським.

У 2001 році Іван Павло ІІ відвідав Україну.

Наймасовіша поховальна церемонія в історії

Помер у віці 84 років від важкої недуги – хвороби Паркінсона і гострого інфаркту міокарда. Його похорон став наймасовішою церемоніальною подією в історії людства: 4 мільйони паломників проводжали понтифіка в останню путь, 300 тисяч осіб прийшли на траурну літургію, 2 мільярди глядачів стежили за похороном у прямому ефірі.

На церемонію з’їхалися понад 100 глав держав та урядів із 176 країн. Івана Павла II було канонізовано у рекордний час – за 9 років після смерті, у 2014-му році.

Правила життя Івана Павла II

Виступав за традиційні цінності

Хоча Папа і був дуже сучасним і відкритим, він залишився вірним традиційним християнським цінностям. Іван Павло засуджував гомосексуалізм, аборти, розлучення, дошлюбні і позашлюбні зв’язки та контроль над народжуваністю.

«Запам’ятайте, ніколи не пізно змінити своє життя, впустити Христа у свій дім, навчитися бути терплячими, бути собою і не відрікатися від істини», – таку пораду давав понтифік тим, хто звернув зі шляху істини.

Відкрийте свої серця і не перетворюйте їх на в’язницю зневіри та сумнівів.

«Мрійте і відстоюйте справедливість»

Він завжди говорив, що для християнина ситуація ніколи не безнадійна. Окрім того, завжди наголошував та закликав ніколи не переставати мріяти, адже мрії – це “еліксир молодості”.

«Не зраджуйте своєму покликанню, адже тільки тоді можна бути у гармонії з собою, коли ти займаєшся тією справою, яку любиш», – говорив Папа.

Не бійтесь ризикувати заради доброї справи, не лякайтеся, коли потрібно відстоювати справедливість, цурайтеся лицемірства та зла.

Щоб досягти своєї мрії потрібно діяти сьогодні.

Вчора не належить тобі, майбутнє – напевне. Лише сьогодні належить тобі.

«Прощайте ворогам»

«Прощайте своїм ворогам і живіть далі. Ненависть знищує людину, руйнує її душу, відволікає від головного – від краси світу і неповторності свого життя», – одне з основних правил життя від Івана Павла.

Невдачі роблять нас сильнішими

Багато уваги приділяв Папа Римський і родині, називаючи її найціннішим скарбом. Він закликав оберігати її та вірити у щиру та жертовну любов.

Іван Павло ІІ закликав не сумувати через невдачі, а сприймати їх як можливість чогось навчитися, з посмішкою на вустах.

«Будьте добрими до світу, навіть якщо він готовий розіпнути вас, навіть якщо світ відвертається від вашої допомоги і відповідає лицемірною жорстокістю на ваше милосердя», – казав Іван Павло ІІ.

«Майбутнє починається сьогодні, а не завтра. Навчіться насолоджуватися сьогоднішнім днем. Минуле змінити не в наших силах, майбутнє – для нас невідоме. І тільки сьогодні маємо можливість стати краплею щирості у бурхливих хвилях океану життя», – нагадував він людям.

Мудрість у словах: цитати, що надихають

Про війну

Чимало уваги понтифік акцентував на війнах, нагадуючи, що війни – це поразка людяності.

«Соціальної справедливості не можна досягти жорстокістю. Жорстокість знищує те, що хоче створити», – наголошував Папа.

«Я благаю вас! Ніколи, ніколи не втрачайте надії, не майте сумнівів, ніколи не втомлюйтеся і ніколи не сумуйте. Не бійтеся», – закликав він християн.

Про сім’ю

Сімейні цінності теж займали чи не найважливішу роль: «Всім чоловікам та жінкам довірено завдання створити їхнє власне життя: у певному сенсі вони мають перетворити його на твір мистецтва, на шедевр».

Як функціонує сім’я, так функціонує народ і так функціонує весь світ, у якому ми живемо.

«Повага до людської гідності кожної жінки – є обов’язком кожного чоловіка. Любов між чоловіком і жінкою є неможливою без жертв і самозречення», – казав Папа Римський.

Тільки любов може виключити використання однією людиною іншою.

Про самовдосконалення

«Мусите вимагати від себе навіть тоді, коли інші нічого від вас не вимагають. Людина не може бути лише вихованою кимось – мусить виховувати саму себе», – говорив Іван Павло ІІ.

Якщо Він (Бог) просить у вас велику частку, так це тому, що Він знає, що ви можете багато дати.

Папа Римський говорив: «Стаємо тим багатші, що більше непотрібних речей можемо відкинути».

«Зумійте справедливо оцінити те, що є у вас та навколо вас. Навчіться цінувати, розрізняти, вибирати», – не втомлювався нагадувати Іван Павло ІІ.

Як можна любити невидимого Бога, не люблячи ближнього, який поруч?

Папа Римський також говорив: «Не слід просити у Бога того, що можеш зробити сам».

За матеріалами Інтернет-видань