Книги, які знаходять своїх читачів

0
217

З року в рік паперовій книжці пророкують зникнення. Але, попри те, що новітні технології так стрімко розвиваються і давно з’явились електронні книжки, інтерес до класичної паперової книжки не згасає. Видавництво «Нова Зоря» також пишається тим, що наші книги знаходять своїх читачів, а автори приносять нові рукописи.

Щоби наголосити на значенні книги в епоху цифрових технологій, запроваджено Всесвітній день книги та авторського права, який з 1996 року щорічно відзначається 23 квітня.

У видавництві «Нова Зоря» за останні два роки видано близько тридцяти книг різної тематики. У 2019 році побачило світ вісім видань. Серед них «Шематизм Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ» – довідкове видання, де міститься інформація про храми, їх настоятелів, а також дані про священників, організаційно-адміністративні структури, освітньо-виховні, благодійні та богопосвячені заклади. Упорядник книги – о. Віталій Федун.

Євгенія Городчук з Обертина на схилі літ провела надзвичайно велику творчу роботу, залишивши дітям, онукам, правнукам та майбутнім нащадкам могутнє дерево роду, понад 40 років віддала педагогічній діяльності, була вчителем-професіоналом, не згубила золоту нитки поколінь. Книга так і називається «І золотої нитки не згубіть»…

Історію будівництва храму Святого Миколая у с. Коропець Бучацької єпархії висвітлили у своєму виданні «Духовна твердиня Коропця» два автори – Петро Шмигельський і Михайло Мацьків. Згадали поіменно усіх мешканців села, які на зорі незалежності України доклали до будівництва святині не лише свою лепту, працю, але й молитву, душу та серце.

Вчитель історії, української мови та літератури Бортниківського НВК Іван Карп’як на прикладі спогадів розповідає про різні події особистого життя, працю на педагогічній ниві та в історико-краєзнавчому музеї в с. Бортники. Згадує і про с. Микитинці Косівського району, звідки він родом. Книга Івана Карп’яка має назву «Життєві дороги. Спогади».

Член НСЖУ, художник, поет, фітотерапевт 89-річний Іван Палюшок видав близько 20 книг, з них 10 – у видавництві «Нова Зоря». Його поетичні, дитячі збірки, книги про траволікування мають великий попит. Дві останні збірки – «На хвилях життя, жалю і любові» та «На крилах слова».

2020 рік був також плідним для авторів та упорядників. Курія Івано-Франківської Архієпархії видала «Вісник єпархії», де вміщені адміністративні акти, пастирські листи та синодальні рішення.

Дві книги під однієї назвою «Боже народження» – це креативна розмальовка із шопкою для складання та розмальовка з наліпками – колективна праця редакції «Нової Зорі».

Заслужений майстер народної творчості України, лауреат численних премій художник-монументаліст Дмитро Сивак видав у видавництві «Нова Зоря» книгу «Різьблення на дереві, інтер’єр, іконографія». У книзі вміщено світлини ікон, іконостасів, тарілок, шкатулок.

Надія Дидик написала чудову віршовану поему для дітей, яка має назву «В ніч на свято Миколая», а оформила книжечку Олександра Андрусяк. Завдяки їм діти можуть полинути в чарівний світ святих, пізнати себе і порівняти з героями віршів.

Тетяна Зарецька та Ірина Садула упорядкували поважне видання на 500 сторінок «Тязів. Пам’ять серця». Це не просто книга історичних нарисів, а пам’ятка про минувшину села Тязів. У кольорах, спогадах, враженнях перед читачами постають віхи їхньої малої Батьківщини. Більшість фактів у книзі було оприлюднено вперше.

Дуже жаль, що відомий на Прикарпатті психотерапевт Ігор Козовик, син відомого церковного діяча світлої пам’яті о. Івана Козовика, так коротко радів виходу в світ своєї першої книги «Пером… Пензлем… Серцем…». Його поетична збірка доповнена власними акварелями, а вірші підносять на дусі. Вічная пам’ять і Царство Небесне вам, п. Ігоре, і вашому батькові, священнику, науковцю, викладачу, поету о. Івану Козовику, який видав дуже багато книг у нашому видавництві.

І хоча на календарі лише четвертий місяць 2021 року, а на полицях редакції уже сім нових видань. Давайте знайомитись і з ними.

Ярослав Гринішак у своїй книзі «Свідки Єгови: християнський аналіз віровчення» знайомить читачів із розбіжностями вчення цієї організації з наукою Християнської Церкви, розкриває непривабливі сторінки їхньої історії. Книга розрахована на священнослужителів, студентів духовних закладів, небайдужих християн, що цікавляться проблематикою протестантських рухів.

Отець ліцензіат Роман Григораш видав книгу «Товариство «Агапе» на зламі тисячоліть». У ній розповідається про 30-річну діяльність молодіжної християнської спільноти на Надвірнянщині.

Другий раз перевидана книга «Від Обертина до Колобжега». Упорядниця Марія Клодніцька описала родинне дерево одного обертинського роду, який переплівся з багатьма родами в Польщі. Видання вийшло українською та польською мовами, містить багато світлин. Генеалогічне дерево допоможе нащадкам краще знати своїх предків.

Розважання над страстями Христовими з роздумами про сім’ю під назвою «Хресна Дорога» уклала родина Рожаків з Івано-Франківська. У невеличкому за форматом виданні читачі знайдуть і молитву Папи Івана-Павла ІІ за родини, і страсні пісні, і духовні розважання о. Ярослава та їмості Ольги.

Подібного формату і під такою ж назвою вийшла книжечка розважань над стражданнями Христовими із роздумами матерів. Її уклали Тетяна Мазур та Марія Титова (ревнителька та членкиня спільноти «Матері в молитві»).

«Недоспівана пісня лемківської долі» Романа Яцика та Юлії Боєчко – це книга пам’яті та вдячності, спогади про людей, які жили 76 років тому на Лемківщині. Це роздуми про депортацію, період колгоспів, виживання в СРСР. Осердям книги є генеалогічне дерево роду Смолеїв, де 101 нащадок може відшукати своїх предків аж до сьомого коліна, довідатись, ким вони були, коли жили. Хоча лемки й були відірвані від рідної землі, завжди несли у світ культуру (свою пісню, говір, традиції, одяг, кухню), тому в книзі вміщено ще й багато пісень, де відображене їхнє життя.

«Митрополит Михаїл Зінкевич. Думки під білим клобуком» – книга протоієрея Богдана Згоби, настоятеля парафії св. Миколая у м. Філадельфія та секретаря Вікаріату УПЦ КП (США). Глянцеве видання на 160 сторінок побачило світ також у нашому видавництві.

У редакційному портфелі є вже чимало нових рукописів. Які? Поки що це – таємниця. Але дуже скоро вони побачать світ, і, переконані, сподобаються нашим читачам.

Підготувала Юлія БОЄЧКО.