У Страсний Четвер Митрополит Володимир омив ноги священнослужителям Архієпархії

0
152

Сьогодні, у Страсний четвер в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового Митрополит Володимир Війтишин очолив Вечірню з Літургією Василія Великого та здійснив Чин обмивання ніг дванадцятьом священникам Івано-Франківської Архієпархії.

Цьогоріч священнослужителі, які взяли участь в Чині обмивання ніг, були ієреї з Боднарівського протопресвітеріату. Також спільно з Владикою Володимиром молилося численне духовенство, семінаристи та вірні нашого міста.

В часі проповіді канцлер курії Івано-Франківської Архієпархії прот. Віталій Федун зачитав послання Блаженнішого Святослава Шевчука, Отця і Глави УГКЦ до духовенства.

«У час пандемії ми дякуємо Богові за багатьох добрих душпастирів, які не просто пасивно перебувають біля своїх парафіян, а через проповідь Слова Божого, служіння Святих Таїнств і діла милосердя роблять видимим та присутнім Господа Бога поруч із людиною, зокрема в драматичні моменти її життя. Вони особисто супроводжують своїх вірних, віддають усіх себе на служіння їм, беруть на себе їхні труднощі та болі, співчувають їм у їхніх стражданнях і тішаться їхніми радощами. Запорукою успішного звершення нашої місії сьогодні та змістом душпастирського навернення, про яке говорить Святіший Отець, є зміна способу бути зі своїми людьми, бути священником, спілкуватися із владою, громадськістю, молоддю та своїми парафіянами. Це важке, але важливе завдання!» – йдеться у посланні.

За уставом сьогоднішнього богослужіння, після Заамвонної молитви, Митрополит Володимир омив ноги дванадцятьом священнослужителям Івано-Франківської Архієпархії. Цей звичай є спогадом того вчинку, який здійснив наш Божественний Спаситель Ісус Христос на Тайній Вечері.

На завершення богослужіння Митрополит Володимир звернувся з вітальним словом до душпастирів з нагоди Дня священства.

«Сьогоднішній приклад богослужіння зробив сам Бог. Уявімо, якби всі ми християни дотримувалися Божих навчань, то не було б між нами гніву, несправедливості, війн. Бо Царство Боже розпочинається тут, між нами, на землі. Нехай Господь благословить нашу Архієпархію та духовенство, щоб вони ще з більшою любов’ю служили Богу та всім нам!», – наголосив Митрополит Володимир.

Довідка:

Чин обмивання ніг – обряд, коли в Страсний четвер архиєрей, за прикладом Христа, який умив ноги своїм учням за Тайною вечерею, вмиває в храмі ноги священнослужителям, на знак глибокого упокорювання і служіння народові Божому.

Сьогодні цей чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков східної традиції, він здійснюється в окремих єпархіях УГКЦ. За богослужбовою традицією, зафіксованою в «Архиєретиконі», Чин умивання ніг здійснюється після Заамвонной молитви у Великий четвер.

Після співу «Будь ім’я Господнє» Архієрей сідає в крісло на горному місці, довкола нього з двох сторін сідають 12 священиків, символізуючи апостолів, які були в Сіонській світлиці. Потім духовенство, що знаходиться у вівтарі, співає 50-й псалом, під час співу якого диякони виносять на солею посудину з водою для вмивання. Вслід виходить архієрей і сідає в крісло, що стоїть на солеї обличчям до вівтаря.

Потім диякони виводять під руки на солею священнослужителів, які беруть участь в чині. В цей час хор співає зворушливу стихиру «Союзом любові» та інші співи Великого четверга. Після того як на солеї сядуть всі 12 священиків, диякон виголошує мирну ектенію з особливими проханнями. Після ектенії Владика читає молитву, в якій просить Господа через це символічне вмивання омити гріхи людей.

Потім настає ключовий момент чинопослідування. Диякон починає читання уривка з Євангелія, в якому описано, як Спаситиль умиває ноги  своїм учням. Під час читання слів «і поклав ризи свої» Патріарх знімає з себе омофор та сакос і залишається в стихарі, єпитрахилі і нарукавниках, а потім під час відповідних слів Євангелія бере лентіон (широкий і довгий рушник) і вливає воду в умивальницю хрестоподібно.

Далі в Євангелії є слова: «І почав умивати ноги учням і обтирати лентієм, яким був опоясаний»; у цей момент Єпископ поливає водою ноги священиків і витирає їх лентіоном, яким він, як і Спаситель на Тайній вечері, опоясується.

Коли ж Архієрей доходить до старшого зі священиків, диякон читає такий уривок: «Прийшов ж до Симона Петра і каже той Йому». Після цього старший священик говорить Владиці слова апостола Петра: «Господи, чи Ти вмиватимеш мої ноги?» – на що Єпископ відповідає йому словами Спасителя: «Те, що роблю тобі, ти ще не розумієш». Старший священик відповідає: «Повік не митимеш мені ноги» – і чує відповідь від Архієрея: «Якщо не митиму, то не матимеш частки зі Мною». У відповідь на ці слова священик вказує на свої руки і голову, кажучи: «Господи, не лише ноги мої, а й руки і голову». Далі Владика говорить: «Той, що обмитий, потребує лиш умивання ніг, бо весь уже чистий», – і умиває ноги старшому священикові.

Після обмивання Єпископ і священики сідають на свої місця, Предстоятель одягається і читає уривок з Євангелія, в якому Спаситель пояснює своїм учням сенс здійсненого вмивання. Потім Патріарх читає завершальну молитву, після чого здійснюється відпуст Літургії.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ