Нова Зоря рекомендує: ТОП-10 фільмів про Марію на травень

0
132

Травень — місяць, який в Католицькій Церкві призначений Богородиці. Віддавна в Церкві відомі травневі молебні, які цьогоріч відбуваються у сім’ях, а не в храмах через пандемію коронавірусу. Цього місяця ми молимося Лоретанську Літанію, особливо вшановуємо Божу Матір.

Пропонуємо також 10 найкращих фільмів про Марію, адже кіно — це не лише нагода розважитися, але й поглибити свої знання, – рекомендує НЗ з посиланням на CREDO.

У цьому списку ви знайдете, як типово релігійні фільми, так і менш очевидні. Образ Марії не раз надихав кіномитців. У травні варто особливо пригадати деякі з цих стрічок — як художні, так і документальні.  

1.«Марія, Мати Ісуса»

Це історія життя Ісуса очима Марії — від Благовіщення до найважчих моментів Її життя, в яких Вона повністю довірилася Богу. Ми бачимо Марію молодою дівчиною, яка невдовзі має стати матір’ю. Всі ці факти ми знаємо з Євангелія, але вигляд змученою стражданням жінки на екрані нікого не залишить байдужим. Водночас жіночий погляд робить образ Марії теплим і реалістичним.

2.«Марія з Назарету»    

Фільм, знятий у бельгійсько-французько-мароканській кінопродукції, переносить глядача в часи імператора Августа і царя Ірода. Марія — прекрасна молода дівчина — невдовзі має вийти заміж за Йосифа. Але коли виявляється, що жінка при надії, а дитина, яка має народитися, не від Йосифа, майбутній чоловік починає сумніватися. Якось вночі йому являється янгол. Ця і наступні події назавжди змінюють не лише долю сім’ї, а й усього людства.  

3.«Йосиф і Марія»  

Ця біблійна драма заснована на долі раввина Еліа, який стає свідком убивства невинних дітей. Він опікувався деякими з них і після їхньої смерті присягається помститися, а нав’язливі думки не дають йому спокою. Еліа також багато часу проводить зі Святим Сімейством із Назарета. Поведінка молодого Ісуса дивує його щораз більше. Чи можливо, щоб на його очах сповнювалося пророцтво? Коли нарешті приходить момент помсти, Еліа все більше вагається. Що важливіше — помста чи любов і пробачення?    

4.«Народження»    

Фільм 2006 р. з оригінальною назвою «The Nativity Story» знято у США. Герої історичної драми на біблійну тему — Марія та Йосиф, які вирушають у виснажлив, понад 150-кілометров, подорож до Вифлеєма, рідного міста Йосифа. Там вони мають взяти участь у переписі населення за наказом царя Ірода. Марія на дев’ятому місяці вагітності, невдовзі народиться Дитятко. Майкл Данна, автор музики до фільму, 2007 р. був номінований на престижну нагороду Академії музики кіно (World Soundtreck Akademy).

5.«Під Твій захист»    

https://credo.pro/wp-content/uploads/2020/05/pod-twoja-obrone.jpg

Польська мелодрама 1933 р., яка розповідає про паломництво вірних на Ясну Гору у Ченстохові, як подяку за порятунок життя. Фільм був дуже популярним у Польщі в довоєнні роки. Герої фільму — офіцер авіації Ян Поляскі та його кохана, Марія. Під час польоту літак Поляскі зазнає аварії. Пілоту дивом вдається врятуватися, але його ноги паралізовані. Марія радить йому не втрачати надії та вирушити в паломництво на Ясну Гору. Хворий зцілюється…  

6.«Mary’s Land. Земля Марії»    

Агент М. Дж. — посланець сил темряви, завдання якого — знайти жінку, що має величезний вплив на долю людства. Детектив диявола затримує і допитує людей, які мали досвід спасенного діяння Божої Матері в своєму житті. Серед них — і колишня модель з Боготи, і бізнесмен із Лондона, і місіонер із Панами. Їхнє життя змінилося і набрало сенсу, як і життя зціленої мешканки Падуї чи візіонерів з Меджугор’я. Поєднання художньої форми з документальною робить фільм легким для перегляду, а до кінотеатрів потягнулися глядачі, які, можливо, не стали б дивитися документальний фільм на великому екрані.    

7.«Мати Божа з Ґваделупе / Чудо з Ґваделупе»    

Художній іспансько-мексиканський фільм, сюжет якого — марійне об’явлення в Ґваделупе, знято 2006 р. Хосе-Марія та його сестра Мерседес — археологи, які в рамках студентського гранту мають дослідити історію Матері Божої з Ґваделупе. 1531р. Хуану-Дієго, сільському мешканцю з навколишніх гір, об’являється Божа Матір. Що саме сталося того дня? Загадку намагаються розгадати молоді науковці.    

8.«Благодаті повна»    

Розповідь про останні дні життя Марії на землі — камерний фільм, якому далеко до монументальних мегапродукцій у стилі «Бен Гура». Але цей фільм емоційно глибокий і цікаво знятий. Дія фільму розпочинається в 43 р. нашої ери. Святий Петро має зустрітися з Марією — він боїться за майбутнє Церкви і довірену йому місію. Марія, час Якої на землі закінчується, намагається його підтримати та зміцнити у вірі. Фільм цінний спогадами Петра про час, проведений з Ісусом.    

9.«Чорна Мадонна з Сент Луїса»  

Документальний фільм 2001 р., присвячений санктуарію Матері Божої Ченстоховської в Сент Луїсі, в США. Санктуарій заснували 1927 р. місіонери-францисканці, з того часу він став місцем паломництва численних вірних. Чому вони туди прибувають і на які роздуми їх наводять ці паломництва? Відповіді варто пошукати у фільмі режисера Моравського.  

10.«Мати Божа Пустельна»    

Фільм 1999 р., польського виробництва. У 60-ті роки минулого століття група польських археологів проводила розкопки в долині Ніла. На цій території було розташовано місто Фарас, одна зі столиць християнської Нубії. Польські дослідники, розкопуючи залишки загубленого міста, натрапили на древній храм, а їхнім очам відкрилися настінні малюнки святих, апостолів та ангелів. Також археологи знайшли зображення Марії, які досить добре збереглися. Науковці зараз називають їх «Мати Божа Пустельна».

Список фільмів про Марію можна продовжувати. Але особливо варто про них згадати в травні, а також восени — в жовтні та в інші місяці, присвячені Діві Марії.