У Франківську провели «Фестиваль української родини»

0
43

В Палаці Потоцьких пройшов ІІ Фестиваль української родини, який ініціювала Комісія у справах родин і мирян Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ спільно з Службою у справах дітей, Департаментом культури та Департаментом молодіжної політики та спорту виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

За словами голови Комісії у справах родин і мирян Івано-Франківської архиєпархії о. Юрія Прилепського, 8 липня відзначають День української родини. Оскільки це був робочий день, святкування вирішили перенести на неділю, щоб всі могли зібратися і провести час з родиною.

“Прекрасні слова праведного митрополита Андрея Шептицького, який казав, що міцна сім’я– це майбутнє Церкви і України. Коли бачу всі ці сім’ї, то переконаний, що наша родина є і буде, незважаючи на всі виклики. Сьогодні прошу Божого благословення, опіки Матері Божої і заступництва всіх святих для наших подружніх пар, сімей і родин”, – каже о.Юрій – Голова комісії родини і мирян.

Варто зауважити, що фестиваль проводиться уже вдруге.

«Сім’я – це основа нашого буття, нашої нації, тому дуже важливо зберегти родину. Минулого року нам не вдалося провести цей фестиваль через карантин. Але такі фестивалі треба проводити, адже вони показують цінність родини. Треба показувати родини, які прожили десятки років разом і є прикладом для суспільства. Нехай наші родини тільки міцнішають і наші християнські родинні цінності стають все популярнішими», – побажав міський голова Руслан Марцінків.

Як зауважила очільниця Служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман, у кожного є свій рецепт щасливої родини.

“Нещодавно я читала про одного філософа, який шукав рецепт щастя. Він спілкувався з різними розумними людьми на цю тему. Була в нього дружина і маленька донечка. Одного вечора він гуляв з донечкою і запитав її, чому вона така щаслива і завжди посміхається. Доня каже, тому що в мене є ти і моя мама і я вас люблю. Філософ зрозумів, що найбільшим щастям є любити і бути любленим”, – каже Ірина Рохман.

Після вітальних слів, міський голова спільно з організаторами вручили подарунки і солодкі пряники учасникам конкурсу “Намалюй щасливу родину”.

Найочікуванішим моментом фестивалю стало нагородження подружніх пар, які цьогоріч святкують ювілеї подружнього життя, а також пар, які відзначають 50-річчя весілля.

Зокрема привітали з ювілеями та вручили митрополичі грамоти подружжю о.Юрія і Ольги Прилепських, які святкують 10-ту річницю, міського голову Руслана Марцінківа з дружиною Оксаною які відзначають 20-у річницю весілля, а також двом подружжям, які святкують цьогоріч 50 років подружнього життя: Франку та Марії Клодніцьким і Дмитрові та Оксані Зарембам.

Опісля подружжя-ювіляри поділилися секретами щасливого сімейного життя.

«Якщо ми дали клятву чи перед Богом чи в РАЦСі, хто не брав шлюб, то треба її виконувати. І в радості і в горі. Життя прожити – не поле перейти. Були в нашому житті і радісні і важкі дні. Не буває так, щоб все було гладко. Але ми завжди підтримуємо одне одного і переживаємо. Для того, щоб прожити разом життя, цього треба захотіти. В мене є обов’язок. Я поклялася, що буду з ним в радості і в горі і маю дотримати слово. І звичайно має бути любов, бо без неї не буває щастя. На любові все тримається. І звичайно молитва, Служба Божа і причастя. Дякую Богу і прошу про допомогу, коли бувають важкі часи», – ділиться пані Марія Клодніцька.

Після урочистої частини відбулися дискусійні майданчики, майстер-класи для дітей, були розставлені фотозони, а на дорослих чекала родинна платформа “Поговоримо про”. Також вібувся показ вишиванок, для діток були організовані банси.

Завершилось дійство святковим концертом та родинною молитвою за українські християнські родини та родини цілого світу.