Перлина гір Карпатських – це Яремче

0
337

То не фонтани рук людських, то водоспад,

У ньому велич гір і дух віків озветься,

Коли душа моя чи в дощ чи в снігопад

До водоспаду чистим серцем доторкнеться.

Михайло Ровенко.

Містечко майстрів з майстер-класами, сувенірний ярмарок, багато гастрономічних локацій зі смачними стравами гуцульської кухні – таким був Другий відкритий Гуцульський фестиваль, приурочений дню народження м. Яремче. В цьому році святкування відбулися 24-25 липня.

          Святкова недільна літургія розпочалась і завершилась  звучанням трембіт. Отець Ярослав Кавка, сотрудник церкви Різдва св. Івана Хрестителя, привітав гостей та вірних храму, владу міста. У  своєму слові пастир наголосив на важливості залишатись християнами і поза храмом та дбати щоденно про спасіння власних душ.

У день міста Божественну Літургію прикрасив своїм співом чоловічий хор «Златоуст». Хор, регентомом якого є Сергій Тарновецький, складається з 14 чоловіків. Усі володіють музичною грамотою, виконують твори класиків Бортнянського, Веделя, Кошиця, Січинського. Про хор розповів поет і композитор Михайло Ровенко, який уже 25 років співає  у  ньому. Чоловік має власний збірник «Від народження до вічності», який налічує 96 пісень. Їх виконують учні Яремчанського ліцею №1, в якому він викладає музичне мистецтво. 

          Привітав яремчанців і уродженець цього краю єпарх Коломийський Владика Василь Івасюк під час урочистого відкриття. Міський голова Андрій Мироняк пригощав гостей грибною юшкою, звареною за традиційним сімейним рецептом.

Особливо усіх вразив гуцульський карнавал, учасники якого пройшлись центральною вулицею міста. Представники двох ліцеїв, місцевого дитячого санаторію «Прикарпатський», Державної служби зайнятості,ГО «Борщик Дорянський», Будинку культури, Карпатського національного природного парку в традиційних гуцульських костюмах, під звуки трембіт, під співи та танці місцевих музик вітали місцевих жителів та гостей, які прибули на свято. На двох сценах колективи з цілої області презентували самобутнє мистецтво.

Гості свята мали чудову нагоду перевтілитись у справжніх гуцулів завдяки етнолокації «Фото на згадку «Яремче – гуцульська сторона». Усі бажаючі могли придбати на пам’ять ляльки в гуцульських костюмах.

Вечірню концертну програму збагатили гурти: КораЛЛі, Rock H, Kalush, Медовий полин, Selfy, Анця, Цвіт Кульбаби, Ivan NAVI, Ярослав Крайник. Охорону публічного порядку та безпеки громадян та гостей в Яремче забезпечували 120 поліцейських і 40 військовослужбовців нацгвардії.

Юлія Боєчко.