Організатори Всеукраїнської прощі до Крилоса розповіли про її деталі [ФОТО]

0
41

Сьогодні, 27 липня, у конференційному залі Івано-Франківської Архієпархії відбулася пресконференція з нагоди проведення Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса 31 липня – 1 серпня.

Розповісти представникам ЗМІ про особливості цьогорічного дійства прийшли Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, заступниця начальника управління культури, національностей та релігій ОДА пані Тетяна Лапка , синкел у справах духовенства та священничих родин митр. прот. Олег Каськів, голова Молодіжної комісії прот. Михайло Віхоть.

Журналістам розповіли про цьогорічну Всеукраїнську Патріаршу прощу до Галицької чудотворної ікони Матері Божої покровительки Галицького краю в с. Крилос (Давній Галич), яка відбудеться у суботу-неділю, 31 липня – 1 серпня 2021 року. Очолить прощу Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Митрополит Володимир Війтишин запросив усіх взяти участь у прощі, де прочани та численне духовенство на чолі з Блаженнішим Святославом буде молитися, щоби спільно помолитися за Батьківщину, мир, добро та припинення пандемії.

«Це наша з вами історія. Наші князі молилися разом з Митрополитом і духовенством. Давнішого історичного місця такої величі мабуть що немає. Те, що ми з вами сьогодні робимо – відновлюємо свою пам’ять та правду історії, яка вчить нас тому, що ми є великим народом. Ми маємо йти вперед, як князь Володимир Великий. Ми всі відчуваємо велику любов до нашого краю і маємо шанувати цю святиню. В Крилосі і Галичі перехрещується духовне і релігійне» – розповідає Владика Володимир.

Заступниця начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Тетяна Лапка наголосила на значущості та масштабності події, адже прощу до Крилоса за 2 дні відвідує близько 50 тисяч людей.

«Саме це місце є центром, який формує світогляд людей Прикарпаття. Важливим аспектом є те, щоби всі люди, які відвідають святиню, мали забезпечення громадського порядку, вільний доступ до відвідування святих місць та максимально комфортні умови паломництва», – зазначила пані Тетяна.

Синкел у справах духовенства та священничих родин митр. прот. Олег Каськів звернув увагу журналістів на те, що у цьому році родзинкою прощі стане освячення Блаженнішим Патріархом Святославом храму Блаженних священномучеників Станіславівських на Галич-горі, що відбудеться в суботу (31 липня) о 9:00 год.

Проща до Крилоса розпочнеться традиційним пішим ходом паломників з Івано-Франківська, Калуша та Бурштина.

«Одразу у трьох храмах – Архікатедральному соборі Воскресіння у Івано-Франківську, Церкві Святого Йосафата в Бурштині та храмі Архистратига Михаїла одночасно служитимуться Святі Божественні Літургії. Опісля, з трьох вищезгаданих локацій прочани пішими колонами вирушать до Крилоса. У Тязові та Ямниці паломники матимуть зупинки, де їх зустрінуть місцеві парафіяльні громади», – зазначив прот. Олег Каськів.

На паломників чекає підготовлена програма, яка розпочнеться о 18.30.  Основним завданням прощі отець Олег називає прощення. Адже, за два дні прочан сповідатиме більше сотні священників Івано-Франківської Архієпархії.

«На прощі важливо приступити до Святих Таїнств Сповіді та Причастя, пробачити та зробити добре діло. Важливо мати також власний намір, з яким йдете в прощу», – наголосив прот. Олег Каськів.

Варто зазначити, що цьогорічна проща до Крилосу присвячується 425-й річниці Берестейської унії та за мир в Україні. Прочан очікують не тільки з Івано-Франківщини, але й з Тернопільщини, Буковини, Львівщини та Хмельниччини.

Детальніше про програму розповів голова Молодіжної комісії прот. Михайло Віхоть.

«Майже одночасно біля храму відбуватимуться нічні чування, а внизу опівночі розпочнеться євангелізаційно-мистецька програма. Цьогоріч програма розділена на 2 частини. Спершу паломників чекає євангелізаційна програма – молитва прослави Бога та свідчення вірян. Кожен з нас має повернутися з прощі зміненим – добрішим та радіснішим. Вже в другій частині прочан чекатиме концерт естрадної музики від відомих Прикарпатських виконавців. Для молоді артисти дадуть свідчення власної віри та християнської позиції», – розповів прот. Михайло Віхоть.

Детальніше з програмою можна ознайомитись за ПОСИЛАННЯМ.

«Ми не відкрили ще одну річ. В історії ми бачимо, що церква найбільше зберігала історію нашого народу. І по сьогоднішній день Блаженніший має титул Києво-Галицький Верховний Архієпископ. Тому ми щиро вітаємо Блаженнішого Святослава в Крилосі, але й розуміємо, що він повертається додому. Це велика відповідальність приймати таких дорогих гостей», – зазначив Митрополит Володимир.

Кульмінаційним моментом молінь стане Архієрейська Божественна Літургія, яку в неділю о 9:00 год відслужить Блаженніший Святослав Шевчук.

 Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ