X Всесвітня зустріч сімей: представлено офіційний образ

0
23

Поряд з представленими раніше молитвою та логотипом, образ, намальований о. Марком Іваном Рупніком, є третім офіційним символом зустрічі, що запланована в Римі на 22-26 червня 2022 року.

Подія чудесного перетворення води у вино, яке Ісус довершив за втручанням Своєї Матері під час весілля в Кані Галилейській, лягла в основу офіційного образу Х Всесвітньої зустрічі сімей, центральним місцем проведення якої від 22 по 26 червня 2022 року буде місто Рим.

Образ намалював о. Марко Іван Рупнік, митець і богослов. «Це велика таїна» – такою є назва композиції, що покликається на слова святого Павла з Послання до Ефесян, коли той, пишучи про подружжя, порівнює взаємини між чоловіком і дружиною до взаємин між Христом і його нареченою Церквою, й у світлі слів писання про те, що покине чоловік свого батька і свою матір, і пристане до своєї жінки, і вони обоє будуть одне тіло, підсумовує: «Це велика тайна, а я говорю про Христа і Церкву».

Зліва на образі, виконаного в теплих тонах, бачимо подружню пару, приховану за завісою. Слуга, який наливає вино, має обличчя з рисами святого Павла. Це він відслонює рукою завісу, й маючи на думці подружжя промовляє: «Це велика тайна, а я говорю про Христа і Церкву». Таким чином, картина показує, як сакраментальна любов між чоловіком та жінкою є відбитком любові та нерозривної єдності між Христом і Церквою: Ісус проливає за неї Свою кров.

«У Кані, – пояснює отець Рупнік, – у перетворенні води у вино відкриваються горизонти таїнства, тобто, перехід від вина до Христової крові». Насправді, на картині святий Павло виливає кров, яку наречена збирає у чашу. «Сподіваюся, – підкреслює іконописець, – що цей невеликий образ допоможе зрозуміти, що для нас, християн, сім’я є вираженням Таїнства», що повністю змінює її значення, оскільки «таїнство завжди включає перетворення». В християнському подружжі любов пари перетворюється, ставши учасником любові Христа та Церкви. В цьому значенні подружжя має церковний вимір і є невіддільним від Церкви.

vaticannews.va