#ФільмНаВихідні “Святий Філіпо Нері : Я вибираю рай”

0
7183

За вікном останній робочий день тижня. А це означає, що попереду – два прекрасні дні, коли можемо розслабитися та більше часу побути з сім’єю, насолоджуючись Богом створеним світом. Щоби ці вихідні не минули даремно, наша редакція підготувала для Вас чергову цікаву кінострічку в рубрику #ФільмНаВихідні.

Якщо Ви любите «легкі фільми», веселі за змістом, але разом з тим повчальні і релігійні – то фільм “Святий Філіпо Нері : Я вибираю рай” саме для Вас. Високе ж місце у моєму рейтингу, попри його «попсовість», фільм заслужив завдяки непересічному почуттю гумору, так характерному багатьом італійським кінокартинам.

Ця стрічка про життя святого Філіпа Нері (1515-1595), усе земне життя якого є прикладом безкорисливої любові і милосердя. Святого ще називали «святим радості», «римським апостолом», «божим блазнем».
Варто мати на увазі, що автори фільму дуже вільно у кінострічці трактують біографію святого. Дізнатися більше про справжнє життя Філіпа Нері можна прочитавши «Життя святих» А. Сікарі.

Я вибираю рай. А ти? 6 уроків святого Філіпа Нері

Спробуйте відповісти на цей заклик після перегляду фільму «Святий Філіп Нері: я вибираю рай». Адже саме після нього відповідь починає з новою силою вирувати і оживляє заснулу душу. Важливий і свідомий вибір, що постає перед кожним з нас, супроводжується тим, чи відкриємо ми двері свого серця для Бога чи ні.

Філіп Нері. Великий святий, звичайна людина, що вражає своєю простою святістю і легкістю. «Скажи, Філіпе, чому так важко жити по Євангелії?», – запитав один з вихованців. Йому ж не було важко, бо він умів любити і його життя довело, що навіть звичні речі у християнстві можна робити зовсім незвично.

1. Радість та усмішка.

Проблеми і Страждання переслідували святого, як переслідують кожного у цьому світі. Та головна зброя Бога – це радість. Філіп Нері вмів радіти навіть у найтяжчих ситуаціях і дарував свою усмішку навколишньому світу. Його довготерпеливість проявлялася у роботі з «дітьми вулиці» і щоразу, коли вони мали б по ідеї розчарувати отця – він усміхався. Саме посмішкою він здобув душі тих дітей.

2. Спілкування з Богом.

Мене захоплюють стосунки Філіпа з Богом, а особливо те, як він умів віддавати все у Божі руки і приймати Божу волю. І Бог в свою чергу творив чудеса через Філіпа. Святий завжди знав, що Божий план на його життя кращий і без смутку і ран відмовився від мрії – поїхати місіонером до Індії, натомість отримав дещо більше – любов дітей, містян і нове не менш важливе покликання.

3. Руйнування стереотипів.

Оскільки в часи Філіпа Нері Церква була надзвичайно сувора, тобто різноманітні обмеження і рамки не дозволяли простим людям говорити про Бога чи, наприклад, священникам – сповідати за межами церкви тощо, то цього святого можна сміливо назвати руйнівником усіх церковних стереотипів і заборон. Власне від діяльності Нері і почалася католицька реформація.

4. Блазень Божий.

Філіп Нері був дивакуватим, веселим, часом незрозумілим, навіть дещо кумедним дядьком, але не соромився такого себе, ба навіть більше – принижувався, переконуючи людей, що він зовсім не святий, а тільки дивак, закликав до радості, жартував у проповідях і такою поведінкою викривав виразки тогочасного суспільства.

5. Початок нового життя.

По його усмішці на обличчі померлого святого маленька вихованка братства весело усім заявила «Філіп не помер. Філіп живий. Він у раю!». Саме цей момент дав найглибше розуміння того, що люди не помирають назовсім – і після смерті живе душа.

6. “А що далі?”

Тепер це питання допомагає мені обдумувати, що насправді важливо. Ставлячи раз за разом це питання своєму вихованцю, що прагнув зробити церковну кар’єру, отець Філіп Нері чітко розставляв крапки над «і» у поняттях головного та другорядного у нашому земному житті. Використайте собі цей прийом!

За тих кілька годин перегляду фільму святий Філіп Нері стає рідним та любим серцю, ніби ти сам був його вихованцем.