#ХрамиТвогоМіста: Церква Святих Кирила і Методія

0
238

Кожен храм – оазис, де люди знаходять спокій, приємне спілкування і втілення соціальної благодійності. Церкви вирізняються не лише красою оздоблення чи здобутками, але й людьми, які творять парафіяльні спільноти. Однією з таких парафій є жива та діяльна завдяки душпастирям і парафіянам церква Святих Кирила і Методія, що знаходиться в с. Крихівці (вул. Вербова, 32). Про історію створення парафії та її активне молитовне й соціальне життя розповів парох о. Йосафат Бойко, ВС.

Як народилася парафія Святих Кирила і Методія?

Її історія почалася в 2004 році, коли владика Софрон Мудрий, ЧСВВ створив парафію Святих Рівноапостольних Кирила і Методія на окраїні міста, де знаходився Новіціатський дім Блаженномученика Григорія Хомишина. Владика поручив цю парафію під опіку отців Згромадження Воплоченого Слова. 

На території Південного деканату, до якого і належить храм, проживає близько 280 родин, але віряни з самого Івано-Франківська також є частиною парафії. Ім’я святих Кирила і Методія парафії дали на честь просвітителів слов’ян – тих, хто євангелізував на наших землях. Отець Йосафат вважає цю назву дотичною до харизми Згромадження Воплоченого Слова. Сучасне подвижництво згромадження є у певному сенсі продовженням історичної місії святих Кирила і Методія – євангелізація культури. 

У 2004 році владика Софрон Мудрий поблагословив наріжний камінь храму, згодом було посвячено хрест і започатковано проєкт будівництва парафіяльного храму. Хоч початки, як завжди, були дуже скромні, але протягом десяти років кількість парафіян збільшувалася, адже у масиві поселялися нові жителі.

Першим настоятелем парафії був о. Фернандо Браво, ВС, а з березня 2007 року і по сьогодні парохом є о. Йосафат Бойко, ВС.

Парафіяльний храм, будівництво якого розпочалося у червні 2007 року, урочисто було освячено 2 червня 2013 року за участю чотирьох єпископів — Митрополита Володимира Війтишина, Владики Софрона Мудрого (нині покійного), Владики Тараса Сеньківа, Владики Гліба Лончини. 28 травня 2017 року храмове свято очолив Владика Венедикт Алексійчук, нині єпископ Чиказький (США).

Щороку парафію відвідують владики синоду УГКЦ як з України, так із-за кордону, серед яких владика Браєн Байда (Канада), владика Богдан Дзюрах (Німеччина), Богдан Манишин (Стрий), владика Борис Гудзяк (США).

Отець Йосафат розповідає, що вони завжди раді вітати гостей у храмі та в спільноті і пригадує одну з важливих пам’ятних подій. З нагоди завершення 100-літнього ювілею Фатімських Об′явлень, 22 грудня 2017 року, церкву відвідав Отець і Глава УГКЦ Патріарх Святослав. Того дня Предстоятель освятив мозаїку Фатімської Богородиці. 

Парафія жива та діяльна

Парафіяльна спільнота молода серцем, адже її більшу частину складають молоді люди та новостворені родини. На вихідних храм завжди відкритий для молоді, дітей та їх батьків. У суботу та в неділю тут діє Ораторій святого Дон Боско – зручний і цікавий простір для молоді та дітей.

В суботу з 15:00 сестри Чернечої Родини Воплоченого Слова, священники або ж брати-семінаристи проводять катехизацію, заняття, розвивальні ігри та забави. В неділю, після дитячої Служби Божої (11:00), катехизацію та забави організовують для різних вікових груп. У цьому храмі для дітей завжди знайдеться корисне заняття та приємне спілкування. Також для них часто організовують поїздки та два великих прицерковних табори – літній та зимовий на честь засновника ораторію св. Івана Боско.

Катехизацію для дорослих проводять щосереди після вечірньої Літургії (18:00). Також парафія постійно організовує паломництва, спільні поїздки як по Україні, так і за кордон.

Благодійницька діяльність як любов до ближнього

Однією з особливостей розвитку парафії є слідування словам: «Нехай твоя права рука не знає, що робить ліва». Всі будівництва та благодійні заходи відбуваються саме за таким принципом. Доброчинці та жертводавці залишаються інкогніто, адже нагороду отримають не від людей, а від Бога. 

Головний важіль благодійності – парафіяни. Після того, як при церкві створили монастирський центр, першою благодійною справою став збір коштів на купівлю квартири для однієї багатодітної сім’ї. За півтора року всі гроші було зібрано, а батьки з сімома дітьми отримали житло, якого потребували.

Парафіяни постійно допомагають нужденним: склавши список із сотні потребуючих родин з різних районів міста та довколишніх сіл, двічі на рік парафіяльна спільнота пакує та розвозить продуктові набори. 

Також при монастирському центрі діє волонтерські перукарня та масажний кабінет. А також функціонує Центр дитячого розвитку «Ковчег», який готує дітей і вихователів до перебування в майбутньому католицькому дитячому садочку. З Божою допомогою садок «Ковчег» на 120 дітей планують відкрити наступного року. Заклад будують коштами жертводавців саме способом таємної пожертви. 

Також минулого року вийшла книга проповідей о. Йосафата Бойка, ВС, під назвою: «Благословення словом». Збірка статей та проповідей складається з 12 частин, названих місяцями року. Усі кошти з продажу книги – благодійна пожертва на побудову католицького дитячого садочку «Ковчег».

Неподалік від церкви знаходиться Містечко милосердя Святого Миколая, де сестри-монахині опікуються більше ніж 20 дітьми з потребуючих або проблемних родин. Певний період сестри одночасно ведуть працю також і з батьками.

Отець Йосафат наголошує, що для парафії важливо, щоб люди почувалися як вдома. В сучасному світі люди перебувають у пошуках оази, де вони відчуватимуть спокій, розуміння та матимуть добре товариство. Якщо цього немає в храмі, люди шукатимуть деінде. Тому парафіяльні спільноти мають бути відкритими. 

Краса оздоблення храму 

Особливої уваги вартує унікальне оздоблення як всередині, так і на великому подвір’ї, де на майданчику часто граються дітки. А як тільки заходиш до храму, погляд одразу зупиняється на великій мозаїці Небесна Євхаристія. Сакральний витвір мистецтва створював о. Євген Андрухів (римська школа мозаїки о. Івана Марка Рупніка). А мозаїки, що знаходяться на подвір’ї, виконав майстер Олег Заєць. 

У храмі можна побачити вітражі Київської майстерні вітражів Радислава Лисенка, на яких зображено два Таїнства Воплочення – Благовіщення та Різдво Ісуса Христа. Писані ікони виконували митці – батько з сином – Іван і Тарас Халаки. А ікони, що розміщені на іконостасі, малював брат Боніфатій зі Студитського монастиря. 

У храмі знаходиться писана Хресна Дорога в іконах, а також Богородична частина – 14 ікон (7 Таїнств з життя Пресвятої Богородиці та 7 відомих чудотворних ікон світу).

Молитовне життя парафії

Кожної першої п’ятниці місяця відбуваються моління перед іконою Матері Божої Гваделупської (Мексика). Ікона належить до трьох нерукотворних ікон світу. А молитви до неї заносять за дар батьківства та материнства. Численні пари просять цієї ласки в храмі, молячись перед іконою. Отець розповідає, що вже декілька пар ділилися, як за заступництвом Матері Божої Гваделупської стали батьками. 

Багато молодих пар, які мають бажання повінчатися в храмі, мають можливість пройти цикл навчання та підготовки, який організовують священники храму св. Кирила і Методія спільно з душпастирями парафії Різдва Христового.

Розклад Богослужінь:

Понеділок-п’ятниця:

17:40 – Вервиця за недужих та лікарів.

18:00 – Божественна Літургія (середа – за померлих).

Субота:

09:00 – Божественна Літургія за померлих. Панахида.

Неділя:

09:00, 11:00 – Божественна Літургія.

Щоденно брати участь у Богослужіннях можна в режимі онлайн на Facebook-сторінці «Парафія Свв. Кирила і Методія».

Вікторія ГАВАЛЕШКО.