#Храмитвогоміста:Церква Успіння Пресвятої Богородиці

0
288

Нині діюча церква Успіння Пресвятої Богородиці, що розміщена на вулиці Крихівецькій, 104-а, є авторитетним центром духовності для жителів Крихівців і продовжує вікові традиції своїх попередниць.

Про багатовікову історію, сьогоднішні ініціативи та служіння розповів отець-парох прот. Володимир Чорній.

За переказами місцевих мешканців Крихівців, остання попередниця нині діючої церкви, зведена й освячена в 1805 році, розміщувалась на початку цвинтаря – там, де могила багаторічного пароха села о. Івана Ісаїва. Попри воєнні лихоліття, поселення Крихівці не зникло, а збереглося й набуло подальшого розвитку. Так, із найдавнішого повного переліку парафій, що функціонували на Галицькій землі, відомо, що в Крихівцях діючою була церква Успіння Пресвятої Богородиці. Саме цей дерев’яний храм на початку цвинтаря й згорів у період Першої світової війни в 1916 р. від попадання снаряду, оскільки на околицях у цей час велись важкі бої. Під час пожежі чудом вціліли й залишилися неушкодженими царські ворота та дзвіниця. Нині саме ці царські ворота прикрашають храм. Із внутрішньої сторони на них є напис: «Snycerz B. Klimowicz. 1873».

Після війни парафіяни взялись за побудову нової церкви, освяченої лише в 1928-му. Тож досить тривалий період – 1916–1928 рр. – богослужіння відбувались саме в парафіяльному домі, де проживав і священник. Останній побудований храм піддавався реставрації декілька разів, оскільки дерево має властивість псуватися. Сьогодні священнослужителі парафії активно працюють над будівцництвом нового храму для Крихівецьких вірян.

Із погляду 20-ти років невтомного душпастирського служіння на парафії о. Володимир Чорній, із вболіванням за душу кожного з парафіян, розповідає, як у 1998 році у такому великому селі дуже мало людей ходило до церкви. Отець потрохи збирав людей до храму, і з часом практикуючих християн ставало все більше, щороку долучалися нові парафіяни.

Парафія на сторожі допомоги

Як і 100 років тому, сьогодні парафіяльна спільнота на чолі з душпастирями розвиває свої соціальні служіння. Церква виходить зі своїх стін та простягає руку допомоги нужденним і покинутим. Парафію сміливо можна назвати цариною соціальної допомоги, адже при храмі Успіння Пресвятої Богородиці працює благодійний фонд «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, який очолює отець-парох Володимир Чорній.

 «У «Карітасі» ми намагаємося допомогти, принаймні, зібрати і родини вбитих, і дітей із АТО, і психологів. Стараємося навчити, як з ними розмовляти, як їм допомагати. Допомагати не лише матеріально, а й духовно. І духівники, і священники навчаються, як поводитися з тими, які повернулися з війни, як з ними розмовляти, як сповідати, яку духовну науку дати, як підтримати. Іноді вони приходять, для них війна ще продовжується. Але вони не замкнуті, у них є сім’ї, дружини, є діти, батьки. І оці стреси, психологічні травми дуже важко лікуються. Церква повинна брати в цьому більш активну участь», – ділиться спостереженнями отець Володимир.

Окрім пароха, на парафії душпастирює о. Микола Мазурик, який також працює в «Карітасі» понад десять років, а останні три роки є духівником у виїзній паліативній бригаді. Відвідує важкохворих людей. Паліативна бригада «Карітасу» у складі лікаря, медсестри, психолога та духівника виїжджає до хворих щодня. Кожного підопічного відвідують раз у місяць. Івано-Франківський «Карітас» опікується дітьми з багатодітних сімей, самотніми людьми поважного віку, важкохворими людьми Івано-Франківська та Тисменицького району.

Також отець Микола готує найменших вірян до урочистого Першого Причастя, навчаючи їх Божих заповідей та правд віри. Важливими та повчальними є також і для батьків першопричасників зустрічі зі священниками. В понеділок вранці діти та вчителі місцевої школи приходять до храму, щоби розпочати тиждень з молитви.

Молитовне парафіяльне життя

Нещодавно церква відсвяткувала храмове свято, як найстаріша парафія села Крихівці. На Успіння Пресвятої Богородиці відбулася хвилююча Божественна Літургія, участь у якій взяли численні поважні гості-священники, вихідці з села Крихівці. Велика парафіяльна спільнота, окрім служінь, має молитовні зустрічі.

У храмі діє загальна молитовна спільнота, щоб не обмежувати коло учасників лише до матерів. У цих молитвах на вервиці можуть брати участь усі бажаючі. Зазвичай це батьки, які спільно моляться за своїх дітей в п’ятницю після вечірньої Літургії. Також віряни постійно отримують короткі богословські науки.

На парафії діє недільна школа, отож у неділю на катехизацію як для дітей, так і для дорослих запрошують усіх охочих.

Розпорядок Богослужінь:

Вівторок-четвер: 08:00 – Свята Літургія за здоров’я.

П’ятниця: 18:00 – Свята Літургія за здоров’я.

Субота: 09:00 – Свята Літургія за померлих.

Неділя: 09:00 – Утреня.

10:00 – Свята Літургія.

13:00 – Свята Літургія.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.