Світла пам’ять зміцнює віру. У Болехові вшанували пам’ять о. Ярослава Лесіва

0
46

У неділю, 10 жовтня, із дня трагічної смерті Світлої пам’яті о. Ярослава Лесіва – довголітнього борця за права українського народу,  члена Української Гельсінської групи, голови Комітету легалізації УГКЦ, активного учасника національно-патріотичного і релігійного руху, політичного в’язня тюрем і концтаборів Росії, поета-священника. З цієї нагоди в храмі Святої Параскеви, що у м. Болехів, відбулися поминальні богослужіння.

Божественну Літургію очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні прот. Дмитра Павлика, протопресвітера Болехівсього, о. Сільвера Витвицького,  та душпастирів Болехівського деканату. На богослужінні були присутні також рідні й близькі отця Ярослава: його дружина Орися та син Тарас зі сім’єю.

В часі проповіді Владика Володимир звернувся до вірних зі словом про о. Ярослава.

«За віру Христову у тих часах випробування дали велике свідоцтво мученики, між ними боровся світлої пам’яті т. Ярослав Лесів, відправляючи Богослужіння не тільки у приватних домах, але й на могилах воїнів, під Хрестами та закритими на той час храмами. Наражаючи себе на небезпеку, вказував, що закінчився час підпілля і пора прославляти Бога відкрито. Таким чином в лого УГКЦ поверталися священники зі своїми парохіями, цілі села і міста», – згадує про часи підпілля Митрополит Володимир.

За його словами, Бог нас винагородив великою нагородою – ми вільні. Але сьогодні потрібно підтримувати тих, хто дал бореться за нашу незалежність, як це у свій час свідчив своїм терпінням у тюрмах о. Ярослав Лесів.

«Плекаймо віру в наших сім’ях та родинах, щоби виховувати майбутніх християн, які без боязні будуть свідчити перед усім світом Христа Воскреслого», – підсумував проповідник.

Після спільної молитви в храмі, присутні урочистою ходою вирушили до могили отця Ярослава, котра знаходиться на церковному подвір’ї, де й відбулася відбулася поминальна панахида. 

Нагадаємо, що 19 вересня, відбувся вечір пам’яті, приурочений 30-й річниці трагічної загибелі мужнього подвижника боротьби за відродження України і Церкви отця Ярослава Лесіва. У заході взяли участь священики Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, Болехівського та Долинського деканатів УГКЦ, рідні й близькі отця Ярослава, представники міської влади.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ