#ХрамиТвогоМіста: Церква Матері Божої Неустанної Помочі

0
410

Парафія отців-редемптористів знана у цілому місті, адже при храмі діє велика кількість спільнот, які живуть справами милосердя до ближнього. Активні у своїх діяннях, отці-монахи відкрили першу інклюзивну кав’ярню, заснували спільноту для людей з обмеженими можливостями та щоденно несуть мешканцям міста добру новину. Про багатогранну діяльність однієї з найбільш активних парафій Івано-Франківська поділився її настоятель о. Андрій Цікало.

Церква Матері Божої Неустанної Помочі: як усе починалося?

Історія парафії, що знаходиться на вул. Івасюка 48, розпочалась майже 30 років тому, коли монахи Згромадження редемптористів почали працювати над зведенням монастиря і храму. 15 травня 1993 р. на новому місці був закопаний і посвячений хрест. Відправу очолили єпископи Іриней Білик і Софрон Дмитерко. Дане місце знаходиться недалеко від залізничного вокзалу, на окраїні, що відповідає традиції поселення редемптористів ще від часів засновника – св. Альфонса Лігуорі. Спершу там була лише маленька капличка, куди приходили молитися всього 6 осіб. Згодом під хрестом та в каплиці збиралося все більше спраглих Божого слова. В той час душпастирство базувалося на тому, щоби збудувати монастир.

Камінь під будову церкви було посвячено в кінці серпня 1993 року. Благословення на будову церкви і монастиря уділяли єпископи Іриней Білик і Софрон Дмитерко. У жовтні 1994 року розпочалася будова: викопали котлован під монастир, а в 1995 році – під церкву. У часі будівництва монастиря отці не залишали духовної праці. Крім опіки над вірними, які приходили до каплиці, часто виїжджали на місії та реколекції. За ці 28 років при храмі лише розросталася місійна діяльність і сьогодні в церкві діє 18 спільнот різного спрямування та вікової категорії учасників.

Соціальне служіння – невіддільна частина парафіяльної праці

Оскільки Згромадження редемптористів покликане провадити активну місійну та соціальну діяльність, на парафії активно відбувається євангелізаційна та суспільна праця з усіма віковими категоріями. Завдяки великій території та парафіяльним приміщенням отцям і вірянам вдається здійснювати чимало служінь.

І все починається від найменших. Уже три роки при парафії працює приватний садочок, який відвідують діти як на платній, так і на безкоштовній основі. На сьогодні дитяча катехитична школа налічує 120 дітей, які зустрічаються щосуботи та навчаються і проводять спільний час. А кожного року майже протягом цілого літа для усіх дітей парафії проводять різні табори – тут і в м. Яремче.

Близько восьми років тому капелан спільноти о. Андрій Цікало заснував особливу спільноту – «Віра і світло», учасниками якої є люди з інвалідністю. У Згромадженні редемптористів наголошують, що надважливо допомагати людям, які залишаються наодинці з особливими дітьми. У буденні дні, з 9 до 16 год, діти мають різноманітні заняття, своєрідну школу. Адже ті, хто вже завершив навчання в школі, не мають альтернатив проводження часу, тож така спільнота є доброю можливістю соціалізації. Окрім того, для учасників організовують формаційні зустрічі з батьками та різноманітні з’їзди.

З думкою про соціалізацію осіб з інвалідністю при храмі постали інклюзивні пекарня та кафе. Тож на вихідних «особливі» люди можуть працювати, допомагаючи у приготуванні їжі або обслуговуванні столиків. Біля парафіяльного кафе, куди з радістю приходять не лише миряни, але й містяни, для дітей з інвалідністю облаштували перший в Івано-Франківську інклюзивний майданчик.

Доволі велика кількість підлітків та молодих людей, які є учасниками спільноти «Агіос», займаються благодійністю, зокрема допомагають людям літнього віку, самотнім та потребуючим, які не в змозі подбати про себе. Для збору коштів організовують різноманітні ярмарки.

Однією з особливостей парафії є ініціатива для безхатьків: при храмі діє безкоштовний, добре облаштований душ, щоб задовільними потребу нужденних залишатися в теплі та чистоті. Так само усі охочі можуть обрати собі одяг, який добродії з усього міста привозять до монастиря.

Молитва та євангелізація – стовпи парафіяльного життя

Мирян активно залучають до пасторальної роботи, тому що церква – це головною мірою люди. Отож, молитовні спільноти «Архибратство Матері Божої Неустанної Помочі» та «Апостольство доброї смерті» не лише моляться, але й проявляють свою активність у благодійності. А учасниці спільноти «Матері в молитві» плетуть вервиці, чим самостійно заробляють кошти на розвиток своєї спільноти. При церкві існує також творчий колектив «Берегиня», який займається організацією свят у храмі.

Євангелізаційні процеси на парафії проходять в різний спосіб. Однією з останніх ініціатив є «Школа святого Андрія», яка виникла лише влітку, але вже робить перші кроки у катехитичній діяльності. Також діє біблійний гурток, який поділений на дві групи по віку: до 50 років і після 50 років. При парафії на постійній основі зустрічаються подружні пари, які діляться пережиттями, проблемами чи позитивними речами, що пізнають у шлюбі.

Також у храмі готують не лише майбутні подружжя, але й майбутніх хресних батьків. Оскільки саме в дитинстві відбувається закладення дітям християнських цінностей, цей вибір доволі важливий та вимагає прищеплення християнства та доброї моральності похресникам.

Розклад богослужінь:

При парафії служить 7 отців Згромадження редемптористів та 2 братів, а Літургії своїм співом супроводжують 4 церковних хори. Храм Матері Божої Неустанної Помочі відчинений щодня з 5 ранку до 20:00.

З понеділка по суботу:

6.20 – Вервиця.

7.00 – Божественна Літургія.

8.00 – Утреня.

9.00 – Божественна Літургія за померлих.

17.00 – Вечірня.

18.00 – Літургія на всяке прошення.

Неділя та великі свята:

7.00 – Утреня.

8.00 – Божественна Літургія.

10.00 – Божественна Літургія за всіх парафіян.

12.00 – Божественна Літургія для дітей.

17.00 – Вечірня.

18.00 – Божественна Літургія на всяке прошення.

Кожної другої неділі та четвертої суботи місяця о 14.00 – Літургія англійською мовою.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ