Під опікою святого Юрія

0
194

6 травня – День святого великомученика Юрія Переможця. Його здавна вважають молитовним заступником воїнів. В Україні на честь святого названо багато знаних, давніх і сучасних храмів. І, мабуть, навіть символічно, що в Івано-Франківську в парку Воїнів визволителів є каплиця святого Юрія.

«Наш невеличкий храм постав у 2008-му році з ініціативи місцевої спілки воїнів-афганців та з благословення світлої пам’яті Владики Софрона Мудрого. Будівництво розпочав тоді ще префект семінарії, а нині парох о. Олександр Левицький, — розповідає отець Віталій Деркач. — Спочатку це мала би бути каплиця капеланського служіння для воїнів-афганців, але згодом до ошатного храму почали приходити мешканці навколишніх вулиць, і постала повноцінна парафія».

У каплиці є частинка мощей святого Юрія. Щороку за тиждень перед храмовим святом реліквію виставляють в каплиці і кожен може прийти та попросити в святого заступництва перед Богом. Це дуже важливо та потрібно в теперішній неспокійний для України час. При парафії, за словами отця Віталія, діють вівтарна дружина, в яку входять хлопці віком від 5 до 15 років, спільнота «Матері в молитві», молодіжна спільнота святого Юрія Переможця. А дорослі парафіяни приходять в останню неділю місяця для духовних розмов. Вони також можуть задавати священникам будь-які питання, які їх цікавлять.

14 лютого, перед святом Стрітення Господнього, священники каплиці святого Юрія разом з воїнами-афганцями та родичами загиблих їдуть на міське та приміські кладовища і відправляють панахиди за тими, хто віддав життя у далекій азійській країні.

«Бути капеланом для воїнів-афганців (та й загалом бути капеланом) – непросто. Проте ці люди дуже мужні, сміливі, правдолюбні, діяльні, — продовжує отець Віталій Деркач. Парафіяни каплиці у час повномасштабного вторгнення росії в Україну допомагають ЗСУ коштами і продуктами. А багато вояків уже пішли боронити Україну.

Сабіна РУЖИЦЬКА.