Чи буде монумент Святого Папи в Івано-Франківську?

0
422

Україна пам’ятає багато визначних подій, які змінювали хід її історії. Однією з таких був візит 23-27 червня 2001 року Святого Папи Івана Павла ІІ. У ці дні минає 19-та річниця з часу тієї пам’ятної події.

Багато міст світу з вдячності за те, що Святіший Отець ступив на їхню землю, увіковічнили його образ у монументах. Зокрема у Львові, Бердичеві, Винниках та Брюховичах також вшанували цю величну постать. Мріяли про свій пам’ятник й іванофранківці. Він мав би постати на вулиці, названій на його честь.

У 2014 році в обласному центрі Прикарпаття відбувся конкурс проєктів на кращий пам’ятник Івану Павлу ІІ. Конкурс виграв скульптор з Києва, уродженець Івано-Франківська, Данило Книшук.

Серед його уже встановлених монументів — скульптура святого Миколая в с. Тишківці Городенківського району; Миколи Книшука, художника-викладача Косівського інституту ужиткового мистецтва; святої Анни в м. Перемишляни Львівської області; величний гранiтний монумент «Тарас Шевченко та Небесна Сотня» у мiстечку Обертин на Покутті; статуї Пречистої Діви Марiї, Iсуса Христа тощо.

На превеликий жаль, в Івано-Франківську в 2014 році не знайшлось коштів на виготовлення пам’ятника. Проте скульптора це не зупинило. Цими днями з нагоди 19-ої рiчницi з часу вiзиту Івана Павла ІІ в Україну, ми можемо милуватись його пам’ятником на подвір’ї біля будинку скульптора в мікрорайоні Опришівці. Робота – на стадії завершення, залишилось її «перенести» в мармур.

  Ось що розповідає про свій витвір сам скульптор:

«Над пам’ятником Івана Павла II я працював шість років. Дослiджував пластичнi рiшення iснуючих пам’ятникiв в різних куточках світу, а також вивчав монументи, які створювались іншим святим та Папам. Мені хотілось, щоб образ легко й по-новому сприймався, щоб звеличувалась душа від його споглядання. Пам’ятник також є символом привернення максимальної уваги до гуманістичних ідей в цей непростий, пройнятий суперечностями й зневiрою час.

  Вважаю, що образ має заспокоювати та надихати людей творити добро, щоб люди думали про вічне, iдеальне. Для мене важливо, щоб із монументом Папи була взаємодія, щоб у людей виникало бажання доторкнутись до нього. Це важлива жива присутність.

Адже Іван Павло ІІ був людиною світу. 27 років тривав його Понтифікат. Папа проголосив понад три тисячі промов, під час своїх паломництв зустрічався з мільйонами вірних, дав 738 аудієнцій для глав різних держав. Він закликав до примирення та прощення. Святіший Отець мав дуже проникливий, сильний i водночас люблячий, великодушний i мудрий погляд…

Івана Павла ІІ канонізували у 2014 році, тому я хотів ще більше підкреслити його святість. Щоб краще відчути правдиву атмосферу, мені довелось переглянути відеозаписи з проповідями. Також радився з і священниками Римо-Католицької i Греко-Католицької Церков, вiдвiдував Апостольську нунціатуру в Україні.

Папа був вiдкритий до сучасностi, багатокультурностi та водночас глибокої традицiї й досвiду. Він закликав до встановлення єдності між людьми і народами та до подолання непорозуміння й ворожнечі, які існували раніше.

Також я створив багато монументiв Небесної Сотнi для Києва та Iвано-Франкiвщини. Одночасно працюю над авторським медiйно-скульптурним проєктом «Особистостi», присвяченому видатним, талановитим подвижникам сучасностi.

Кожного разу, коли я створював якийсь монумент, було багато перепон, розчарувань, пошук підтримки, фiнансування. Незважаючи на труднощі, я просто довіряв Богові свою працю i все складалося найкращим чином. Попереду ще багато труднощів, та, оглядаючись на уже пройдений шлях, дивлячись на всі створені мною скульптури, можу сказати, що вони – диво.

 Хто бажає отримати детальнішу інформацію про створення мармурового пам’ятника Святому Папі, може перейти за посиланням https://www.facebook.com/groups/354654771408623/?ref=share або зателефонувати за номером: 093 770 02 26.

Вірю, що монумент Святішому Отцеві Івану Павлу ІІ постане в Івано-Франківську».

Юлія БОЄЧКО.