Звільнитись від зайвого одягу та зробити добре діло. Де у Франківську приймають старі речі

0
1013

Як допомогти, коли нема фінансових можливостей? Багато хто ставив собі таке питання. Якщо хочеться бути корисним, варто заглянути до власної шафи. Там ви точно знайдете речі, які вже не потрібні. Але завжди є ті, хто з нетерпінням чекає на ту немодну дублянку чи светр гидкого кольору. 

Справжні добрі діла розголосу не потребують, але вертаються сторицею, пише frankivsk.name. То чому б не віддати непотрібний одяг благодійним організаціям чи майстерням, де з нього зшиють щось нове та креативне? Тож, куди здати старі речі у Франківську?

Поділись

Благодійний проєкт існує вже кілька років за сприяння Марківа А. Організація за цей час роздала більше як 30 тонн одягу. Його можна принести за адресою вул. Молодіжна, 54 з 10:00 до 16:00 години. Одяг та продукти віддають всім, хто потребує. Тут приймають речі на будь-який сезон, дорослі та дитячі, взуття, побутові, посуд та інвентар. 

До пана Марківа звертають, аби віддати одяг і стокові магазини, різні організації, що закриваються. Якщо в комісійному після трьох місяців ніхто не прийшов по свій одяг, його також приносять до “Поділись”. Потім волонтери речі перуть, складають, сортують по сезонах та впорядковують на вішаках, аби всі охочі могли порозглядати та вибрати щось для себе. 

Непридатний для носіння одяг використовували спочатку для виробництва масок. Для цього залучали людей з вадами зору. Це велика добра справа, бо особи з певними вадами змогли відчути власну значущість. Також шили рукавиці для робочих на будівництвах. 

СпівДія.Одяг

Волонтери з організації безплатно допомагають ВПО в межах міста та області. У 2022 протягом трьох місяців волонтери допомогли з речами більше як 5 тис. людей. Магазин розташований на Бельведерській, 21та працює з 10:00 до 17:00. Втім, коли крамниця зачиняється, волонтери продовжують свою роботу: перебирають отриманий одяг, сортують, розвішують на вішаках.

Одежу “СпівДія” отримує від європейських країн, інших доброчинних організацій, франківців та від мешканців інших міст. Навіть непридатному для носіння одягу тут знаходить застосування. Його віддають іншим волонтерам для плетіння маскувальних сіток, щоб набивати подушки та матраци та на вторинне перероблювання. 

В магазині всі речі старанно відсортовані по зонах. Тут і жіночий одяг, чоловічий, дитячий, рушники, постільна білизна, спортивні речі. Дитячий поділений за віком та підписаний для зручності. 

Для контролю, усіх відвідувачів відмічають на рецепції та пояснюють як отримати одяг.  Щоб зареєструватись, потрібно надати паспортні дані та телефонний номер. Після цього, відвідувачі отримують картки на кожен сезон по вісім речей.  З ними відправляються на пошуки одягу. 

Спільнота Святого Егідія

Одяг для безхатьків в організації радо приймають щосереди та щоп’ятниці зі 17:30 до 19:30 на площі Шептицького. Потреби в одежі варіюються залежно від сезону. Втім, тут раді різним речам, бо на будь-який товар знайдеться свій “покупець”.

Спільнота діє у Франківську з 2004 року. Вона організовує обіди просто неба для людей, які цього потребують та не можуть собі дозволити. Святий Егідій почав діяти за римським зразком, котрий був заснований школярами та студентами для допомоги бідним.

У Франківську організація опікувалась спочатку мешканцями геріатричного будинку, а згодом почала займатись харчуванням для безхатьків. Волонтери радо допомагають людям та не дивляться на неохайний вигляд чи неприємний запах. Міські організації також долучаються та надають продукти, приміщення для щотижневих обідів. 

Тут і безхатьки, і ті, хто не має чим платити за комунальні послуги, і ті, кого вигнали з дому – всі різні. Втім, волонтери радо спілкуються з ними та дають людям відчуття рівності. 

We care

Організація займається допомогою малозабезпеченим та екоактивізмом. Також незалежне об’єднання приймає речі, котрі потім передає нужденним. Зараз потребують весняний та літній одяг, взуття, особливо 41-46 розмірів. Все це можна принести до Музею мистецтв Прикарпаття на майдані Шептицького, 8. На одяг чекають кожної неділі після 14:30.

Організація почала свою діяльність з неформалів, котрі довший час допомагали їжею усім, хто її потребував. З 2017 у Франківську проводиться акція “Їжа замість бомб”. Ініціатива має на меті показати, що людство витрачає страшні гроші на насильство та війну,  в той час, як на вулицях з голоду гинуть люди. Якби високопосадовці витрачали хоч частину тих грошей на бідних, у світі зникла б проблема голоду.

А з 2015 волонтери об’єднались в групу “We care”. Організатори Іван та Ірина розголосу не потребують, адже не вважають, що роблять щось особливе. 

Червоний хрест

Це всесвітнє благодійне об’єднання більше як 150 років займається допомогою тим, хто її потребує. Одяг, який передають Червоному хресту, волонтери здають доброчинним організаціям, інтернатам, геріатричним пансіонатам, безхатькам та іншим соціально-незахищеним людям. 

Усі охочі можуть принести не лише одежу, але й взуття, постіль та інші речі для дому. Здати їх можна за адресою вул. Мазепи, 135. Кожен день, крім вихідних, з 9:00 до 17:00.

Ця всеукраїнська гуманітарна громадська організація допомагає населенню у воєнний та мирний час. До Червоно хреста звертаються у випадках катастроф та надзвичайних ситуацій; по медичну та соціальну допомогу незахищеній верстві населення; тут вчать надавати першу допомогу; шукають родичів, втрачених, внаслідок стихійних лих, воєн, міграцій; надають психосоціальну підтримку і т.д.

Як підготувати речі

Якщо підготовка речей до здачі здається вам нудною та вартує додаткових нервів, подумайте: на виробництво одягу йде 10% викидів парникових газів від загального об’єму щороку. Виготовлення одежі – це дуже затратно. На одну пару джинсів, які ви запросто можете викинути, потрібно 1800 галонів води! Тобто, здати непотрібний одяг до благодійної організації – це велика послуга для збереження екології. Адже вам, в першу чергу, тим повітрям дихати.

Отож, підійдіть до справи виважено, витягніть увесь одяг та уважно перегляньте. Поставте собі питання: які речі вам подобаються, як часто ви їх вдягаєте? Відсортуйте ті, які вже мають поношений вигляд, кольори втратили яскравість, є дірки, речі розтягнулись та втратили вигляд. Сформуйте також ще одну купку речей, які ви вже давно не носили, які вам набридли, які створюють дискомфорт, замалі чи завеликі.

Той одяг, котрий можна викинути, краще віддати на перероблювання. З нього зможуть зробити новий текстиль чи інші речі. Пошкоджений та подертий одяг стане в пригоді притулкам тварин.

Речі, які ви хочете віддати на благодійність, слід підготувати. Текстильні вироби потрібно відчистити від плям, випрати та висушити. Взуття обробити, помити, попрати, якщо воно текстильне, та почистити. 

Ви завжди можете продати одяг, наприклад, на таких платформах як: “OLX”, “Shafa”, “Kloomba”. Також речі приймають комісійні магазини.  Втім, приємніше буде віддати їх на добрі справи.

Також можна передати непотрібний одяг у “Reuse”. Тут усі охочі можуть знайти щось для себе. Група була організована, аби пропагувати свідоме споживання та повторне використання речей. Увесь одяг віддається безплатно.

Також можна звернутись у групу фейсбуку “Дарую-віддаю”. В ній здають, практично, все, не лише одяг. Також можна знайти щось для себе. “Дарую-віддаю” діє на безплатних засадах, або можна здійснити обмін.

Джерело