Тиждень у подіях (18-25 травня)

0
37

18 травня

День вишиванки.

21 травня

День апостола та євангеліста Івана Богослова.

День пам’яті жертв політичних репресій. 

День пам’яті померлих від СНІДу.

21 травня 2013 р.

У м. Коломия упокоївся в Господі владика Микола Сімкайло – єпископ УГКЦ. З 13 липня 2005 р. до смерті – єпископ Коломийсько-Чернівецький.

22 травня

Перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця.

23 травня

День Героїв в Україні (в 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня відзначати День пам’яті тих, хто боровся за свободу України. Дата була приурочена до сумного дня – 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Також було згадано, що саме в травні пішли з життя кращі сини України XX століття – Микола Міхновський, Симон Петлюра.

24 травня

День рівноапостольних Кирила і Мефодія.

День слов’янської писемності і культури.

25 травня

Вознесіння Господнє.

25 травня 1887 р.

У південно-західній Італії в селі П’єтрельчіно народився Падре Піо (світське ім’я Франческо Форджоне) –італійський священник, стигматик, благодійний діяч та чернець ордену капуцинів. Католицький святий, канонізований 16 червня 2002 року папою Іваном Павлом II.

25 травня 1951 р.

У важких муках у Мордовському таборі (росія) відійшов до Господа о. Микола Цегельський – український церковний і громадський діяч у Галичині, греко-католицький священник, блаженний священномученик УГКЦ. Прах новомученика перепохований на Микулинецькому кладовищі в Тернополі.