Із Богом та екопланами — у літо

0
31

Архієпархіальні, єпархіальні та екзархальні референти Бюро УГКЦ з питань екології підсумували свою діяльність та окреслили плани на літо під час освітнього семінару «Культура енергоефективності», що відбувся в адмінкорпусі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Захід відбувся в рамках Тижня Laudato Si, який традиційно щороку ініціює Святий Престол з метою популяризації еко-соціального вчення та його втілення в душпастирське служіння та життя Церкви.

«Бюро з питань екології УГКЦ протягом року має чотири квартальні зустрічі, на яких ми аналізуємо, підбиваємо підсумки за попередні три місяці нашого служіння та роботи, плануємо працю на наступний квартал», — розповідає референт Екобюро отець Михайло Дзуль.

За попередній квартал, за словами отця Михайла, була вдало реалізована еко-соціальна ініціатива «Зігрій вбогого світлом Стрітенської свічки», під час якої парафіяни, працівники Карітасу, ВПО власноруч виготовляли свічки, і при храмах ще в лютому цього року перед святом Стрітення їх реалізовували. Виручені гроші, вже пізніше, напередодні Великодня, спрямовували на підтримку соціально незахищених місцевих людей та внутрішньо переміщених осіб. До цієї акції долучилися всі екзархати, архієпархії та єпархії у співпраці з місцевими осередками Карітасу. У рамках акції вдалося зібрати близько 500 тисяч гривень.

Наступною доброю справою Екобюро стало закладення «Садів перемоги» у рамках Всеукраїнської ініціативи «Посади дерево миру». Вдалося закласти близько 40 фундукових садів у різних куточках України. Так, наприклад, у Київській Архієпархії заклали 12 садів, і для порівняння в Івано-Франківській Архієпархії є 7 садів.

«А ще у час Великого Посту референти Екобюро проводили тематичні Хресні дороги, екомісії на парафіях. Також у цей період ми проводили конкурс у навчальних закладах «Здай макулатуру — збережи дерево — наблизь перемогу» (про який ми писали в нашому часописі — авт.). Словом, використовували цей благодатний, Богом даний, час Святої Чотиридесятниці для переосмислення вірянами правди про те, що треба бережно ставитися до Божого створіння — природи, розкаятися в своїх екологічних гріхах і відновлювати те, що, на жаль, знищено війною», — продовжує отець Михайло.

Щодо планів діяльності в літній період, то референти Екобюро зосереджуватимуть увагу на роботі з дітьми та молоддю у численних християнських таборах «Веселі канікули з Богом», що стартують у різних парафіях. Зокрема представники Екобюро пропонуватимуть організатором таборів, а це переважно парохи храмів, аби один чи кілька днів таборування були присвячені темі збереження Божого створіння. У табори будуть приїжджати референти Екобюро та самі або з допомогою аніматорів проводитимуть конкурси, ігри, квести на екологічну тематику, щоб, у такий невимушений ігровий спосіб прищеплювати дітям любов до довкілля. З 20 червня на базі Івано-Франківської Духовної семінарії проходитиме табір, в якому будуть діти з різних деканатів. І екореференти спільно з семінаристами будуть проводити під час кожного заїзду екодень.

«До речі, минулого року ми вперше в Україні в нашій Архієпархії організували духовно-екологічний табір для ВПО. Особливістю табору стало те, що там були діти разом з батьками, — зазначає отець Дзуль. — Також подібний табір ми робили для дітей військовослужбовців. У першому таборі, окрім духовного, дітям та дорослим було надано психологічний супровід».

Цьогоріч також відбудеться табір для дітей захисників України. Також улітку, попри війну, Екобюро долучатиметься до різноманітних прощ, нічних чувань у знаних святинях Івано-Франківської Архієпархії. За словами отця Михайла, під час таких християнських подій також має бути екологічна складова. Це можуть бути молитовні роздуми, окремі науки, проповіді, духовна література. А ще прочанам та відвідувачам святинь не варто забувати, що після себе завжди треба залишати чистоту. Отож не треба смітити, нищити довкілля. Про це написано в спеціальних пам’ятках для прочан.

Насамкінець отець-екореферент наголошує, що важливо для екореферентів та й загалом для кожного душпастиря нагадувати людям про цінність життя та бережливого ставлення до природи. У літню пору не варто легковажити безпекою під час відпочинку, скажімо, купаючись у водоймах, у походах, на дорозі, у лісі. Не слід також забруднювати та засмічувати природу. Адже через необачність під час відпочинку люди хворіють, а дехто й навіть… позбувається життя.

Тому важливо завжди бути у молитві, пильними, обачними і пам’ятати, що кожен — цінний для Творця, і природа також є відображенням краси й величі Господа. Отож треба берегти себе та довкілля.

Сабіна РУЖИЦЬКА